In Gaza wordt de sharia in toenemende mate agressief opgedrongen


Ondanks de nieuwe media, computertechnologie, spectaculaire medische ontdekkingen en verwezenlijkingen, mannen op de maan en een ruimtestation dat rond de aarde draait, is er bij miljarden mensen binnenskamers maar weinig veranderd. In hun hoofden zijn het nog altijd op bloed beluste wilde schrokkerige beesten gebleven en dat erg dunne laagje religie eromheen  dat als schaamlapje fungeert om de boel wat bij elkaar te houden, verhult al lang niks meer. Ongelooflijk toch hoe mensen in een vingerknip kunnen veranderen in vreselijke monsters, als het erom gaat anderen te kwellen en langzaam te laten leegbloeden, wanneer die niet voldoen aan in elkaar geflanste moraal en wetten.

Hamas van haar kant beweert: “Wij respecteren de vrijheid.” Zij hopen dat de luisteraars in het Westen hun eigen gevoeligheden projecteren op die term, maar uiteraard wordt de oorspronkelijke betekenis van ‘vrijheid’ enkel gedefinieerd binnen de beperkingen van de sharia [=de islamitische wetgeving].

Men zou het kunnen vergelijken met de tegenwoordig amusante verklaring uit de jaren 1980, dubbelzinnig toegeschreven aan Bill Gates, dat “640k [RAM-geheugen] voldoende moet zijn voor iedereen.” Degenen die de toepassing eisen van de shariawetgeving, zijn van mening dat, als Allah’s eigen wet, “dit genoeg moet zijn voor iedereen.

In beide kwesties is de rest van de wereld verder geëvolueerd en werden deze genoemde voormalige maatstaven van “verwezenlijkingen” begraven onder een dikke laag stof. Maar in Gaza en elders kan de sharia vaste voet aan de grond krijgen, zal haar achterhaalde en achterlijke behandeling van de mensenrechten niet enkel ‘genoeg’ zijn, maar vooral boven alle kritiek staan.

Gekozen islamistische heersers van Gaza viseren seculiere gemeenschap,” uit The Telegraph van 25 februari 2011:
“Hamas pest mannen en vrouwen om zich bescheiden te kleden, heeft geprobeerd om de seksen in het openbaar uit elkaar te houden en de vlucht veroorzaakt van seculiere universitaire studenten en goed opgeleide beroepsmensen. Meest recent heeft het romans in beslag genomen die volgens de islam aanstootgevend zouden zijn en dus uit de boekhandel werden genomen, en tevens het handvol mannelijke haarkappers verboden nog langer het haar van vrouwen te hairstylen.”

Een ander waarschuwend verhaal dat genegeerd zal worden:
“Sommigen beweren dat de situatie in Gaza ook zou kunnen aangegrepen worden als een waarschuwing voor zij die aandringen op snelle democratische hervormingen in de regio. Hamas geraakte aan de macht in Gaza door het winnen van internationaal gesteunde parlementsverkiezingen die in 2006 werden gehouden.”

Het is natuurlijk een complot:
Hamas-functionarissen zeggen dat beweringen dat ze Gaza proberen te islamiseren Gaza bedoeld zijn om de internationale gemeenschap ervan te weerhouden dat ze hun heerschappij zouden erkennen. “Het is niet waar,” zegt Yousef Rizka, een topambtenaar uit de regering van Hamas. “Wij respecteren de vrijheid.”

Gaza, een klein strookje land dat ingeklemd zit tussen Egypte en Israël, had altijd een belangrijke islamitische voorkeur, maar eens tolereerde het bars en bioscopen, vooral tijdens Egyptische heerschappij van 1948 tot 1967. Een conservatieve religieuze beweging begon bij een deel van het publiek aan te slaan in de jaren 1980, als onderdeel van een groter, regio-brede religieuze ontwaken. Die trend versnelde met de eerste Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting in 1987, die samenviel met de oprichting van Hamas.

Voormalige bioscoop in Gaza

In juni 2007, greep Hamas de macht in Gaza nadat het de gewapende strijdmacht van de aan het Westen loyaal gesteunde Palestijnse president Mahmoud Abbas met geweld had verjaagd. De trend in de richting van religieus fundamentalisme ging vooraf aan de machtsovername door Hamas. In de afgelopen jaren hebben hardliners de bioscopen afgebrand. Hun verkoolde resten zijn nog zichtbaar in Gaza-Stad. Militanten bliezen de laatste bar op in 2005.

