Hamas pleegt dubbele bankoverval in Gaza


Voortdurend gemaskerd en onherkenbaar gemaakt (waar zijn ze bang voor, dat hun moeder hen zou herkennen?) lijken Hamasmilities niet alleen op bankovervallers, het ZIJN ook ècht bankovervallers en liefst eigen bank eerst! Buit afgelopen woensdag: 250.000 dollars. Geef toe: een goed begin.

Aanvankelijk trachtte het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an in Rammallah nog wat rond de pot te draaien, om maar niet letterlijk te moeten schrijven dat de terreurgroep Hamas in Gaza met getrokken geweren een bank had beroofd, maar sinds meerdere nieuwskanalen erover berichtten en het beschuldigingen over en weer vliegt, denkt Ma’an dan toch nog te kunnen rapporteren over het verhaal. En het is een juweeltje geworden:

De spanningen tussen de Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn weer hoog opgelopen nadat de Palestijnse Monetaire Autoriteit de veiligheidstroepen in Gaza ervan beschuldigd heeft van het beroven van een bank.

Khaled Meshaal, chief van Hamas: Hoezo overval? We hebben gewoon gepakt wat van ons is!

De PMA heeft donderdag bekendgemaakt dat alle banken in de Gazastrook zullen sluiten, na de gewapende overval op het Palestine Investment Bank in Gaza-Stad.

Mohammed Manasreh, adjunct van de PMA vertelde aan Ma’an dat overheidsfunctionarissen van Gaza de afgelopen twee dagen 340.000 dollar van de bank hadden buit gemaakt.

Verleden dinsdag incasseerde een ambtenaar van het door Hamas geleide ministerie van Binnenlandse Zaken met geweld 90.000 dollar van de bank, nadat medewerkers van de bank weigerde om een cheque te verzilveren zogezegd omdat er te weinig geld op de rekening stond, zo vertelde Manasreh.

De volgende dag probeerde dezelfde ambtenaar om een cheque voor 250.000 dollar cash te incasseren. Andermaal weigerde het bankpersoneel in te gaan op de eis wegens onvoldoende dekking. Er volgde een hevige woordenwisseling met de caissières die er enkele hoge Hamas-functionarissen bijhaalden om het geschil op te lossen, vertelde een bediende van de PMA. Hij zei dat de bank even later werd overvallen door gewapende veiligheidstroepen van de regering, die 250.000 dollar in beslag namen.

Elder of Zyon: “Kun je geloven dat Israël zo onverzoenlijk blijft en weigert te onderhandelen met deze prachtige, pragmatisch, gerespecteerde politieke groep?”


Bronnen: The Jerusalem Post: Gaza banks close in protest at Hamas cash seizure van 3 maart 2011; Elder of Zyon: More details on Hamas’ armed robbery of a Gaza bank van 4 maart 2011; Gaza banks close because of Hamas robberies van 3 maart 2011; Ma’an Nieuwsagentschap: Gaza banks strike after robbery, demand money back van 4 maart 2011; Arutz Sheva: Hamas ‘Liberates’ Money at Gunpoint door Maayana Miskin van 4 maart 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.