Terroristen vuren vanuit Gaza op Beersjeba, IDF slaat terug


Terroristen van de Palestijnse Islamitische Jihad (volgens Hamas ‘burgers’) namen woensdag 23 februari Beersjeba onder vuur. Beersjeba dat zowat als de hoofdstad van Zuid-Israël wordt aanzien, is ene grote stad met meer dan 200.000 ingezetenen.

Gaza terroristen hebben op woensdagavond twee Grad raketten op Beersjeba afgevuurd. De raketten raakte de stad. Een raket ontplofte in een gebouw en veroorzaakt zware schade aan de plaats. Politiekorpsen doorzochten het gebied in een poging om de tweede raket te vinden. Zes volwassenen en vier kinderen werden meegenomen naar het Soroka Ziekenhuis in Beersjeba getraumatiseerd door de explosie, vertelde de woordvoerster van het ziekenhuis aan de pers.

Ook minister van Defensie Ehud Barak bracht een bezoek aan de getroffen wijk in Beersjeba. Een van de bewoners vroeg aan de minister wanneer de volgende Operation Cast Lead zal plaatsvinden, verwijzend naar de Israëlische verdedigingsoorlog van winter 2008-2009 in een poging om de aanvallen met raketten en mortiergranaten te doen stoppen. Barak antwoordde laconiek “alles op zijn tijd”.

De aanval was de eerste van deze aard soort sinds het einde van de zelfverdedigingsoperatie Cast Lead in het begin van 2009. Hierna herontwikkelde zich gestaag de escalatie van het terrorisme in Gaza. Tijdens Cast Lead werd Beersjeba zeven keer getroffen door terroristische aanvallen vanuit Gaza, die verwondingen en enorme materiële schade aanrichtte. In reactie op de aanval op Beersjeba heeft het IAF een reeks luchtaanvallen ondernomen tegen terroristische posten in de noordelijke Gazastrook korte tijd na de aanslag, op dezelfde locatie van waaruit de raketten werden afgevuurd naar z-Israël. Een directe hit werd bevestigd.


Beersjeba, kort na de inslag op woensdagavond. De chaos is compleet. Tien mensen werden in shocktoestand opgenomen in het ziekenhuis. (foto: Eli Hershkowitz)

De IDF waarschuwde de Gazaanse terreurbrigades dat het “geen enkele poging om Israëlische burgers of soldaten van het IDF te verwonden of te vermoorden zal dulden en hard zal terugslaan op elke terreuraanslag. Het IDF stelt de terroristische organisatie Hamas als enige verantwoordelijk voor het handhaven van de orde en rust in de Gazastrook en voor eventuele terroristische activiteiten die daar uit voortvloeien.”

Ook op woensdagochtend hebben terrrositen vanuit Gaza vijf mortiergranaten afgevuurd op soldaten en burgers in de Negev. Het IDF reageerde onmiddellijk door het vuur te openen op verschillende terroristen, waarbij een tiental gewond raakten. Een van de terroristen overleed later aan zijn verwondingen (zie afbeelding onderaan). Terwijl Hamas aanvankelijk beweerde dat de gewonde terroristen in feite burgers waren die bouwmateriaal verzamelden, werd terzelfdertijd de overleden man opgeëist door de Islamitische Jihad als lid van de terroristische groep. Toen kon er niks meer ontkend worden.

Sinds enkele maanden nemen terroristische aanslagen vanuit Gaza op burgerdoelwitten in Zuid-Israël weer gestaag toe. In november hebben terroristen voor het eerst sinds Op. Cast Lead Ofakim onder vuur genomen; aanvallen op Ofakim en Netivot werden ook in januari uitgevoerd. Terroristen vuurden ook enkele fosforraketten af. In het begin van januari, hebben terroristen garbaten afgevuurd op Ashkelon, waarbij een aantal serres werden vernietigd in de buurt van de stad.


Gaza City, 24 februari 2011. Gebruikelijke straathysterie slaat weer toe tijdens begrafenis van de gesneuvelde strijder Adel Jeniye, militant van de terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad die gisteren werd uitgeschakeld door de IAF. Aanvankelijk wilde Hamas de media nog wat om de tuin leiden door te beweren dat het om een gedode burger ging, maar moest tijdens de begrafenis bekennen dat het om een lid van het dozijn concurrerende terroristengroepen van Hamas ging. (foto; Mahmoud Hams/AFP/Getty Images meer foto’s op KLIK)


Bronnen: Arutz Sheva: Terrorists Fire Two Rockets at Be’er Sheva; IDF Retaliates door Maayana Miskin en Elad Benari van 23 februari 2011; The Jerusalem Post: IAF aircraft strike terrorists in Gaza; 1 dead, 3 injured en Hamas outposts hit by IAF after grad fired on Negev door Y. Lapin van 24 februari 2011; Haaretz: Barak visits Be’er Sheva in wake of Grad rocket attack The defense minister says he won’t allow Be’er Sheva to enter the radius of the Qassam rockets that are continuously fired at Israel door Barak Ravid en Yanir Yagna van 24 februari 2011


Een gedachte over “Terroristen vuren vanuit Gaza op Beersjeba, IDF slaat terug

  1. I could never breng me to understand or explain the rational behind my country’s (Israel) policy of restraint in the face of Arab aggressions. We are governed by fools! First, unilateral retreat from Gaza was besides of being unlawful a stupid, painful a bad and self defeting initiative. “Cast lead” had no meening without the clear objective to topple the Islamic-terrorist Hamas regime, trash their military capability, liberating Shalit and make sure not a single rocket could ever been shot again against Israel from Gaza. We missed a golden opportunity to achieve all those objectives. It took Israel years of bombadement and well over 12 thousand rockets of all kinds to finally respond in kind. Not a single country in the whole world would show such a restraint in face of such an aggression.

    Like

Reacties zijn gesloten.