Vredesactivisten stelen water van Joodse boerderij [video]

Uitleg bij de videobeelden: eerder deze maand hebben een aantal  extreemlinkse ‘vredesactivisten’ geprobeerd om al het water te pompen uit een put die het eigendom is van een Joodse boerderij in Khirbet Suseya. De video-opnamen dateren van 11 februari 2011.

Wanneer Avidan Ofir, de manager van de  boerderij Har-Sinai (genoemd naar een Joodse schaapherder die er 10 jaar geleden door Palestijnen werd vermoord) ,  arriveerde om hen te stoppen, begint een vreemde worsteling met een vrouwelijke ‘vredesactivist’ die hem bij zijn haren grijpt, zijn hemd van zijn lijf scheurt en hem in het rond blijft najagen en molesteren. Een Pal-Arabier met watertank op wielen gecharterd door de activisten kijkt geamuseerd toe.

Avidan blijft koppig weerstand bieden en slaagt er zelfs in om bijna bovenmenselijk kalm te blijven wanneer hij de ganse tijd tracht te beletten dat zijn water wordt gestolen. Ten lange leste komen er Israëlische soldaten aan te pas die Avidan om zijn wettige eigendomsbewijzen vragen. Alles lijkt in orde en de ‘vredesactivisten’ druipen af. Dit soort intimidatie gebeurt de hele tijd.


Interieur van de 1700 jaar oude synagoge van Khirbet Suseya

Khirbet Suseya (arabisch Susiya Al-Qadime), een Joodse nederzetting in de zuidelijke heuvels van Judea nabij Hebron, werd tussen mei en september 1983 gesticht op ongeveer 1.800 dunams van het terrein. De Israëlische nederzetting had aan het begin van 2006 een bevolking van 737 inwoners. De site werd onderzocht door de archeoloog Shemarya Gutman in 1969, die tijdens graafwerken de narthex van een oude synagoge blootlegde. Tijdens de jaren 1971-1972 leidde hij samen met Ze’ev Yeivin en Ehud Netzer de Israëlische opgravingen in Khirbet Suseya.

De uitgegraven synagoge dateert uit de 4de tot de 7de eeuw na Christus en was voortdurend in gebruik tot de 9e eeuw n.C. Het is een van de vier van een architectonisch unieke groep in de zuidelijke heuvels van Judea, van een geheel van zes synagogen in Judea, een lager aantal waarschijnlijk als gevolg van een verschuiving van de Joodse bevolking van Juda naar Galilea in het 2de en 3de eeuw.

Het gebied heeft enorm te lijden van hitte en droogte en het water is er bijzonder schaars. Joodse kolonisten graven waterputten voor hun boerderijen tot grote wrevel van hun Pal-Arabische buren. De twisten durven soms hoog oplaaien. Zo werd in 2001 de Joodse schaapherder Yair Har Sinai uit Khirbet Suseya vermoord door plaatselijke Palestijnen. De moordenaars later werden gearresteerd en een van hen kreeg levenslange gevangenisstraf. Het IDF heeft vervolgens 300 Palestijnen gedwongen op te krassen en slopen een deel van hun geïmproviseerde woningen.


Bronnen: Arutz Sheva: Israeli Leftists Harass Farmer, to Arab Onlooker’s Delight door Gil Ronen en Elder Of Zyon: Video: “Activists” stealing water from Jewish farm van 28 februari 2011

8 gedachtes over “Vredesactivisten stelen water van Joodse boerderij [video]

 1. Hoe Bijbels doet dit alles aan. Het herinnerde mij aan de waterputten van Jitschak, Aartsvader Isaac die hem dan betwist worden door het volk van Abimelech. Isaac vecht niet maar graaft voortdurend nieuwe putten, net zo lang totdat men hem met rust laat en het water niet meer tracht te stelen van hem. Ik moet ook mijn bewondering uiten voor de jonge man die met bovenmenselijke kalmte en zelfverzekerdheid blijft volhouden. Zonder zich te laten beinvloeden door het weerzinwekkende gedrag der dieven, waar vooral de razernij wekkende dievegge moet worden genoemd. Ze doet me denken aan de boze heks van het Westen uit “over the rainbow”.

  Like

 2. Merkwaardig vond ik ook die synagoge waarvan de archeologen zeggen dat hij tot de 9de eeuw werd bewoond. Ondanks dat de vijanden van de Joodse staat beweren dat de Joden ‘Palestina’ verlaten hadden nadat ze werden verdreven door de Romeinen. Inderdaad blijkt andermaal dat het land doorlopend werd bewoond – op een korte periode na tijdens de 16de eeuw – door Joden, tot aan de opkomst van het zionisme en de stichting van de Joodse staat.

  Like

 3. Ik geloof dat ik niet zo aardig zou zijn geweest…
  Dat is dat zelfde linkse tuig wat zowiezo niet in het leger dient en in elk beschaafd land allang

  (hmmm. laat maar…)

  Like

 4. Avi, ik voel met je mee. Ik zat nog lang te knarsetanden en zou dolgraag in die video zijn gesprongen met een stevige pollepel in elke hand. Twee mensen, twee werelden. Hoe bewonderenswaard is die jonge man en hoe weerzinwekkend die dolgedraaide Mina, draaiend, tollend, op haar eigen haat. Waarmee een mens verscheuren kan maar nooit bouwen. Eigenlijk is zij onze woede niet echt waard. Niet reageren op Mina..

  Like

  1. En niet alleen dat maar de brutaliteit van die snotneus die aan de commandant van het leger vraagt (eist?!) wie en wanneer voor deze opdracht getekend heeft om ze weg te sturen! Dat alleen al zou 1 week op water en zonder brood moeten tellen. (Op zijn minst oppakken en administratief afhandelen…)
   Da’s iets wat je als hebr. sprekende wel hoort en niet in de ondertiteling zag.

   Like

 5. Wat een geduld, bewonderenswaardig, maar ik zou het zelf vast niet hebben. Ik was denk ik allang terug gaan meppen.

  Like

 6. Dezelfde soort actie in een Moslimland heeft meteen extreme gevolgen, want op diefstal staat als straf: “handjes eraf”.
  David

  Like

Reacties zijn gesloten.