Israël eist excuses van The Guardian voor pro-terrorisme artikel

De linkse kerk zingt een liedje....
“Iedereen moet een kans krijgen in het leven.” Toch opletten voor het Stockholm-syndroom  zoals bv ex-President Jimmy Carter van de VS. Met de hulp van het Westen gaat Hamas – kind van de Moslim Broederschap – er toch nog komen

Israel wants apologizes for Pro-Terror Letter

De steeds meer pro-Hamas evoluerende redactie van The Guardian is blijkbaar niet onopgemerkt gebleven door de Israëlische regering. Onlangs heeft de krant een brief gepubliceerd waarin de verdediging wordt opgenomen van het Palestijnse terrorisme.

In reactie daarop schreef Yuli Edelstein (afb. rechts), de Israëlische minister voor Public Diplomacy & Diaspora Zaken, een brief aan Ian Black, de editor van The Guardian, dat hij verbaasd was te lezen dat zijn krant zou instemmen met de publicatie van een artikel waarin wordt gepleit voor de moord op onschuldige burgers.

Minister Edelstein eist thans van Ian Black dat hij een verontschuldiging zou afdrukken en een verduidelijking stellen dat de krant geen enkele vorm van terrorisme door de vingers wil zien en dat het het terrorisme op geen enkele wijze beschouwd als een legitiem instrument in de strijd voor de vrijheid.

“Ik verwacht dat u uw lezers duidelijk maakt dat u gelooft dat het terrorisme een gewelddadige en verachtelijke daad is, voornamelijk gericht ten aanzien van onschuldige burgers met het doel om angst en paniek te veroorzaken in een samenleving. [..] Dit was zeker eveneens het doel van zij die als terroristen de bomaanslagen pleegden in Londen in juli 2005.”

Edelstein heeft ook het Pers Agentschap van de regering gevraagd om Harriet Sherwood, de correspondent van The Guardian in Israël, “dringend op het matje te roepen” zodat zij de kwestie persoonlijk kunnen bespreken.

De bewuste brief in de Britse nieuwskrant van 26 januari 2011, geschreven door Ted Honderich uit Londen, bekritiseert Israël voor het afwijzen van Palestijnse voorstellen zoals die de vorige week door The Guardian werden “onthuld”. Honderich schreef dat Israël “delen van de Palestijnen neemt” waarvan delen zijn die hij “hun historische thuisland” noemde en dat [deze daad] de Palestijnse daden van geweld verrechtvaardigen:

“Het is dat de Palestijnen het morele recht op hun terrorisme hebben binnen het historische Palestina tegen het neo-Zionisme. Het laatstgenoemde, noch het Zionisme noch uiteraard het Joodszijn, is het afnemen van de Palestijnen van minstens hun autonomie in het overgebleven éénvijfde deel van hun historische vaderland. Terrorisme, zoals in dit geval, kan aldus volmaakt als zelfverdediging worden gezien, een vrijheidsstrijd, het martelaarschap, de conclusie die volgt uit een argument gebaseerd op ware menselijkheid, enz.”

Maar terwijl het geweldig is om te zien dat de Israëlische regering de agressieve anti-Israëlische teneur erkent bij The Guardian, is het maar moeilijk te geloven dat dit enige verandering zal brengen. De krant lijkt erg prat te gaan op haar regelmatige aanvallen op de Joodse staat, dus zal het eerlijk gezegd ook niemand een verrassing zijn moest de kritiek van Edelstein bij The Guardian enigszins flatterend overkomen.

Cif Watch (een organisatie die The Guardian monitort op antisemitisme en Israëlhaat), dat de meest uitgebreide rapportage van de anti-Israëlische berichtgeving bij The Guardian bezit, blijft ook zeer sceptisch of dit de krant kan bewegen om prompt hervormingen door te voeren. “Hoewel we het bemoedigend vinden dat meer en meer mensen, uit het hele politieke spectrum, beginnen te beseffen hoe moreel verwerpelijk de commentaren op Israël door The Guardian werkelijk zijn, is er op dit ogenblik niets dat er op wijst dat hun correspondenten, editors, of het management een stap dichter bij zijn gekomen tot het ontplooien van enige serieuze zelfreflectie omtrent deze kwestie.”

Er is weinig dat de Israëlische overheid kan doen dat veranderingen kan teweeg te brengen binnen The Guardian. Een betere manier om hervormingen te bewerken zou bijvoorbeeld wanneer invloedrijke groepen binnen de joodse gemeenschap beginnen met een campagne tegen obsessieve anti-Israël (en soms ronduit antisemitische) berichtgeving in de krant. Kritiek uiten op het beleid van de regering van Israël beleid is één zaak, maar pro-terrorisme artikels plaatsen en cartoons van Palestijnse leiders verkleed als orthodoxe Joden publiceren is een andere. Joodse leiders moeten stevig en publiekelijk de artikels afwijzen met openlijke steunbetuigingen voor het geweld en de regelrechte onverdraagzaamheid, die zoals nietjes The Guardian bij elkaar houden.

Hieronder cartoon van Elder of Zyon omtrent The Guardian Israëlbashing krant


Bronnen: Commentary Magazine: Israeli Minister Calls on Guardian to Apologize for Pro-Terror Letter door Alana Goodman van 6 februari 2011; The Jerusalem Post: GPO summons ‘Guardian’ reporter over controversial letter door Gil Hoffman van 4 februari 2011; Cif Watch: Israeli minister summons Guardian’s Harriet Sherwood to protest publication of pro-terrorism letter van 5 februari 2011; Ted Honderich’s cesspool philosophy (The musings of an anti-Zionist “intellectual”) van 6 februari 2011; Guardian “letters section” ongoing debate about which Israelis it’s moral to kill van 30 januari 2011; Guardian again legitimizes voices openly justifying terrorism van 26 januari 2011