Israël benoemt eerste openlijk homoseksuele rechter

Gay Pride Parade in Jeruzalem van 29 juli 2010. Duizenden homo’s en lesbiennes in Jeruzalem voor de zoveelste Homoparade in Israël. Ook in Tel Aviv worden jaarlijkse optochten gehouden, een jaarlijkse weerkerende traditie waarvan de eerste editie alweer dateert van 1993.Trotse ouders daagden op om hun homoseksuele zonen en dochters aan te moedigen terwijl rechtse demonstranten tegen betoogden en borden meedroegen met slogans zoals ‘Beesten Parade’.

Terwijl elders in de landen van het Midden-Oosten de leiders, emirs, sjeiks en andere Arabische usurpators en dictators de grootste moeite hebben om het woord mensenrechten te spellen en er dagelijks wel in één of ander Arabisch moslimland een dozijn of wat homoseksuelen wordt gevangen gezet, gefolterd en opgeknoopt, doet de enige democratie in het M-O – met name Israël – zichzelf en de gelijkheid in mensenrechten weer alle eer aan.

Israel’s first openly gay judge appointed

door Aviad Glickman

Advocaat Dori Spivak (afbeelding hierboven) werd vrijdag benoemd als rechter in de Arbeidsrechtbank van Tel Aviv. Hiermee is hij de eerste openlijk homoseksuele die als rechter in Israël werd aangewezen. Spivak, adjunct-directeur voor rechtszaken aan de Universiteit van Tel Aviv, is een veteraan activist voor homorechten. Hij is ook de voormalige voorzitter van de Vereniging voor Burgerrechten Israël (ACRI) en juridisch adviseur van de LGBT (lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender) gemeenschap van Israël.

Rechter Dori Spivak

Dan Yakir, een advocaat van de ACRI, feliciteerde zondag Spivak met zijn kersverse benoeming. Hij vertelde tegenover Ynet nieuws: “Als persoonlijke vriend en partner in de beweging van de strijd voor burgerrechten, kan ik zeggen dat dit een uitstekende keuze is. Dori is een expert op het gebied van gelijkheid op het werk en recht op gezondheidszorg. Hij zal bijdragen aan de ontwikkeling van de mensenrechten op de werkplek.”

Vele andere homo-activisten en academici hebben de nominatie van Spivak geprezen en zijn aanstelling beschreven als “een zonnestraal, vooral in donkere tijden zoals vandaag waar de mensenrechten organisaties onder vuur liggen.” Zij spraken hun hoop uit dat deze aanstelling een teken van sociale verandering mag inluiden, met name binnen het justitiële stelsel. “Hij is een ervaren wetsdeskundige als het gaat om mensenrechten en arbeidsrechten,” zei professor Eyal Gross van de Universiteit van Tel Aviv, een collega van Spivak.

Een andere academische collega aan de universiteit is Spivak’s partner Dr. Yishai Blank. “Ik denk niet dat seksuele voorkeuren iets te maken hadden met deze benoeming. Het is een blijde gebeurtenis voor ons persoonlijk en ook voor de Staat. Ik ben niet objectief, natuurlijk, maar ik geloof dat hij het verdient in het licht van zijn vaardigheden, capaciteiten en zijn inzet voor gerechtigheid en toepassing van de wet.”

Blank voegde eraan toe dat “veel advocaten rechterlijke benoemingen als het hoogtepunt van hun carrière zien, en ik denk dat ze moeten begrijpen dat het voeren van een eerlijk proces zowel een gave is als een sociale roeping. Dori heeft niet altijd nagedacht over deze positie, maar het is een benoeming die op zijn weg lag zoals hij het ziet als zijn missie en bestemming.”


Bronnen: Ynet News: Israel’s first openly gay judge appointed door Aviad Glickman van 20 februari 2011; Gay couple petitions High Court for surrogacy rights door Aviad Glickman van 10 februari 2010;

6 gedachtes over “Israël benoemt eerste openlijk homoseksuele rechter

 1. Uiteraard werd Spivak benoemd op basis van zijn kwaliteiten. Maar er is een tijd geweest [ook in Israël] dat ondanks je bijzondere kwaliteiten je als homoseksueel niet aan de bak kwam. En dat is nog steeds het geval in de Arabische en in de moslimwereld. Dat verschil tussen Israël en het M-O, het verschil tussen democratie en dictatuur probeer ik met artikels zoals dit te onderstrepen. Ook mijn (religieuze) echtgenote vind al die parades maar niks en puur exhibitionisme, maar laat begaan want het alternatief is discriminatie, moord en doodslag.

