Palestijnse leiders Abbas, Dahlan en Co nemen Jordaanse nationaliteit aan

Mahmoud Abbas: “Ich bin ein… Jordanien”

Mahmoud Abbas trekt zijn schaapjes op het droge, letterlijk dus! Hijzelf en vele anderen leiders van de Palestijnse leiders en al-Fatah hebben zich de afgelopen jaren stiekem laten naturaliseren. Zij hebben eigenhandig de Jordaanse nationaliteit aangevraagd èn gekregen. Ondanks het feit dat duizenden andere Palestijnen hun Jordaans paspoort verspeelden. Niemand die hun loyaliteit aan de Palestijnse zaak in vraag stelt. Vreemde zaak.

Het gesol met de Palestijnse vluchtelingen – door de Arabieren – blijft maar verder duren. Een zoveelste bewijs dat er in feite geen “pro-Palestijnse” beweging of organisaties bestaan. Er bestaat de facto enkel maar een “anti-Israëlische” sien. De Palestijnse vluchtelingenkwestie wordt door moslims en Arabieren gebruikt als knuppel om Israël te slaan. Geen enkele Arabier in het Midden-Oosten heeft ook maar één cent veil voor het leven van een Palestijn.

Niemand die nog opkijkt van het feit dat geen enkel Arabisch land in het Midden-Oosten geïnteresseerd is om dat vluchtelingenprobleem op te lossen, tenminste… zolang Israël bestaat. De logische consequentie luidt dan ook dat wie de Palestijnse vluchtelingenkwestie wil oplossen, niét onderhandelt met de Palestijnen maar rechtstreekse onderhandelingen voert met de 22 landen van de Arabische Liga (de Arabische wereld) en met de 57 landen van het Organisatie van de Islamitische Conferentie/OIC (de moslimwereld). Alleen dergelijke onderhandelingen hebben zin. Zij hebben de sleutel van het conflict in handen, niét de Palestijnen.

In juli 2009 berichtte ik nog hoe de overheid van Jordanië, het enige echte thuisland van de Palestijnen (tussen de 70% tot 80% van de Jordaanse bevolking is namelijk [van] Palestijns[e origine]), is begonnen met duizenden Palestijnen het Jordaanse staatsburgerschap te ontnemen. Als reden werd toen gegeven dat zij hierdoor straks ‘gestimuleerd’ worden om in het toekomstige ‘Palestina’ te gaan wonen.

Nà Jordanië moet er dus volgens de internationale gemeenschap een tweede aparte Palestijnse worden opgericht andermaal op Israëlisch grondgebied en misschien nog wel een derde Palestijnse staat in Gaza, als Hamas blijft dwarsliggen en het vredesproces blijft boycotten.

Abbas, Dahlan take out Jordanian citizenship

door Khaled Abu Toameh

Volgens de in Londen uitgegeven pro-Palestijnse Arabische krant Al-Quds Al-Arabi, werd een belangrijk aantal vooraanstaande Palestijnen en leiders als volwaardige Jordaanse burgers geregistreerd. Dat dus ondanks het feit dat Amman al sinds de zomer van 2009 duizenden Palestijnen hun Jordaanse nationaliteit weer heeft afgenomen.

Belangrijke functionarissen en leiders van de Palestijnse Autoriteit en al-Fatah, waaronder president Mahmoud Abbas en zijn twee zonen, werden het Jordaanse burgerschap gegeven, zo maakte een Jordaanse toppoliticus dinsdag bekend. De Palestijnse leiders werden het Jordaanse staatsburgerschap gegeven, ondanks het feit dat de autoriteiten in Amman tezelfdertijd van duizenden Palestijnen het Jordaanse burgerschap intrekken.

Abbas: 'Pfft. Wie wil er nu nog Palestijn zijn?'

Deze stap komt er nadat de Palestijnse Autoriteit er in de Jordaanse hoofdstad Amman heeft op aangedrongen om te stoppen met het naturaliseren van Palestijnen tot Jordaans burgerschap om “hun [Palestijnse] identiteit te consolideren.” Vreemd genoeg en blijkbaar niet bevreesd om tegenstrijdige daden te stellen, gebruikt de Jordaanse regering precies hetzelfde argument om Palestijnen hun Jordaans paspoort te ontnemen.

Atef Tarawneh, lid van het Jordaanse parlement, heeft koning Abdullah II al gewaarschuwd tegen de gevolgen van het intrekken van het burgerschap. Hij betoogde dat het intrekken van de nationaliteit de nationale eenheid schaadt en in strijd is met de Jordaanse grondwet. Hij zei dat deze beslissing de investeringen in het koninkrijk hebben  geschaad omdat vele Jordaans-Palestijnse zakenmensen, die in het buitenland wonen, bevreesd zijn om terug te keren naar huis uit schrik dat de autoriteiten hun paspoorten zouden intrekken.

Toch hebben de Jordaniërs de Palestijnse meerderheid in het koninkrijk lang gezien als een demografische bedreiging. Het besluit om het burgerschap van tienduizenden Palestijnen te ontnemen wordt gezien in de context van deze angst. De door Al-Quds Al-Arabi geciteerde bronnen in Amman, zeggen dat Abbas en zijn hele familie Jordaanse paspoorten bij zich dragen.

Andere PA leiders die Jordaanse paspoorten verkregen zijn de voormalige premier van de Palestijnse Autoriteit Ahmed Qurei, Abbas woordvoerder Nabil Abu Rudaineh en Muhammad Dahlan van al-Fatah (de partij van Abbas). De krant vermeldt niet wanneer de Palestijnse ambtenaren het Jordaanse burgerschap werd uitgereikt. Woordvoerders van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah weigeren commentaar te geven op het rapport.

Een ambtenaar van al-Fatah echter zei dat hij helemaal niet verbaasd was om te horen dat de Palestijnse leiders Jordaanse paspoorten dragen. Hij zei dat hij geloofde dat de meeste van de leiders van de PA die hadden aangevraagd en hun Jordaanse paspoorten hadden ontvangen in de afgelopen 15 jaar.

In een redactioneel uitte de krant Al-Quds Al-Arabi kritiek op de Palestijnse leiders die hadden geopteerd voor het Jordaanse burgerschap. “Dit is beschamend voor hen, omdat zij en hun gezinnen in feite trots moeten zijn op hun Palestijnse burgerschap,” schreef de krant. “Als ze niet geloven in hun eigen burgerschap en ze zijn er ook niet trots op, dan betekent dit dat ze niet loyaal zijn aan de Palestijnse Autoriteit en het bijgevolg ook niet verdienen om namens hen het woord te voeren.”

De krant merkte op dat de leiders van de Palestijnse Autoriteit wel degelijk het Jordaanse staatsburgerschap hadden aangevraagd en het niet zomaar door de Jordaanse staat kregen aangeboden. “Zij waren degenen die dit hadden gevraagd en waarschijnlijk hebben zij hiermee misschien hoge Jordaanse overheidsambtenaren in verlegenheid gebracht met hun verzoeken,” schreef de krant. De Jordaniërs waren niet in staat om de aanvragen af te wijzen “uit beleefdheid en edelmoedigheid”, aldus de krant.


Bronnen: The Jerusalem Post: Abbas, Dahlan take out Jordanian citizenship door Khaled Abu Toameh van 9 februari 2011; lees ook op Brabosh.com: Jordanië ontneemt duizenden Palestijnen het staatsburgerschap van 24 juli 2009;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.