ElBaradei: Israël was een vriend van Moebarak, niét van het Egyptische volk


Caïro, Egypte, 30 januari 2011: Oppositieleider Mohamed ElBaradei vervoegt de massa op het Tahrirplein van Caïro: “Israël was een vriend van president Moebarak, niét van het Egyptische volk.” (foto door Peter Macdiarmid/Getty Images)

Een van de belangrijkste leiders in Egypte van de anti-regeringsbeweging blijft golven maken, wat suggereert dat hij spoedig in plaats van enkel een “agent van de verandering” te zijn, hij wel eens snel de volgende president van het land zou kunnen worden. Maar wat betekent dat concreet voor Egypte en haar bondgenoten?

In een nieuw interview met Der Spiegel, stelt Mohamed ElBaradei dat de regio snel een “Arabische lente” zal kunnen ondervinden en duwt het beleid van de regering van Hosni Mubarak ver weg van de toekomst van Egypte, met inbegrip van de vreedzame alliantie met Israël uit het verleden.

Toen hem specifiek gevraagd werd of een nieuwe regering – waarin mogelijk ook de omstreden Moslim Broederschap zou aan deelnemen – de relatie van Egypte met Israël zou wijzigen, antwoordde El Baradei dat de Israëli’s moeten begrijpen dat het “onmogelijk is om vrede te sluiten met een enkele man.”

“Op dit moment hebben ze een vredesverdrag met Mubarak, maar dat hebben ze niet met het Egyptische volk,” zei El Baradei. “De Israëli’s moeten begrijpen dat het op lange termijn in hun belang is om een democratisch Egypte te hebben als buurman en dat het vandaar verstandig is om de rechtmatige belangen van de Palestijnen te erkennen en ze hun eigen staat toe te kennen.”

Der Spiegel: “Wat moet een nieuwe president veranderen omtrent de relatie van Egypte met Israël? Wilt u naar Israël gaan voor een ontmoeting met Benjamin Netanyahu, de hardliner minister-president van Israël?”

ElBaradei: “Ik heb al eerder reizen gemaakt naar Israël. Maar, als het gaat om politiek, ben ik altijd veel meer bezig met de inhoud dan met de vorm. Natuurlijk moeten er betere voorwaarden worden gesteld voor de mensen in de Gazastrook en de blokkade moet onmiddellijk worden opgeheven. Ik zeg altijd tegen mijn Israëlische vrienden: “Het is ook in in het belang van uw veiligheid om de Palestijnen te behandelen als partners, hun rechten te verlenen en om hen niet te vernederen.


Zullen de nieuwe machthebbers in Egypte HUN blokkade van de Gazastrook opheffen en de muur weer afbreken die ze eigenhandig hebben opgetrokken om de Gazanen te isoleren en te beletten naar Egypte te vluchten? Muur die op dit ogenblik tot 30 meter diep wordt verstevigd, en waar geen enkele mensenrechtenorganisatie ooit tegen heeft geprotesteerd en geen enkele VN-resolutie over bestaat noch werd ingediend?

De Egyptische blokkade van Gaza

ElBaradei heeft blijkbaar een beetje [veel] last van een kort geheugen. Vanaf 1948 tot aan de Zesdaagse Oorlog van 1967 werd de Gazastrook bezet door Egypte. Het dagelijks leven was er een echte hel, de oppositie werd opgepakt, gefolterd en vermoord. De meeste bewoners van Gaza leefden en verkommerden in kampen. Van al die ellende van toen is niets terug te vinden in VN-verslagen noch in de rapporten van Amnesty International of Human Rights Watch. Een goede introductie is bv deze: Life in Gaza under Egyptian occupation van Eliezer Whartman.

Wie zich de voorbije weken heeft afgevraagd waarom Hamas zich zo angstvallig stil heeft gehouden tijdens de gebeurtenissen in Egypte, vindt hier het antwoord. Als de muur met Egypte valt in Rafah (afbeelding hieronder), is dat helemaal geen goed nieuws voor de Gazanen en de oudere Gazanen herinneren zich nog heel goed waarom dat zo is!

Ten tweede is ElBaradei ook vergeten dat Egypte zèlf sinds Hamas aan de macht kwam in 2006 een blokkade aanhoudt van de Gaza. Is het die blokkade waarvan hij nu eist dat ze onmiddellijk wordt opgeheven of enkel die van Israël? Op dit ogenblik wordt de Egyptische muur met de Gaza tot 30 meter diep beveiligt. Regelmatig laten Egyptische soldaten de smokkeltunnels vollopen met water en zelfs met gas om de smokkelaars af te schrikken.

ElBaradei wuifde ook de speculaties weg dat hij graag in de rol van de nieuwe president van Egypte wil stappen, maar stelde dat hij deze positie niet zou afslaan als ze hem zou worden aangeboden:

Der Spiegel: “Wat moet een nieuwe president te veranderen over de relatie van Egypte met Israël? Wilt u naar Israël voor een ontmoeting met Benjamin Netanyahu, hard-Israël line-minister-president?”