  Like

 2. Geliefde Brabosch, je hebt gelijk en ik sta achter je woorden maar wat ik probeerde te zeggen en nu herhaal is dat onze sexuele verrichtingen niet openbaar zijn, we doen bepaalde dingen niet op het marktplein en ik zie niet in waarom het tot hoofdzaak gemaakt dient te worden. Alsof een mens enkel zijn sexuele driften zou zijn.
  Een mens is een mens, sommigen zijn artsen, anderen juristen, anderen lieve oma’s en wanneer men mij iemand voorstelt dan wil ik niet dat dit gebeurt met een”Wiesje, maak even kennis met deze homo/hetero/transetc.”. Een mens is een mens. Met menselijke waardigheid, een menselijke ziel.

  Like

 3. Haha, straks worden jullie nog boos omdat Israël een democratische staat is die dat graag etaleert. Ik schrijf regelmatig over de Israëlische holebi’s, omdat dit net zoals christenen en Joden in de Arabische, Perzische en moslimwereld een bedreigde minderheid is. In de rubriek “Holebi” in de menubalk links staan genoeg artikels die dat bewijzen.

  Bovendien schreef ik al veel eerder (11 september 2003) op mijn website Verzet.org over het lot van de Homoseksuelen in het Derde Rijk klik hier: http://www.verzet.org/content/view/237/34/. Een zwart hoofdstuk in de Hitlerperiode waarover weinig bekend is bij het grote publiek.

  Denk nu echt niet dat ik niet weet waarover ik het heb en waarvoor ik op kom. Wie de [c]harediemjoden in Israël tolereert moet dat ook maar doen met de holebi-Joden. Vanuit mijn perspectief op de maatschappij zijn alle mensen gelijkwaardig. Leven en laten leven, zo werkt de democratie en dat ook in Israël. Niemand die van je verlangt dat je holebi’s gaat omhelzen maar de wereld zit nu eenmaal niet zo rechtlijnig in elkaar als je dat zou wensen. Mensen discrimineren en afslachten omdat ze anders denken of zich anders gedragen dan de middenmoot of een elite, is misdadig.

  Vergeet ook niet dat binnen 100 jaar iedereen die je rondom ziet en bestaat dood is, zo dood als een pier. Profiteer maar goed van die korte tijd, het is je enige kans. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die aan zijn herkansing bezig was. En dan heb ik het niet over illusies, dromen of fantasieën, maar over concrete wetenschappelijk gestoffeerde tastbare feiten.

  Israël is een oase van menselijkheid en het mens zijn op zich, te midden die verschrikkelijke hel van islamistische onverdraagzaamheid, moord en doodslag. Dat hebben we de voorbije dagen en weken mogen vaststellen, en het is nog niet eens begonnen.

  Alleen dat feit al vind ik de moeite om te strijden voor het bestaansrecht van de Joodse staat. Elk woord dat ik dagelijks neerschrijf op deze blog is ter verdediging van mijn eigen normen & waarden. Sommigen denken dat dit een speciale eigenschap van de Joden is, maar dat klopt niet. Wie voor de Jood opkomt, opkomt voor het bestaansrecht van Israël, die komt gewoon op voor zichzelf. Punt.

  Like

 4. Everyone is entitled to be promoted providing it is based on professional competence and not on misguide populism. I furthermore have no problem with the basic and equal right of that particular sector of the population as long as they themselves respect the many other sectors of society. What I do not agree with is the provocative, vulgar, outrageous public organized appearance as those indecent Homoparades! Where there are basic rights there must also be basic obligations.

  Like

 5. Ik heb een probleem met deze berichtgeving. Dori Spivak werd benoemd tot rechter. Gewoon Dori Spivak die er in mijn ogen uitziet als een man met vele complexen waaronder zwaar gebrek aan zelfrespect maar dit terzijde. Spivak werd benoemd om zijn kwalificaties en misschien kwaliteiten, dit alles heeft NIETS te maken met zijn sexuele instelling of hoe moet ik dat netjes noemen. Wanneer rechter Shmulik Cohen wordt benoemd, een man met acht kinderen en een lieve vrouw dan wordt NIET de hetero Cohen benoemd maar gewoon, Shmulik, een bekwame en ervaren jurist.
  Het is voor mij weerzinwekkend, deze sex-verbinding. Is het niet erg genoeg dat mensen geen weerstand kunnen bieden aan verschrikkelijke innerlijke spanningen die hen in doen gaan tegen Bijbelse Ge- en Verboden? Moet daarmee dan ook nog gezwaaid worden als ware het een vlag.
  Ik, kleine ikke ben niet ge’interesseerd in dit soort geheimpjes. Niemand is perfect, waarom zou deze Spivak het wel zijn?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.