Nieuw anti-tank raketdefensiesysteem slaat aanval op IDF-tank succesvol af

KLIK op de afbeelding voor een demonstratievideo van het Trophy anti-raketdefensiesysteem te bekijken.

De fantasieën in films zoals Star Wars lijken weer meer werkelijkheid geworden. De Israëli’s hebben een spectaculair nieuw defensiesysteem voor tanks ontwikkeld om ‘U’ tegen te zeggen. En wat meer is: het werkt nog ook!

Gisteren werd in een echte gevechtssituatie in Gaza een Israëlische tank door Gazaanse terroristen aangevallen en beschoten met een raket. De raket werd tijdig onderschept door de tank en vernietigd voor ze doel kon treffen. Kort daarna werd de bron vanwaar de raket werd afgeschoten gedetecteerd en de terrorist die de raket afvuurde werd gedood.

Het Trophy raketafweersysteem dat wordt ingezet door gepantserde eenheden van het IDF, hebben gisteren dinsdag met succes een aanval met een antitankraket afgeslagen die werd afgevuurd door gewapende mannen in de buurt van het veiligheidshek langs de Gazastrook. Het was de eerste keer dat het werd gebruikt tijdens een IDF operatie en tegelijk ook de eerste keer dat een systeem van dit type in de wereld met succes in de strijd werd ingezet en uitgetest

Het kantoor van de woordvoerder van het IDF meldde dat de Trophy (in het Hebreeuws bekend als “Meyil Ruah” of “Windbreaker”) inkomende raketten wist te identificeren en uit te schakelen, zeggende dat er geen schade werd veroorzaakt aan de tank of de bemanning. “Voor de eerste keer tijdens een operatie op het terrein, heeft het Trophy-systeem gewaarschuwd en een raket onderschept,” klonk het in de officiële mededeling van het IDF.

Kort daarna, identificeerde IDF-troepen een schutter in het gebied en opende het vuur en doodden hem op het strijdtoneel. Het nieuws van succesvol gebruik door de 401ste Gepantserde Brigade werd met veel tamtam verwelkomd binnen het IDF, die het incident als “historisch” beschouwt en erop wijst dat het de eerste succesvolle toepassing van een systeem van zijn soort is en dat niet enkel in Israël maar van alle strijdkrachten in eender welk land.

Geen enkele groep in de Gazastrook heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de raketaanval op de tank. “Terroristische organisaties zijn voortdurend actief en nemen Israëlische burgers en IDF-soldaten onder vuur,” zei het leger. “Het IDF houdt de terroristische organisatie Hamas als enige verantwoordelijk voor het handhaven van de orde in de Gazastrook en voor eventuele terroristische activiteiten die daaruit voortvloeien.”


De Merkava Mk 4 tank van het IDF, uitgerust met het Rafael’s Trophy (ASPRO-A) APS systeem, worden tegenwoordig ingezet langsheen de grens van Israël met de Gazastrook (foto: MOD / Defense Update)

Het Trophy afweersysteem maakte zijn debuut in augustus 2009, toen het IDF het operationeel verklaarde en een aanvang maakte om een bataljon tanks met het systeem uit te rusten. Het is een actief systeem dat inkomende projectielen stopt door hagel-achtig ontploffingsmateriaal te sproeien op hun weg naar het doelwit. Het systeem werd gezamenlijk ontwikkeld door Rafael en Israël Aerospace Industries.

De ontwikkeling van een systeem van dit type kreeg grote prioriteit na het einde van de Tweede Libanese Oorlog, tijdens welke IDF Merkava tanks herhaaldelijk werden getroffen door anti-tank raketten afgevuurd door Hezbollah. Het systeem wordt momenteel geïnstalleerd op elke nieuwe Merkava tank die van de band rolt. Rafael kondigde eerder op dinsdag aan dat de Verenigde Staten na zes weken testen hun evaluatie van het systeem hadden voltooid.


Intussen weten de Al Quds Brigadisten, de gewapende vleugel van de Palestijnse Islamitische Jihad, van geen ophouden. Op de afbeelding: enkele Jihadisten op training: Commandant Jamil al-Eenoog leidt zijn kameraad militant Awad al-Stekeblind door de puinhopen van NepPalestijns Gaza.


Bronnen: The Jerusalem Post: Anti-tank missile defense system stops attack on IDF tank door Ben Hartman van 1 maart 2011; IDF tests Trophy anti-tank-missile system before deployment door Yaakov Katz van 23 december 2010; Arutz Sheva: New Defense System Foils Anti-Missile Attack from Gaza door Tzvi Ben Gedalyahu van 1 maart 2011; Successful Test as Trophy System Takes Out Rocket door Maayana Miskin van 22 december 2011; IDF Beefs Up Tanks in Gaza as Terrorists Improve Weapons door Tzvi Ben Gedalyahu van 21 december 2011; Defense Update: Merkava 4 Equipped with Trophy Defeats an RPG on the First Combat Engagement of an Active Protection System van 1 maart 2011

3 gedachtes over “Nieuw anti-tank raketdefensiesysteem slaat aanval op IDF-tank succesvol af

  1. als er weer een oorlog uitbreekt gaat Israël die absoluut winnen am ysrael chai!…

    Like

  2. Israel bijna op al fronten hoogste technologie ontwikkelingen o.a. medisch, landbouw, economie, defensie en bouwen van woningen, ziekenhuizen en kantoren.

    Like

  3. Johanan en Mr. Wiesener! Aan mijn groote spijt deel ik uw optimisme niet! Lebanon 2 war as well as Cast Lead showed us that we need much more than technologic advantages. Israel needs a competent leadership, which she does not have, a clear objective and the will to achieve it..whatever it takes and a stronger home front. Half baked victories may give us some temporary illusory relieve (costly in the long run) but only total war and complete victory which send our enemies back to the stone age will completely change the equation in our advantage once and for all . Of course the world will not allow that, but we must stand up to their dictate for they do not give a “shit” about Israel anyways…Please someone tell me what did we achieve with the above mentioned campaigns? Our (Barak’s) unilateral withdrawal fron South Lebanon brought us Hizbollah and an Iran sponsored terrorist state and Lebanon 2 war while the unilateral withdrawal from Gaza brought us the Hamas also an Iranian sponserd and Islamic terrorist entity and Cast Lead.

    Like

Reacties zijn gesloten.