Vier Joodse immigranten uit Nederland reageren vanuit Israël op de huidige golf Jodenhaat [video]

Vanuit Israël reageren vier Joodse immigranten uit Nederland op de huidige discussie over antisemitisme. Allen maakten zij “aliyah” naar Israël, om verschillende redenen. Vanuit Israël hebben zij de hele discussie in Nederland over toenemende onveiligheid voor “bewuste” Joden gevolgd. Met “bewuste” Joden wordt bedoeld die Joden die uiterlijk als dusdanig als Joods herkenbaar zijn door bv het dragen van een kippa / keppeltje, of door typisch Joodse klederdracht of door bepaalde typisch Joodse gedragingen.

Een Jood die niet als Jood herkenbaar is, zal niet meteen de gevolgen van Jodenhaat ondervinden, d.w.z.: NOG niet… Jodenhaat en antisemitisme komt traditioneel als een dief in de nacht, op kousenvoeten, als sluipend gif… met woorden, stomme grapjes, met kleine pesterijtjes, wat geduw en getrek, een klap, een schop, wetten, verboden en geboden, moord en doodslag… maar eerst… die woorden, die stomme grapjes, die kleine pesterijtjes, wat geduw en getrek, een klap, een schop, wetten, verboden en geboden, moord en doodslag…

 • Gideon van der Sluis, 34 jaar, orthodox Joods, 4 jaar in Israël.
 • Corline van Es, 30 jaar, op zoek naar haar Joodse identiteit, 3 maanden in Israël.
 • Irith Markens, 31 jaar, traditioneel Joods, 2 jaar in Israël.
 • Michael Hess, 28 jaar, traditioneel Joods, 3 jaar in Israël.

Zij antwoorden op themavragen zoals:

– “Ben je zelf slachtoffer geweest van antisemitisme in Nederland?”
– “Bewuste Joden moeten zich realiseren dat er voor hen geen toekomst is in Nederland”, aldus VVD-prominent Frits Bolkestein.


Bronnen: met dank aan Dega Nias voor de hint

5 gedachtes over “Vier Joodse immigranten uit Nederland reageren vanuit Israël op de huidige golf Jodenhaat [video]

 1. Die vrouw met die twee grootmoeders begrijpt het ook niet helemaal. Van welke kant komen de antisemitisme aanvallen? Juist ja.

  Like

  1. Inderdaad. Nogal knullige reacties. Enkel de laatste, Michael Hess, had ik graag wat meer horen spreken. De rest behoort tot het gewone kl**tjesvolk”. Bovendien zien ze er maar weinig of niet als “bewuste” Joden uit. Het lijken haast gewone [niet-Joodse] Nederlanders te zijn.

   Dat ze dan maar eens in Antwerpen komen wanneer op zaterdag de vele dozijnen synagogen leeglopen. Dàt noem ik pas “bewuste” Joden die als “dusdanig Joods herkenbaar zijn”, met name de sefardische en de chassidische Joden, of ook wel de harediem genoemd in Israël.

   Die zijn wel zo slim om zich nooit te vertonen in typisch marokkaans/islamitische wijken van het Antwerps Kiel, Hoboken of rondom het Stuyvenbergplein en in Borgerhout (smalend Borgerocco genoemd). Ze weten wel waarom ze daar nooit [durven] komen.

   En zo wordt ook in Antwerpen telkens de bewegingsruimte weer wat kleiner van de Joodse gemeenschap zonder dat vele Joden zich daar wat van bewust zijn. En zijn er vele orthodoxe Joden die dat hardop blijven ontkennen [met een pak vol str*nt in hun broek van de schrik], levend en G’dvruchtig mediterend op “hun eiland” tussen de stationsbuurt en het Antwerpse stadspark.

   Met hun blik op halfzeven gericht, zich nergens wat van bewust of met open ogen blijven ontkennen wat iedereen kan zien, zouden ze zich beter afvragen wat er met hen zou gebeuren als straks de veiligheidsdiensten van de stad en de staat zouden besluiten zich terug te trekken uit de Joodse buurten.

   Like

   1. Ik begrijp dat niet. Veel mensen hebben heel veel moeite om de realiteit in te zien (zowel Joden als niet-Joden). Neem nu die zogenaamde dialoogwandeling. De rabbijn kreeg een Hitlergroet. Wanneer gaan mensen nu eens in zien dat dit voor een groot deel niet te maken heeft met het conflict in het Midden Oosten? Jongens van die leeftijd interesseren zich helemaal niet voor dat soort problemen. Ze interesseren zich hoogstens voor een voetbalwedstrijd. Jongens en meisjes die de Hitlergroet normaal vinden krijgen een haatopvoeding. Ik liep een tijdje geleden in Amsterdam en daar liep een Joods stel. Die man droeg een keppeltje. Verder op stonden een aantal Marokkaanse jongens. Die haat in hun ogen, die gepassioneerde haat, ik vond het afschuwelijk!

    Niet alleen de bewegingsruimte voor Joden wordt kleiner, maar bijvoorbeeld ook voor homo’s die hun huis uit worden gepest. En nog altijd zijn er homo’s die geloven dat het allemaal wel best meevalt en dat het vanzelf een keer stopt. Ik geloof niet dat toegeven aan deze ellende er voor zal zorgen dat het stopt. Het zal alleen maar erger worden door toe te geven.

    Like

 2. persoonlijk voel ik me niet minder joods omdat ik me niet “bewust joods”(wat dat ook moge zijn)gedraag.ik respecteer niet altijd de sjabbat.ik eet niet altijd koosjer maakt me dat nu minder joods? nee toch het maakt me minder gelovig.maar wil dat dan ook zeggen dat ik me niet bewust ben van wat er gebeurt in de wereld? dat ik blind ben voor jodenhaat? dat ik niet bewust ben van het gevaar dat Israel loopt?je zou gek moeten zijn om dat niet in te zien .

  Like

 3. Eigenlijk ben ik ook een Joodse immigrant uit Nederland, die een halve eeuw geleden de Lage Landen verliet voor Israel, Zion, een normaal leven temidden van mijn volk.
  We waren toen een pril gezin met twee kleine kereltjes, beiden onder de drie jaren oud. Ze mochten van ons beslist niet langer in Europa blijven waar hun ouders De Grote Moord wonderbaarlijk hadden overleefd.
  Het woord “golf” is passend in dit verhaal. Toendertijd, een 14 jaren na Stichting van de Staat Israel, een 17 jaren na de holocaust was er een neergaande richting in die golf. Thans zien we een klimmende. Van dag tot dag neemt de Jodenhaat weer toe. Kan een Jood daar in Nederland/Europa nog leven? Kan een Joods kind daar opgroeien? Met verstikkende haat overal?
  Hoe kan dit nog een vraag zijn!
  Mensen trachten, voor mij onbegrijpelijk, krampachtig te relativeren. Een van de relativerende dooddoeners is dat beschamende, dat denigrerende “vergelijk” met “sexuele voorkeur”, een totaal ander onderwerp.
  Waarom mensen dit zo graag doen? Ze kunnen, ze wensen eenvoudig niet onder ogen te zien dat Jodenhaat een sociale ziekte is die alleen staat. Niet behoort tot welke groep ziekten dan ook.

  Like

Reacties zijn gesloten.