Israël benoemt eerste openlijk homoseksuele rechter

Gay Pride Parade in Jeruzalem van 29 juli 2010. Duizenden homo’s en lesbiennes in Jeruzalem voor de zoveelste Homoparade in Israël. Ook in Tel Aviv worden jaarlijkse optochten gehouden, een jaarlijkse weerkerende traditie waarvan de eerste editie alweer dateert van 1993.Trotse ouders daagden op om hun homoseksuele zonen en dochters aan te moedigen terwijl rechtse demonstranten tegen betoogden en borden meedroegen met slogans zoals ‘Beesten Parade’.

Terwijl elders in de landen van het Midden-Oosten de leiders, emirs, sjeiks en andere Arabische usurpators en dictators de grootste moeite hebben om het woord mensenrechten te spellen en er dagelijks wel in één of ander Arabisch moslimland een dozijn of wat homoseksuelen wordt gevangen gezet, gefolterd en opgeknoopt, doet de enige democratie in het M-O – met name Israël – zichzelf en de gelijkheid in mensenrechten weer alle eer aan.

Israel’s first openly gay judge appointed

door Aviad Glickman

Advocaat Dori Spivak (afbeelding hierboven) werd vrijdag benoemd als rechter in de Arbeidsrechtbank van Tel Aviv. Hiermee is hij de eerste openlijk homoseksuele die als rechter in Israël werd aangewezen. Spivak, adjunct-directeur voor rechtszaken aan de Universiteit van Tel Aviv, is een veteraan activist voor homorechten. Hij is ook de voormalige voorzitter van de Vereniging voor Burgerrechten Israël (ACRI) en juridisch adviseur van de LGBT (lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender) gemeenschap van Israël.

Rechter Dori Spivak

Dan Yakir, een advocaat van de ACRI, feliciteerde zondag Spivak met zijn kersverse benoeming. Hij vertelde tegenover Ynet nieuws: “Als persoonlijke vriend en partner in de beweging van de strijd voor burgerrechten, kan ik zeggen dat dit een uitstekende keuze is. Dori is een expert op het gebied van gelijkheid op het werk en recht op gezondheidszorg. Hij zal bijdragen aan de ontwikkeling van de mensenrechten op de werkplek.”

Vele andere homo-activisten en academici hebben de nominatie van Spivak geprezen en zijn aanstelling beschreven als “een zonnestraal, vooral in donkere tijden zoals vandaag waar de mensenrechten organisaties onder vuur liggen.” Zij spraken hun hoop uit dat deze aanstelling een teken van sociale verandering mag inluiden, met name binnen het justitiële stelsel. “Hij is een ervaren wetsdeskundige als het gaat om mensenrechten en arbeidsrechten,” zei professor Eyal Gross van de Universiteit van Tel Aviv, een collega van Spivak.

Een andere academische collega aan de universiteit is Spivak’s partner Dr. Yishai Blank. “Ik denk niet dat seksuele voorkeuren iets te maken hadden met deze benoeming. Het is een blijde gebeurtenis voor ons persoonlijk en ook voor de Staat. Ik ben niet objectief, natuurlijk, maar ik geloof dat hij het verdient in het licht van zijn vaardigheden, capaciteiten en zijn inzet voor gerechtigheid en toepassing van de wet.”

Blank voegde eraan toe dat “veel advocaten rechterlijke benoemingen als het hoogtepunt van hun carrière zien, en ik denk dat ze moeten begrijpen dat het voeren van een eerlijk proces zowel een gave is als een sociale roeping. Dori heeft niet altijd nagedacht over deze positie, maar het is een benoeming die op zijn weg lag zoals hij het ziet als zijn missie en bestemming.”


Bronnen: Ynet News: Israel’s first openly gay judge appointed door Aviad Glickman van 20 februari 2011; Gay couple petitions High Court for surrogacy rights door Aviad Glickman van 10 februari 2010;

Advertenties

6 gedachtes over “Israël benoemt eerste openlijk homoseksuele rechter

  1. Uiteraard werd Spivak benoemd op basis van zijn kwaliteiten. Maar er is een tijd geweest [ook in Israël] dat ondanks je bijzondere kwaliteiten je als homoseksueel niet aan de bak kwam. En dat is nog steeds het geval in de Arabische en in de moslimwereld. Dat verschil tussen Israël en het M-O, het verschil tussen democratie en dictatuur probeer ik met artikels zoals dit te onderstrepen. Ook mijn (religieuze) echtgenote vind al die parades maar niks en puur exhibitionisme, maar laat begaan want het alternatief is discriminatie, moord en doodslag.

    Like

Reacties zijn gesloten.