Grote onrust in het Midden-Oosten


Zoals we de laatste dagen en weken kunnen vaststellen is de vonk [van Egypte] al lang elders in de pan geslagen. Soms lijkt het al of het hele Midden-Oosten in brand staat. Alleen idioten noemen al deze kleine en grote revoluties een “democratiserings proces”. Hèt zogenaamde “momentum van de Arabisch wereld.” Pure onzin. Meer islam, meer extremisme, meer haat, meer anti-Israëlvenijn, meer oorlogsdreiging. We staan aan de vooravond van een grote bak elllende die over de wereld wordt uitgestort. Alleen de Moslim Broederschap spint garen bij dit alles. En het Westen? Dat stond erbij en keek ernaar…

Grote onrust in het Midden-Oosten

door Missing Peace

Terwijl nu overal uit het Midden-Oosten berichten binnenstromen over onlusten, gaat in Israel de meeste aandacht nu uit naar de ontwikkelingen in Iran. Daar wist de groene oppositiebeweging de grootste demonstraties in een jaar te organiseren ondanks het huisarrest van haar leiders Moussavi en Mehdi Kharroubi.

De laatste meldde vandaag dat hij zich niet laat intimideren door de woorden van Iraanse parlementariërs die gelieerd zijn aan het regime van Achmadinejad. Deze hadden opgeroepen om de oppositieleiders te executeren. Al Jazeerah berichtte hier ook over. Opvallend in die reportage is de aandacht die de regeringsversie van de gebeurtenissen krijgt.

De protesten begonnen overigens al eerder dan deze week zoals blijkt uit deze video:

Vandaag werd ook melding gemaakt van de arrestatie van twee professors in de medische wetenschap, Kashani en Fathollah, en de arrestatie van tientallen studenten door Basij leden in burger tijdens demonstraties in Teheran. Er wordt grof geweld gebruikt door het regime:

Inmiddels zijn er ook al weer doden te betreuren in Iran. Een begrafenis van een van deze slachtoffers werd verstoord door de Basij milities van de Revolutionaire garde. Hierbij werd opnieuw geweld gebruikt.

Snel verder lezen KLIKKEN op –>

Frontline Tehran Bureau, een website van de Iraanse oppositie, publiceerde een gedeelte uit een ooggetuige verslag van een student van de Amir Kabir universiteit in Teheran:

Please describe what is happening right now in Tehran?

Lots of people were on the streets; maybe a few hundred thousand. We started at Amir Kabir University, but security forces shut all the gates at the university. My friends and I wanted to march together so we would be in a group to reduce the risk of getting caught. Around campus, security forces split us up in two groups. There was a pro-government professor yelling and chanting against us. Some people were arrested on campus. We moved near Vali Asr Square, but police locked down the entire area. We tried to walk to Azadi Square. You could not see a single open store. It is a good hour or so walk from Vali Asr to Azadi but you did not see a single open business.

Were there a lot of arrests?

They filled vans with people. They rushed us and took people away. There is a language school near Danshjoo Park. Police occupied that building and the one next to it and turned it into a temporary detention facility. Four or five officers would attack students and kidnap them and then keep them in the building.

Frontline publiceerde ook een video van de demonstratie in Teheran.

Het regime voelt zich klaarblijkelijk bedreigd en organiseerde pro- regeringsdemonstraties vandaag. Dit alles gebeurde terwijl er in Teheran een bijeenkomst plaatsvond over de verderfelijke invloed van Hollywood. Afgevaardigden uit twintig landen woonden de conferentie bij.

De slotconclusie was dat Iran het potentieel heeft om Hollywood te vervangen en op die manier ‘de invloed van het Israëlische militaire apparaat’ in Hollywood terug te dringen. Dat zou dan moeten gebeuren door het produceren van anti Zionistische films.

Jemen

In Jemen lijken de demonstraties alleen maar in intensiteit toe te nemen. Vandaag werd bericht dat ook de employees van Yemen Airways deelnemen aan het protest. Zij hielden een zit in demonstratie bij het gebouw van de luchtvaartmaatschappij. De president van de universiteit in Sana’a werd ontslagen omdat hij er niet in slaagde om studenten te mobiliseren voor demonstraties ter ondersteuning van het bewind.

Video beelden uit Jemen:

Libië

Vanuit Benghazi werd vandaag melding gemaakt van demonstraties die het centrum van de stad hebben geblokkeerd. Er is gebruikt gemaakt van traangas om de betogers te verspreiden.

AFP berichtte dat 37 demonstranten zijn opgenomen in Libische ziekenhuizen.

De website “Libyan Uprising” heeft goed gekeken naar de aanpak van de 6 april beweging in Egypte en produceerde een professionele video. In die video ( Engels) wordt de kijker uitgelegd dat het einde van president Khadaffi nabij is en wordt informatie gegeven over het waarom van de demonstraties. De video bevatte ook beelden van de recente demonstraties tegen het regime van Khadaffi.

Video van demonstraties van gisteren:

Een Libische blogger berichtte vandaag dat Facebook door het regime zou zijn afgesloten.

Bahrein

De opstand in Bahrein neemt serieuze vormen aan. Gisteren berichtten bloggers dat Saoedie- Arabie troepen gestuurd zou hebben om te helpen de opstand de kop in te drukken. Dit bericht kon echter niet bevestigd worden.

Betogers namen naar Egyptisch model het centrale plein in Manama in beslag. Ook waren er beelden van een betoging waar de politie excessief gebruik maakte van traangas.