De ernst waarmee de sluier wordt gedragen in een bepaalde locatie blijft de graadmeter van het opdringen van de sharia, de steun ervoor, en de sterkte van degenen die de jihad willen opleggen: Gaza vrouwen, wier kledij ooit varieerde van westerse broeken en rokken tot kleurrijke traditionele geborduurde gewaden, begon losse gewaden aan te trekken die reken tot aan de enkels. Vrouwen met gezichtssluiers [hijab, niqab enz.], ooit een zeldzaam verschijnsel in de Gazastrook, zijn nu algemeen geworden.

Na het winnen van de verkiezingen van 2006, zwoer Hamas dat het niet de islamitische wet zou opleggen. Maar binnen de twee jaar, begonnen bureaucraten veranderingen goed te keuren en op te leggen die gericht zijn tegen seculiere inwoners van Gaza. Vandaag houden officieren in burger paren voor controle tegen in de straten, om te kijken of ze wel gehuwd zijn. Vorig jaar heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vrouwen verboden om in het oipenbaar waterpijpen te roken. DE islam verbiedt vrouwen niet om te roken, maar het wordt wel als taboe beschouwd in de Gazaanse samenleving.

Jihad is de belangrijkste oorzaak van de armoede onder de bevolking: de mensen waarop Hamas jacht maakt ontnemen hen hun opleidingen en vaardigheden: “Op het einde trekken de mensen weg die er anders over denken,” zegt Rami, een 32-jarige activist in een van de weinige seculiere groepen van Gaza. Hij weigerde om zijn achternaam te geven, uit angst voor vergelding.


Bronnen: Jihad Watch: Gaza: Enforcement of Sharia increasingly aggressive, intrusive door Marisol van 26 februari 2011; met dank aan Sophie Petiet voor de hint; The Telegraph: Gaza’s elected Islamist rulers crack down on secular community van 25 februari 2011

Gegijzeld door Hamas

Ha ja? En waarom is dat zo?

Lees het op Brabosh.com:

Gaza wordt een politiestaat verteerd door angst van 12 augustus 2010 lees hier verder

Hamas arresteert haarkappers en stylisten in de Gazastrook van 25 februari 2011 lees hier verder

Vrouwen in het Midden-Oosten hebben alleen in Israël gelijke rechten van 18 september 2009 lees hier verder

Hamas voert stapsgewijs de sharia in in de Gazastrook van 27 juli 2009 lees hier verder

Een waterpark in Gaza? Hebben hellepoelen dan waterparken? van 15 november 2010 lees hier verder

Jonge Gazanen komen schoorvoetend in verzet tegen islamistische Hamas van 14 februari 2011 lees hier verder

Hamas verbiedt vrouwen het roken van waterpijpen van 20 juli 2010 lees hier verder

Gaza: de economische crisis slaat ook toe in de sector van de Maagden [cartoon] van 1 januari 2011 lees hier verder

Welke mensenrechtenorganisatie neemt het op voor de vrouwen van Gaza? van 30 november 2010 lees hier verder

In Gaza is een oosters tapijt meer waard dan een vrouw van 16 november 2010 lees hier verder

Vrouwelijke ‘vredesactivisten’ verkracht, het zwijgen opgelegd door links 25 september 2010 lees hier verder

Hamas verandert Gaza geleidelijk in islamitische staat 5 augustus 2010 lees hier verder

Geen lingerie meer in winkelramen van Gaza 30 juli 2010 lees hier verder

Slachtoffers van incest en misbruik in de Palestijnse gebieden van 25 oktober 2009 lees hier verder

Gaza: vrouw beschuldigd van het lachen in het openbaar en zwemmen zonder hoofddoek van 7 juli 2009 lees hier verder

Al Fatah video: ’72 Maagden verwelkomen de Martelaar in het Islamitische Paradijs’ van 9 juni 2009 lees hier verder

Gaza: het probleem is niet Israël maar andere Arabieren van 31 juli 2010 lees hier verder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.