Libanese Karol Sakr: Scheiding religie en staat en Vrede met Israël

KLIK op het plaatje voor het interview, vertaling in het Nederlands hieronder

Vandaag 8 maart 2011 is het Internationale Vrouwendag 2011. Hoog tijd dat we op een dag als deze een mooie intelligente vrouw een woord van hoop en vrede laten brengen!

In een interview met het Libanese TV-station Murr TV van 26 november 2010, eist de bekende Libanese zangeres en artieste Karol Sakr, dochter van de leider van de organisatie van de Guardians of the Cedar, de scheiding van religie en staat en vrede met Israël. Blijkbaar zijn er genoeg verstandige mensen in Libanon, alleen komen ze maar zelden aan het woord. De mooie Karol Sakr vormt het levende bewijs en zij is zeker geen dom blondje! ;).

Lebanese Performer Karol Saqr, Daughter of the Leader of the Guardians of the Cedar Organization, Demands Separation of Religion and State and Peace with Israel

Wat volgt zijn uittreksels van een gesprek met de Libanese artieste Karol Sakr, de dochter van de verbannen rechtse politicus Etienne Sakr, a.k.a. “Abu Arz“. Het gesprek werd op 26 november 2010 uitgezonden op Murr TV.

Karol Sakr: “Als ik geen artieste was, zou ik absoluut in de politiek zijn gegaan – niet als minister of als premier, maar als president. Makkelijk zelfs. Als je iets wilt veranderen, moet je aan de basis beginnen, niet enkel aan de oppervlakte.”

Interviewer: Wat zou u veranderen, moest u president van de republiek zijn?

Karol Sakr: “Ik heb een plan.”

Interviewer: Wat is uw plan? Vertel me de drie belangrijkste dingen.

Karol Sakr: “Het eerste ding dat ik zou doen is het gezag van de president herstellen, omdat een driekoppig monster niet kan overleven. Zodra je het gezag van de president herstelt zal het presidentschap worden opengesteld voor alle religieuze groepen. Dat is een eerste zaak.”

“Ten Tweede, zou ik het secularisme opleggen aan de staat. Ik zou godsdienst en staat gescheiden houden. De geestelijken zouden zich enkel met religie mogen inlaten en de politicus enkel met de politiek. Neem bijvoorbeeld Turkije. Vóór Ataturk, werd Turkije de “Zieke Man [van Europa]” genoemd. Ataturk legde een seculier regime op, veranderde elk religieus vertoon, legde het Latijnse schrift op en binnen vijf of zes jaar, was het land van Turkije al-Fatat [= “jong“] geworden.”

Interviewer: Wat is het derde ding dat u zou doen?

Karol Sakr: Het derde ding is de neutraliteit van het land te verklaren. Zwitserland verklaarde zijn neutraliteit en vestigde het sterkste defensieleger van de wereld. Als Libanon een groot president had, zou het enkel nog grootse ministers en parlementairen voortbrengen. Als ik bij hen ging samenzitten en we zouden praten, dan zouden wij overeenkomen om van Libanon een neutraal land te maken.

Interviewer: Denkt u dat dit zo eenvoudig gaat?

Karol Sakr: Denkt u dat ik droom?

Interviewer: Ja. Indien het zo eenvoudig was, zouden anderen het gedaan hebben.

Karol Sakr: Laat me u iets vertellen. Er is slecht en er is goed. Iedereen concentreert zich tegenwoordig op het slechte. Waarom? Omdat het amusement is. Slecht impliceert oorlogen, het verkopen van wapens, begrafenissen, dood. Het is amusement. Er is actie. Als de vrede ooit komt, zal het iedereen vervelen. Iedereen wordt aangetrokken door het kwade, door het geld. U zegt dat ik droom. Waarom droom ik? Zij zeggen dat de droom gaat over…

Interviewer: Eerst en vooral kan Libanon niet neutraal zijn. Het ligt in het centrum van het conflict.

Karol Sakr:.Dus, laat ons vrede sluiten. Het zuiden is in de handen van Israël en het noorden in de handen van Syrië, juist? Ik wil niet hen bestrijden. Wij Arabieren hebben een complex over oorlog. Wij hanteren het zwaard en willen vechten. Waarom willen wij vechten? Wij hebben meer dan genoeg gehad van oorlogen en dood. Ik denk aan mijn zoon en mijn dochter.

[…]


Bronnen: MEMRI Rapport #2834 – Lebanese Performer Karol Saqr, Daughter of the Leader of the Guardians of the Cedar Organization, Demands Separation of Religion and State and Peace with Israel; vertaald door Brabosh.com op dinsdag 8 maart 2011 met behulp van Systran 7 Home Translator en Im Translator, geregistreerde edities bijgewerkt tot 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.