Vandaag kwamen er beelden van een nieuwe demonstratie binnen.

Tunesië

Uit Tunesië kwamen beelden die grote vraagtekens zetten bij het democratische gehalte van de revolutionairen daar. Op een video was te zien hoe een menigte een betoging hield voor de grote synagoge in Tunis. Daarbij werden spreekkoren aangeheven die het ergste doen vrezen voor de kleine Joodse gemeenschap in het land. Te horen is dat de menigte roept: Khaybar Khaybar ya Yahud en Yaysh Muhammad sa ya’ ud.

De eerste slogan betekent vrij vertaald “slacht de Joden”. Khaybar was een Joodse nederzetting in Saoedie Arabie in de tijd voor de komst van Islam waar Mohammed een slachting onder de Joden aanrichtte. De tweede slogan betekent Mohammed’s leger komt terug. Het betekende het tweede incident in tien dagen waarbij een synagoge centraal stond. Eerder werd brand gesticht in de synagoge van Gabes.

Irak

Ook in Irak is op kleine schaal sprake van onrust. In Noord Irak stak een 31 jarige man zichzelf in brand. Een daad die duidelijk lijkt te zijn ingegeven door het begin van de revolutie in Tunesië. Via Facebook wordt opgeroepen tot demonstraties.

Ook de New York Times berichtte over de situatie in Irak

Libanon

In Libanon lijken de partijen af te stevenen op een confrontatie. De demissionaire premier Sa’ad Hariri leek eerst zitting te gaan nemen in de nieuwe regering van de door Hizbollah gesteunde kandidaat premier Mikati. Echter nu is duidelijk geworden dat de partij van Sa’ad Hariri (14 maart beweging) in de oppositie gaat en de onderste steen boven wil hebben in het onderzoek naar de moord op oud premier Rafiq Hariri.

Zoals bekend stelt Hizbollah alles in het werk om de conclusies van het VN tribunaal dat de moord op Rafiq Hariri onderzoekt, illegaal te verklaren. Het tribunaal gaat naar alle waarschijnlijkheid bekend maken dat Hizbollah achter de moord op Rafiq Hariri zit. Zie ook dit commentaar van de UAE krant Khaleej Times.

Een Hizbollah terrorist die uit een Egyptische gevangenis werd bevrijd vorige week tijdens de opstand daar, verscheen vandaag op een bijeenkomst in Zuid Beiroet. Hij werd daar als een held verwelkomd.

Hizbollah leider Nasrallah liet ook weer van zich horen vandaag. Hij vertelde een menigte Hizbollah aanhangers dat er dag zal komen waarop Hizbollah Galilea (noord Israel) zal bevrijden. In dezelfde toespraak bedreigde hij Israëli’s die in het buitenland wonen met aanslagen.

Op de Israëlische nieuwszender Arutz 10 was vervolgens te zien hoe premier Netanyahoe per kerende post antwoord gaf op de woorden van Nasrallah. De Israëlische premier merkte op dat Nasrallah al vijf jaar in een bunker woont en daar zal blijven. Het was niet de eerste keer dat een dergelijke psychologische oorlog via de Israëlische televisie werd gevoerd. Nasrallah kijkt dagelijks naar de Israëlische TV en houdt soms toespraken waarin gedeeltes rechtstreeks gericht zijn aan het adres van Israel.

Egypte Vandaag werd bekend dat de 6 april beweging, die verantwoordelijk was voor het organiseren van de opstand tegen het regime, heeft geëist dat Egypte stopt met het uitvoeren van gas naar Israel. Eerder maakte het Moslim Broederschap bekend toch een politieke partij te willen oprichten die aan de verkiezingen gaat deelnemen.

Ook de van het Broederschap afgesplitste terreurbeweging Gamaa Islamiyah die verantwoordelijk was voor de moord op president Anwar Sadat profileerde zich voor het eerst in twintig jaar. De leider van de beweging maakte bekend dat Gamaa Islamiyah vanaf de eerste dag bij de opstand in Egypte betrokken was.

Oppositie leider Ayman Nour verklaarde in een TV interview dat de Camp David akkoorden aan hun einde zijn gekomen. Hij zei verder dat er een referendum moet komen om de toekomst van de akkoorden te bepalen.

Een Egyptische blogger berichtte vandaag dat een Islamist is benoemd tot hoofd van constitutioneel comité dat de overgang naar democratie moet voorbereiden. Professor Barry Rubin van IDC in Israel bevestigde zojuist dit bericht, dat nog niet in het Engels is verschenen.

Uit Saoedi Arabie, Algerije en Marokko komen ook berichten over onlusten.

Gisteren was op de Israëlische televisie ook te zien hoe president Assad van Syrie aan een soort charme offensief is begonnen, hij was te zien in de straten van Damascus waar hij praatte met Syrische burgers.

Iets dergelijks gebeurde vandaag ook in Jordanië waar koning Abdullah te zien was tijdens een bezoek aan dorpen waar hij beloftes deed over de verbetering van de levensomstandigheden.

Hartelijk dank aan Ya’acov Siepman voor zijn bijdrage aan dit bulletin.

Een gedachte over “Grote onrust in het Midden-Oosten

  1. Dank U wel voor al het werk dat u doet.Israel heeft u nu meer nodig dan ooit.Blijf voor ons vechten,
    Gezegend is de man die Israel zegent zegt da GOD van Israel in ZIJN woord.
    Veel liefs,Sjaloom en zegen,
    Aukina.

    Like

Reacties zijn gesloten.