Donner: Beveiliging Nederlandse Joden geen prioriteit voor de overheid

Steeds meer Joodse instellingen moeten worden beveiligd. Dat wordt nu nog betaald uit eigen zak, maar Rik Kuethe vindt dat de overheid moet bewaking Joodse gebouwen betalen:

Een kleine zeventig jaar na de Duitse bezetting en het massaal wegvoeren en ombrengen van Joodse Nederlanders, zijn er in Amsterdam zes wijken waar Joden met een keppel op of in orthodoxe kledij gestoken zich niet meer kunnen bewegen zonder een grote kans te lopen om te worden uitgescholden, bespuugd of zelfs aangevallen.

In Amsterdam-West staat in het jaar des Heren 2010 een schuilsynagoge die van buiten niet als zodanig kenbaar is. Het vijftigtal Joden dat hier elke zaterdag de eredienst bezoekt, wil het zo. Er is geen davidster te zien en de sjoel heeft een geheim adres. Dit alles om problemen met en scheldkannonades van de kant van Marokkaanse jongeren zo veel mogelijk te voorkomen.

KLIK op de afbeelding om interviews te beluisteren

Beveiliging synagoges geen prioriteit

Minister Donner wil beveiliging synagoges vooral overlaten aan de instellingen zelf
door Robin van der Kloor

Minister Piet Hein Donner (CDA) van Binnenlandse Zaken ziet er niets in om alle verantwoordelijkheden voor beveiliging van joodse instellingen bij de overheid neer te leggen. De PVV roept hiertoe op, maar volgens Donner kan hij daar niet aan beginnen.

Minister Donner: Veiligheid? Joden? Kom nou, ik heb wat anders aan mijn hoofd!

De overheid kan niet verantwoordelijk worden voor iedere veiligheidsmaatregel die joodse (en andere) instellingen menen te moeten treffen om hun veiligheid te verhogen, zei minister Donner woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over antisemitisme in Nederland.

Kamerleden hadden gevraagd om met de instellingen te praten over een tegemoetkoming in de kosten die ze menen te moeten maken voor extra maatregelen. De PVV wil zelfs dat de overheid de beveiliging van synagoges en joodse scholen volledig op zich neemt, door onder meer politieagenten te leveren. Daar kan de overheid dus niet aan beginnen, aldus Donner.

Ook het uitroepen van de veiligheid van joodse instellingen tot topprioriteit, zoals eveneens werd voorgesteld, ziet de minister niet zitten. Daardoor zouden andere instellingen namelijk weer ten onrechte een stapje dalen op de prioriteitenladder, aldus de CDA-minister. Donner gaf wel aan dat er extra aandacht komt van de overheid, als dat nodig is.


Bronnen: Elsevier.nl: Donner: Beveiliging synagoges geen prioriteit van 9 maart 2011 en Overheid moet bewaking joodse gebouwen betalen door Rik Kuethe van 22 oktober 2010; met dank aan Sophie Petiet voor de hint.

7 gedachtes over “Donner: Beveiliging Nederlandse Joden geen prioriteit voor de overheid

 1. Het is toch niet te geloven dat “christenen”70 jaar naWO2 dit soort dingen durven te zeggen.

  Like

 2. Het is de wereld op zn kop. Dit zou eens andersom zijn, moslims die zich bedreigt voelen door Joden,…………..geen uitleg nodig ! Te meer tijd verstrijkt, de erger dit probleem word. Moslims zijn erg secuur op maagdelijkheid van de jonge vrouw. MAAR als de geest eenmaal uit de fles is, zijn het net konijnen. Op deze manier willen ze zich in de regering van ons land fokken. Oeps, niet geheel PC. Maar in elk geval duidelijk.

  Like

 3. als het moslim organisaties zouden zijn die opeens beveiliging nodig zouden hebben dan kan het opeens allemaal wel en dan is het top prioriteit ik ben dat eeuwige gemeet met 2 maten in dit land meer dan zat nederland is bezig om heel snel een heel akelig land te worden,,, het word zo langzamerhand tijd voor alya,,,,,,

  Like

 4. angela het zou zomaar eens kunnen dat jij gelijk hebt,,,dat gevoel heb ik ook,,,,
  ik zit daar ook al een tijdje aan de denken het zal er toch wel van komen want het gaat alleen maar slechter in Nederland,,,,en in de rest van Europa,,alya zal dan ook niet lang meer op zich laten wachten. het ligt in de lijn der verwachting dat het zo rond 2014 voor ons Joden te gevaarlijk word om hier te blijven,, de islamisering vordert gestaag verder,,,,,

  Like

 5. Jaren heeft Ebenezer Joden uit Rusland “gevist”. Onlangs zijn er spreekbeurten geweest in ona land. God heeft mensen op het hart gelegdom te gaan bidden voor aliya. Vorig jaar hebben ze al Joden geholpen en dat zal alleen maar meer worden.Ik heb wel een cd ervan als je die wilt hebben moet je Hugo maar mijn email vragen

  Like

 6. Aan minister Donner.
  Dus je gaat de Joodse gemeenschap niet beveiligen!
  Omdat je wel wat anders te doen heb,maar je begrijp zeker niet dat als je niet voor de Joden bent,je tegen bent.
  Dat komt jou en Nederland heel duur te staan.
  God zal je streng straffen,je komt er vanzelf achter.
  Wees wijs en bescherm die mensen,voor het te laat is.
  Je bent er verantwoordelijk voor.
  Gr. Bird.

  Like

Reacties zijn gesloten.