Hamas roept al-Fatah op tot verzoening op basis van de ‘jihad’ tegen Israël


Khartoem, Soedan, 6 maart 2011. Hamasleider Khaled Meshaal (l) en de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir (r) op de achtste conferentie van de Internationale Stichting van Al-Quds (=Jeruzalem): “Samen Jeruzalem heroveren.” (foto: Reuters)

Khaled Meshaal, die het voorbije weekeinde een conferentie over Jeruzalem in de Soedan bijwoonde, verzocht om verzoening tussen Hamas en al-Fatah op basis van de ‘jihad’ tegen Israël. De Soedanese president droomde hardop verder: “Wat in het gebied gebeurt is een voorspel van de Slag om Jeruzalem.”

De belangrijkste verbannen Hamasleider Khaled Meshaal verwelkomde de grote politieke veranderingen in Egypte, zeggende in zijn toespraak in Khartoem gisteren zondag dat die de Palestijnen terug hun leven heeft gegeven.

“Vandaag zijn wij getuige van een Kaïro dat terugkeert in haar natuurlijke staat, nadat het lange tijd uit die staat was verdwenen,” sprak de Palestijnse islamistische leider in een toespraak die rechtstreeks werd uitgezonden op de Soedanese staatstelevisie. “De mensen in Egypte en Tunesië hebben ons terug ons leven gegeven,“ voegde hij eraan toe.

Meshaal deed zijn toespraak bij de opening van de achtste conferentie van de Internationale Stichting van Al-Quds (Jeruzalem), die dit jaar in de hoofdstad van Soedan wordt gehouden en door Iran gefinancierd. Het omverwerpen van het regime van Moebarak werd gevierd over gans de door Hamas gecontroleerde Gazastrook, wiens buurland Egypte de grens sinds 2007 een blokkade onderhield toen de islamistische terreurgroep de macht greep en de seculaire beweging al-Fatah van president Mahmoed Abbas verdreef wiens autoriteit zich sindsdien enkel tot Judea & Samaria (Westoever) beperkt.

Afgelopen zondag verzocht Meshaal verzoening tussen Hamas en al-Fatah op basis van de ‘jihad’ of ‘strijd’ tegen de Joodse staat. “De eerste stap (voor de bevrijding van Jeruzalem van de Israëlische bezetting) is de weigering om met Israël te onderhandelen… en om een nieuwe, verenigde Palestijnse positie aan te gaan gebaseerd op de jihad,” zei hij.

Onder Mubarak, speelde Egypte een actieve rol in het proberen om de op sterven na dood Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen te doen herleven en wilde ook de ruziënde Palestijnse facties verzoenen. De status van Jeruzalem was een ander zeer belangrijk knelpunt in de onderhandelingen, met de Palestijnen die het overwegend Arabische deel van de stad als hoofdstad van hun toekomstige staat willen maken, deel dat echter door Israël werd geannexeerd en herenigd met het westelijke deel van haar hoofdstad.

President Omar al-Bashir van de Soedan herhaalde de steun van zijn land voor het Palestijnse volk in hun “slag” om Jeruzalem. “Wat in het gebied gebeurt is een voorspel voor de Slag om Jeruzalem. En wij hebben ons geëngageerd om het (Palestijnse) volk in Jeruzalem te steunen in hun Jihad,“ vertelde hij op de conferentie in Khartoem, eraan toevoegend dat het vredesakkoord van 1979 van Egypte met Israël een schande voor de Arabieren is geweest. Het nieuwe militaire bewind in Egypte gaf onlangs te kennen dat het de vredesovereenkomst met Israël wil ‘herzien’.


Bronnen: Ynet News: Hamas chief: Egypt revolt gave us back our lives van 6 maart 2011; The Jerusalem Post: Hamas head: ‘Egypt revolt gave us our lives back’ van 6 maart 2011 en Instead of rage, Palestinians planning ‘day of unity’ door Michael Omer-Man van 7 maart 2011

Een gedachte over “Hamas roept al-Fatah op tot verzoening op basis van de ‘jihad’ tegen Israël

  1. Fraai stel! De woorden van deze schurk (Omar Hassan al-Bashir) over het voorspel voor de slag om Jeruzalem zouden weleens, onbewust, profetische waarde kunnen hebben. Lees: Zacharia, hoofdstuk 12.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.