Eerste Joods huwelijk in Hurva Synagoge sinds 1948

Een mijlpaal in de geschiedenis van de Hurva Synagoge van Jeruzalem toen eergisteren dinsdag 8 maart 2011 voor het eerst – sinds de verwoesting van de synagoge door het Jordaanse leger op 27 mei 1948  – opnieuw een Joods huwelijk werd aangegaan. Het moet hiermee iedereen duidelijk zijn dat de oude synagoge weer in volle bedrijf is. Het volgende huwelijk staat al gepland voor volgende zondag 13 maart. Voordien werd er door koppels af en toe getrouwd tussen de ruïnes van de synagoge.

Afgelopen dinsdag gaven Avraham Pashnov en Rachel-Orli Journo elkaar het JA-woord in de tuin van de oude Ashkenazische synagoge in het Joodse Kwartier van de Oude Stad van Jeruzalem, 63 jaar na het laatste Joodse huwelijk in die synagoge. Tijdens de ceremonie zei bruidegom Avraham Pashnov hierover het volgende: “slechts een kleine schakel in de ketting die het verleden met de toekomst verbindt.”

KLIK op de afbeelding voor groot beeld

Oost-Jeruzalem bestaat niet

De Hurva synagoge is zoals algemeen bekend gelocaliseerd in wat door de meeste Arabieren, moslims en andere Israëlhaters in Oost en West  verkeerdelijk wordt aangeduid als ‘Oost-‘Jeruzalem. In werkelijkheid staat de synagoge in het Joodse Kwartier van de Oude Stad van Jeruzalem, de hoofdstad van het Joodse volk sinds de oudheid.

Tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1947-1949 werd het Joodse Kwartier tot in de kelders toe afgebrand. De beroemde grote Tifferet en Hurva Synagogen, die eeuwenlang de skyline van Jeruzalem hadden gedomineerd werden, nadat de Joden uit Jeruzalem waren verdreven en de stad veroverd was door de Arabische legers, gedynamiteerd en vernietigd samen met nog een 50-tal andere synagogen van de stad.

Jeruzalem bleef aldus 19 jaar lang bezet door Arabieren en moslims  die categorisch de toegang aan Joden en aan hun heiligdommen verboden, ondanks internationale afspraken daaromtrent. Het hoeft dan ook niemand te verbazen dat Arabieren en moslims en westerse aanhang zich jarenlang hebben verzet tegen de heropbouw van de Hurvasynagoge in [Oost-]Jeruzalem. Zij zien Jeruzalem nog altijd als Arabisch en islamitisch en hopen ooit de stad weer te bezetten.

Vandaar ook dat de Hurva synagoge als symbool geldt van de wederopstanding van het Judaïsme in Jeruzalem sinds het einde van de Zesdaagse Oorlog in 1967 toen de stad weer herenigd werd met het westelijke deel van de stad. ‘West-‘Jeruzalem is uiteraard van veel recentere datum dan ‘Oost’-Jeruzalem en dateert de facto van de 2de helft van de 19de eeuw.

Onlangs waarschuwde Dr. Taleb Abu Sha’ar, de minister voor Religieuze Zaken in Gaza, Israël voor de heropbouw van de Tifferetsynagoge, eveneens in het Joodse Kwartier gelegen. Het wordt m.a.w. de Joden niet alleen niet gegund om nieuwe Joodse woningen op te trekken binnen de Oude Stad maar het wordt hen bovendien ook nog eens verboden hun oude heiligdommen weer op te bouwen.

De Hurvasynagoge werd oorspronkelijk gebouwd in 1701 door aanhangers van Judah Hahasid, maar zij konden hun schuldeisers niet terugbetalen, die uit rancune twintig jaar later de synagoge afbrandden. In 1864 werd de Hurva Synagoge heropend voor verering na zeven jaren van heropbouwen. De Joodse gemeenschappen in de Diaspora droegen fondsen bij tot de voltooiing van het project.

Tijdens de herinwijdingsceremonie van vorig jaar las Reuven Rivlin, de woordvoerder van de Knesset, een passage voor van wat zijn overgrootvader aan moeders zijde ooit over de Hurvasynagoge heeft geschreven: “Vanuit de heuvels die Jeruzalem omringen, rijst de [Hurva] omhoog. En hoe hoger zij reikt, hoe meer zij straalt als een maan onder de sterren in de hemel.“


Zal de Klaagmuur, die net zoals de Hurva en de Tifferetsynagogen, gelegen is in voormalig ‘Oost’-Jeruzalem, opnieuw onder het beheer komen van moslims en arabieren in een toekomstige Palestijnse islamistische staat? I don’t think so… Tussen 1948 en 1967 werd Jeruzalem 19 jaar lang Judenrein verklaard. “Nie wieder ein Wort davon!”


Bronnen: The Jerusalem Post: Hurva Synagogue is home to first wedding since 1948 door Joshua Hamerman van 9 maart 2011; lees ook op Brabosh.com: De verwoesting van Jeruzalem door de Arabieren 1948-1967 [in beeld] van 25 april 2010; Jeruzalem delen met de Arabieren? Hebben we al geprobeerd, werkt niet [in beeld] van 22 juni 2010; De Val van Jeruzalem in mei 1948 van 6 mei 2010; Jeruzalem: Verdeelde stad 1948 – 1967 van 7 april 2010; Kwartetten tegen Israël van 17 maart 2010; Oost-Jeruzalem als hoofdstad van ‘Palestina’ is boerenbedrog van 4 februari 2010; Een goede reden waarom het herenigde Jeruzalem de hoofdstad van Israël is en dat zal blijven… van 6 december 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.