Hamas arresteert haarkappers en stylisten in de Gazastrook


Adnan Barakat al-Ghoul,aan het werk in zijn kapsalon in Gaza City. Adnan mag voortaan alleen nog maar mannenharen knippen.

“Ik ben bang,” vertelde Adnan Barakat, eigenaar van een kapsalon. “Dit is mijn werk. Dit is mijn leven.” Barakat baat zijn salon in de Gazastrook al 19 jaar uit zonder problemen. Hij zegt dat hij één van de laatste vijf mannelijke haarkappers was die vrouwenharen verzorgde. Aan Fox News vertelde Adnan dat er onlangs zelfs een bom aan de voorgevel van zijn kapsalon werd geplaatst. Vrouwen die naar de kapper gaan, maar niet willen dat een man aan hun haren raken, werden meegetroond achter een goud satijnen gordijn.

Hamas heeft een nieuw doelwit gevonden in haar strijd om Gaza onder de islamitische wetgeving (sharia) te brengen: mannelijke kappers. Volgens het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten, dat sprak met het persagentschap Associated Press, werden verschillende mannelijke kappers onlangs gearresteerd voor het snijden van vrouwenhaar. Ze werden ondervraagd en gedwongen te zweren dat ze voortaan alleen maar mannenhaar zullen knippen.

Alleen vrouwelijke kapsters mogen nog vrouwenhaar knippen. Voor vrouwen die in Gaza verplicht worden tot het dragen van de hijab, of hoofddoek, verbiedt de islamitische traditie om hun haar te tonen aan mannen waarmee ze geen band hebben. Maar kappers op zich waren tot nog toe geen probleem voor Hamas.

Hamas had begin februari een bericht gepubliceerd met een waarschuwing dat het mannen die nog vrouwenharen zou k nippen zouden gearresteerd en berecht worden. De harde aanpak kan betekenen dat de Arabieren in Gaza in toenemende mate zich voorbereiden op het aanvaarden van de islamitische wetgeving.

Hamas had al een jaar geleden geprobeerd de kwestie van mannelijke kappers voor vrouwen aan te pakken, maar besloot op dat ogenblik om geen openlijk dispuut te creëren. Echter, de fractie vindt blijkbaar dat het nu wel kan om zonder veel problemen de wet op te leggen.

Sinds de terreurgroep Hamas aan de macht kwam in 2006 en in het voorjaar van 2007 rivaal al-Fatah uitrangeerde waardoor het alleen kan regeren over de Gazastrook, heeft de islamistische groep de doodstraf opnieuw ingevoerd, vrouwen verboden om nog de waterpijp te roken in het openbaar en instructies gegeven dat etalagepoppen in winkels behoorlijk aangekleed moeten zijn.


Bronnen: Virtual Jerusalem: Hamas Arrests Hairstylists van 23 januari 2011; Yahoo.com: Hamas orders male hairstylists out of lady salons van 21 februari 2011; Male Hair Stylists Under Threat in Gaza door Reena Ninan van 12 maart 2010; OMG: No men in hair salons, new islamitic law door Gabriella Leone van 6 maart 2010; The Telegraph: Hamas bans men from working in women’s hairdressers van 5 maart 2010; BBC News: Male hairdressers banned from women’s salons in Gaza van 4 maart 2010;

Gegijzeld door Hamas

Ha ja? En waarom is dat zo?

Lees het op Brabosh.com:

Vrouwen in het Midden-Oosten hebben alleen in Israël gelijke rechten van 18 september 2009 lees hier verder

Hamas voert stapsgewijs de sharia in in de Gazastrook van 27 juli 2009 lees hier verder

Een waterpark in Gaza? Hebben hellepoelen dan waterparken? van 15 november 2010 lees hier verder

Jonge Gazanen komen schoorvoetend in verzet tegen islamistische Hamas van 14 februari 2011 lees hier verder

Hamas verbiedt vrouwen het roken van waterpijpen van 20 juli 2010 lees hier verder

Gaza: de economische crisis slaat ook toe in de sector van de Maagden [cartoon] van 1 januari 2011 lees hier verder

Welke mensenrechtenorganisatie neemt het op voor de vrouwen van Gaza? van 30 november 2010 lees hier verder

In Gaza is een oosters tapijt meer waard dan een vrouw van 16 november 2010 lees hier verder

Vrouwelijke ‘vredesactivisten’ verkracht, het zwijgen opgelegd door links 25 september 2010 lees hier verder

Hamas verandert Gaza geleidelijk in islamitische staat 5 augustus 2010 lees hier verder

Geen lingerie meer in winkelramen van Gaza 30 juli 2010 lees hier verder

Slachtoffers van incest en misbruik in de Palestijnse gebieden van 25 oktober 2009 lees hier verder

Gaza: vrouw beschuldigd van het lachen in het openbaar en zwemmen zonder hoofddoek van 7 juli 2009 lees hier verder

Al Fatah video: ’72 Maagden verwelkomen de Martelaar in het Islamitische Paradijs’ van 9 juni 2009 lees hier verder

Gaza: het probleem is niet Israël maar andere Arabieren van 31 juli 2010 lees hier verder