Europese Unie wil 80 Iraanse leiders straffen voor schending mensenrechten


Najah Mohamed Ali, de huidige commandant van de gevreesde Basij militie

De Europese Unie overweegt om begin maart vervolging in te stellen tegen Iraanse leiders voor schendingen van de mensenrechten.

De in Washington gevestigde journaliste Laura Rozen schrijft op de website van Politico, dat “de Europese diplomaten een lijst hebben waarop de namen voorkomen van meer dan 80 Iraanse commandanten van militie- en politie-eenheden, gevangenisbewakers, procureurs, rechters en het ambtenaren van ministeries die mogelijk in aanmerking komen voor sancties door de Europese Unie wegens vermeende marteling, moord en andere schendingen van de mensenrechten tegen Iraanse burgers.”

Lynchen in Iran in het openbaar is dagelijkse kost

Politico’s Rozen plaatst een link op haar blog naar het bewuste EU-document, waarin de namen van de beoogde personen prijken. De lijst is, volgens EU-normen, enorm uitgebreid en omvat onder meer het Korps van de Iraanse Revolutionaire Garde – een organisatie die reeds door de Verenigde Staten buiten de wet werd gesteld als wereldwijde terroristische entiteit – commandanten van de gevreesde Basij-militie en penitentiaire ambtenaren van de Rajai Shahr-gevangenis in Karaj, zoals Hassan Akharian, Mr. Mirzaghayi Mr. Youssefi en Mr. Morradi.

Echter, de EU is niet bereid om de IRGC als organisatie te sanctioneren, waarvan de tentakels van het militair-industrieel complex tot zowat 75 procent van de Iraanse economie reiken. Zoals bekend is de Europese Unie de tweede grootste handelspartner van Iran nà China.

De sancties van het EU-mensenrechtenbeleid zouden druk kunnen uitoefenen op de Iraanse machthebbers, vooral omdat veel van de sancties door experten inzake mensenrechten sancties, en dan volgens de “naam en toenaam” -strategie, als bijzonder kwetsend wordt ervaren door een overheid die zich zorgen maakt over haar internationaal imago in een tijd van onrust in de moslimwereld.

Volgens de lijst van sancties zoals die nu door de mensenrechtencommissie van de EU werd voorgesteld, zouden de maatregelen ook gericht zijn tegen Reza Taghipour, de minister van informatie en communicatie, en zijn plaatsvervanger Abdolmajid Riyazi, evenals Mehrdad Omidi, die de Computer Crimes Unit beheert van de Iraanse politie. Behrouz Kamalian, die toezicht houdt op de door de IRGC-gecontroleerde cybergroep, wordt eveneens genoemd.

Hoewel er sprake is van een golf van mensenrechten retorica over Iran in het in Brussel gevestigde EU-parlement, is Nederland tot nog toe het enige land van de EU dat diplomatieke actie ondernam tegen Iran vanwege schendingen van de mensenrechten, als gevolg van de buitenrechtelijke executie van de Nederlands-Iraanse vrouw Zahra Bahrami.

De Iraanse justitie heeft Bahrami eind januari opgehangen op basis van beschuldigingen van vermeende drugshandel. Critici beweren dat de Iraanse machthebbers namaak verdovende middelen gebruikte als voorwendsel om haar te executeren voor het deelnemen aan pro-democratische betogingen tegen de aan de kaak gestelde manipulatie van Iran van de presidentsverkiezingen van 2009. Nederland bevroor haar diplomatieke betrekkingen met het regime van Iran en riep haar ambassadeur terug, die sindsdien terug naar Teheran is gekeerd.

In antwoord op de terechtstelling van Bahrami, liet het Commissie van Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement, waarvan de voorzitter de Italiaanse Gabriele Albertini is, begin februari een verklaring uitgeven opmerkend dat “de EP-leden van de Commissie Buitenlandse Zaken van mening zijn dat de tijd rijp is voor de EU om een nieuwe, bredere strategie ten aanzien van Iran te bedenken die verder gaat dan de nucleaire kwestie en de zaak van de mensenrechten in Iran bekijkt en haar en regionale rol. Zij roepen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken op om sancties te treffen tegen Iraanse functionarissen die verantwoordelijk zijn voor ernstige schendingen van de mensenrechten sinds de omstreden presidentsverkiezingen van juni 2009, in overeenstemming met soortgelijke maatregelen door die door de Verenigde Staten werden genomen in september vorig jaar.”

De regering Obama heeft in september vorig jaar nooit geziene sancties omtrent schendingen van de mensenrechten opgelegd aan hoge Iraanse overheidsfunctionarissen, op beschuldiging van het plegen van foltering, verkrachting, gewelddadige afranselingen en wederrechtelijke vrijheidsberoving van Iraanse burgers. De sancties zijn enkel gericht op de leden van het Iraanse regime en het militaire apparaat, die verantwoordelijk worden geacht voor het neerslaan van de pro-democratie volksopstand van 2009.

Videoclip: geen vrouwenrechten in Iran


Bronnen: The Jerusalem Post: EU to discuss sanctions against over 80 Iranian officials door Benjamin Weinthal van 27 februari 2011; Politico.com: European list IDs 80+ Iran militia, police for possible EU human rights sanctions door Laura Rozen van 25 februari 2011;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.