Jordaans minister eist vrijlating moordenaar van zeven Joodse schoolmeisjes

In 1997 vuurde Ahmad Dakamseh zijn automatisch wapen leeg op een groep Israëlische schoolmeisjes waarvan zeven dood achterbleven.

Jordan minister dubs Israel girls’ killer ‘hero’

door Ahmad Khatib

De Jordaanse minister van Justitie heeft op maandag j.l. de Jordaanse soldaat Ahmad Musa Mustafa Dakamseh (44 jr.), die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord in 1997 op zeven Israëlische schoolmeisjes, beschreven als een “held” en als symboolfiguur van de “afkeer” voor Israël.

“Ik steun de betogers die de vrijlating eisen van Ahmad Dakamseh . Hij is een held. Hij heeft geen gevangenisstraf verdient,” vertelde Hussein Mujalli, die vorige week tot minister werd benoemd aan het persagentschap AFP na zijn deelname aan een sit-in die door de vakbonden werd gehouden. “Als een Jood Arabieren doodt zou zijn land voor hem een standbeeld hebben opgetrokken in plaats van gevangenisstraf.”

Mujalli, een voormalig voorzitter van de Jordan Bar Association, was destijds de advocaat van Dakamseh die hem op zijn proces verdedigde. “Het is nog steeds mijn zaak en ik zal hem blijven verdedigen. Het is een topprioriteit voor mij,” zei hij. “Dakamseh heeft een speciale gratie nodig. Alleen de koning kan hem dat speciaal pardon schenken,” zoals Mujali door het door de staat gerunde Petra persbureau werd geciteerd.

De opmerkingen van de minister heeft een woedende reactie uitgelokt van Israël, waar de spanningen al hoog oplopen temidden de onrust in de Arabische wereld, die vorige week de Egyptische president Hosni Mubarak, een langdurige vredespartner van Israël, zag opstappen. “Israël is geschokt en deinst terug uit weerzin voor deze opmerkingen,” zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

“Deze oproep is des te ernstiger omdat zij wordt gedaan door een minister die belast is met de openbare orde. Israël heeft om opheldering gevraagd van Jordanië en heeft het zeer sterk duidelijk gemaakt dat de zevenvoudige moordenaar de straf die in een vonnis door de Jordaanse rechtbank werd uitgesproken helemaal dient uit te zitten,” werd er in de verklaring nog toegevoegd.

Zoals bekend is Jordanië de enige Arabische natie – met uitzondering van Egypte – dat een vredesverdrag heeft gesloten met de Joodse staat. De aanval kwam bijna drie jaar na Jordanië en Israël een vredesverdrag ondertekend.


Videoclip: beelden van de herdenkingssite in het Jordaanse Bakoura waar de zeven meisjes op 13 maart 1997 werden vermoord

Een noodlottige dag in Bakoura

Op donderdag 13 maart 1997 ondernam een groep van 40 tot 50 Joodse schoolmeisjes in de leeftijd van 12 tot 13 jaar een excursie naar het  ‘Eiland van de Vrede’ in Bakoura, een schilderachtig schiereiland aan de rivier de Jordaan nabij de Israëlische grens met Jordanië.

De meisjes waren net van de touringbus gestapt om een blik te werpen op het zonovergoten idyllische panorama met in de diepte van de vallei de Jordaanrivier, toen de hel ontketende. Totaal onverwacht greep een Jordaanse soldaat die de wacht hield in die grenspost, een automatisch wapen van een collegasoldaat en opende van op een wachttoren het vuur op de groep meisjes.

Daarna klom hij van de wachttoren naar beneden en achtervolgde de meisjes die probeerden te ontkomen via een weggetje dat was afgezoomd met bloeiende wilde bloemen. Van dichtbij schoot hij nog een meisje door het hoofd. Terwijl hij zijn wapen herlaadde slaagden enkele medesoldaten de moordenaar te overmeesteren. Zeven meisjes bleven ter plaatse dood achter en zes andere werden verwond.

De motieven van Dakamseh, die op dat ogenblik 30 jaar oud was en een getrouwde vader van drie kinderen, zijn nooit duidelijk geworden. De toenmalige koning Hussein kortte zijn bezoek aan Europa in en snelde naar huis om de aanval te veroordelen. Later reisde hij naar Israël om zijn medeleven te betuigen aan de families van de vermoorde schoolmeisjes.

Jordanië heeft ook een vergoeding betaald.

Maisara Malas, die aan het hoofd staat van een comité van de vakbonden, dat de massamoordenaar steunt en verdedigt, vertelde aan het AFP dat hij een brief heeft overhandigd aan minister Mujalli, met daarin de eis voor de vrijlating van Dakamseh. “We kunnen ons niet voorstellen dat een groot vechter zoals Dakamseh in de gevangenis zit in plaats van de vruchten te plukken van zijn prestatie,” stond er in de brief.

De sterke islamistische beweging in Jordanië en de 14 officiêle vakbonden, die meer dan 200.000 leden tellen, hebben bij herhaling aangedrongen om de vrijlating van Dakamseh.


Bronnen: Free Republic.com/AFP: Jordan minister dubs Israel girls’ killer ‘hero’ door Ahmad Khatib van 15 februari 2011; The Tech Online edition: Jordan Border Soldier Kills Seven Israeli Girls on Bus door Marjorie Miller van 14 maart 1997; met dank aan Ronald voor de hint