ElBaradei: “Ik heb al eerder reizen naar Israël. Maar, als het gaat om politiek, ik ben altijd veel meer bezig met de inhoud dan de vorm. Natuurlijk voorwaarden moeten worden gesteld beter voor de mensen in de Gazastrook, en de blokkade moet onmiddellijk worden opgeheven. Ik zeg altijd tegen mijn Israëlische vrienden: ‘Het is ook in uw zekerheidsrecht aan de Palestijnen te behandelen als partners, hun rechten te verlenen en om niet te vernederen’.”

Der Spiegel: “En tenslotte en wellicht wel het belangrijkste: wie denkt u dat de nieuwe president van Egypte zal worden?”

ElBaradei: “Dat is niet waar ik naar streef. Maar als de verwachtingen van mensen zich op mij richten, zal ik hen ook niet teleurstellen. Ik wil onafhankelijk blijven en een zekere afstand behouden – zowel van de Moslim Broederschap als ten opzichte van het Amerikaanse beleid.”

Laila ElBaradei voor president!!

Het beste – meest hoopgevende nieuws dat hopelijk een dam kan opwerpen tegen die islamistische nitwits van de Moslim Broederschap – komt in feite van de dochter van de potentiële presidentskandidaat van Egypte, met name de mooie verleidelijke Laïla ElBaradei.

De Egyptische regering werd ervan beschuldigd voor de haast waarmee zij foto’s toonden van de dochter van El Baradei, Laila, die zich steeds wisselende badpakken droeg, het ene al wat minder verhullend dan het andere. Gatsamme toch!

De zondige Laila zou ook op plaatsen zijn geweest waar alcohol werd geserveerd  [foei toch! stoute meid!]  en dat allemaal in een poging om de verontwaardiging op te wekken van de meer conservatieve leden van de Egyptische samenleving ten aanzien van Pappa ElBaradei.


De foto’s, die blijkbaar uit haar Facebook-profiel werden geplukt zonder haar medeweten, werden elders gepubliceerd op de social networking site onder de titel ‘El Baradei’s Family Secrets’. Hoewel de maker van de groep beweert dat hij een vriend is van Laila, die zich zou kanten tegen de activiteiten van haar vader, vertelde ElBaradaei zelf tegenover een plaatselijke krant dat hij geloofde dat de regering achter deze Facebook-groep zit.

Dit omdat hij had gevraagd om democratische en economische hervormingen’ in Egypte. “Een dergelijke campagne is het gebruikelijke en enige antwoord van het regime dat zich richt tegen wie democratie eist,” vertelde hij aan de onafhankelijke Dustour krant.

Dochter Laila moet om al die commotatie eens flink lachen en geniet van het leven, met of zonder de Moslim Broederschap. Die laatste zou de mooie Laila het liefst van al in een blauwe Burkazak stoppen, stevig dichtknopen en levend verzuipen in het Suezkanaal.


Bronnen: The Blaza: ElBaradei: Israel Has Peace Agreement With Mubarak, Not Egypt door Meredith Jessup van 7 februari 2011; Der Spiegel Online: ElBaradei on Democracy’s Chances in Egypt: ‘We Could Experience an Arab Spring’ Interview conducted by Erich Follath; translated from the German by Josh Ward van 6 februari 2011; Up from the Slime: Dirty tricks in Egypt’s election campaign door Stuiec van 5 september 2010

4 gedachtes over “ElBaradei: Israël was een vriend van Moebarak, niét van het Egyptische volk

 1. Geen probleemen Mr. Elbaradei laat ons the zogenaamde “vredesverdrag” tussen ons schrappen. Give us back the Sinai (which by the way historically never really belonged to Egypt in the first place). Pay then for the oil you extracted from the oil fields/wells build and later handed over by Israel for “peace” (!). Pay back the 600 billion $ Egypt received (gratis) from the US (for peace!)from 1978 until this very day. Pay for the huge amount of military equipment, weapons, planes, helicopters etc.. Egypt received free of charge from the US. Compensate Israel for the breach of the by Egypt signed aggreements etc. ElBaradei must be remembered, between other bad thing, as an over-paid corrupt UN double agent who intentionally hide Iran’s real nuclear program…really a man of trust! A man who, in the best of Islamic tradition, finds nothing wrong by going back on pacts, accords and promises. We are in for trouble!

  Like

 2. ElBaradei…
  ElBaradei….

  Wie was dat ook al weer…..???
  O, ja van het atoomagentschap….

  De man die rapporten vervalste en zo de VN en de hele wereld op een dwaalspoor zette……. ten gunste van Iran.

  Wat kun je dan verwachten, iets beters dan Mubarak?
  Hoe naief is de Westerse wereld toch.

  Like

 3. en dat komt dan uit de mond van iemand die een nobelprijs voor de vrede heeft gekregen(min of meer toch)

  Like

 4. De heer El Baradei is ongeschikt en een onbetrouwbaar heerschap heeft jaren lang niet in Eypte gewoond. Eypte heeft een sterke leider nodig geen dictator om de democratie te herstellen, persvrijheid, eerlijke en vrije verkiezingen houden, burgers moeten meer vrijheid krijgen het terug dringen van de werkeloosheid en economisch herstel kan jaren duren alles goed op de rails is gezet.
  Het vredesverdrag is getekend tussen Eypte en Israel moet blijven bestaan mag niet gewijzigd worden heeft niet te maken met de Gaza en de veiligheidsmuur Israel heeft gebouwd.

  Like

Reacties zijn gesloten.