Oz Almog vanuit Tel Aviv over de botsing van beschavingen in het M-O


Het strand van Tel Aviv, de Witte Stad van Israël

In de elfdelige reeks documentaire reeks De weg naar het Avondland, werd op 4 februari 2011  j.l. de 5de aflevering vertoond, waarin we presentator Jan Leyers volgen op zijn tocht vanuit Ethiopië doorheen Israël naar het westen. In feite was het de eerste keer dat ik op VRT/Canvas een blik op Israël kreeg. De Negevwoestijn, Jeruzalem en de wereldmetropoolstad Tel Aviv.

Oz Almog

Zoals helaas dikwijls het geval is, bevond het meest interessante deel van die documentaire zich helemaal op het einde toen Jan Leyers een interview maakte met Oz Almog, een flamboyante socioloog die de ontwikkelingen in de Israëlische maatschappij op de voet volgt.

Uit de inleiding van de programmamakers: Oz Almog werd geboren in 1960. Hij is de zoon van marinecommandant Zeev Almog. Hij studeerde filosofie, sociologie en antropologie aan de universiteit van Haifa en doctoreerde in de sociologie aan de universiteit van Tel-Aviv.

Tegenwoordig werkt Oz Almog als wetenschappelijk medewerker bij het Land of Israel Department aan de universiteit van Haifa en schrijft hij artikels over de Israëlische maatschappij, cultuur en geschiedenis. Hij wordt vaak gevraagd als expert over de Israëlische samenleving door media in binnen- en buitenland en werkte mee aan verscheidene documentairereeksen. Sinds 2006 zit hij ook in de adviesraad van het Institute For Zionist Strategies.

Jan Leyers: “Israël werd gesticht door Joden die uit Europa en Amerika kwamen en een veilige haven wilden creëren voor alle Joden van de wereld. Wat blijft van die wereld nog over?”

Oz Almog: “Als socioloog kan ik je zeggen wat we zien gebeuren. Ons gevoel van nationale trots neemt zienderogen af. Er zijn zoveel dingen waarmee ik dat kan aantonen. Onze typische keuken verdwijnt. We worden ge-coca-coloniseerd. Jij en ik.”

Jan Leyers: “Wordt het hier dan een grote smeltkroes?”

Oz Almog: “Alle Israëli’s en alle Joden in Israël zouden daar nee op antwoorden. Maar feit is dat we het in Amerika al zien gebeuren. De Joden passen zich aan.”

Jan Leyers: “Welk aspect van de Joodse cultuur wilt u niet zien verdwijnen?”

Oz Almog: “Onze grootste deugd is altijd geweest, ook al is dat nu anders, dat we een leergierig volk waren. Een volk dat nadenkt. We hadden ontzag voor verstand en wijsheid. Wat is een Jood? Wat betekent het om te geloven? Het gaat niet alleen om het bidden. Het is het bestuderen van Het Boek. Het is een intellectuele bezigheid die genieën heeft voortgebracht. En wat zou Europa zijn zonder de Joden? Europa is een Joods-christelijke beschaving. We horen bij jullie. We maken deel uit van jullie culturele wortels. Daarom zijn wij een eiland. Jullie begrijpen het niet. Soms doen we verkeerde dingen en gedragen ons soms erg irrationeel. Maar in de grond is er geen verschil tussen jouw moraal en de mijne. We hebben dezelfde wortels.

Maar er is een groot verschil tussen de Joods-christelijke beschaving en de moslimbeschaving. En dat verschil kan ik in één zin samenvatten. De westerse beschaving heeft nu een vrouwelijke structuur. Onze beschaving is vervrouwelijkt. Dat is de aard van de democratie. We laten ons minder leiden door onze testosteron. Prachtig. Op alle vlakken worden we uniseks. Terwijl de moslimcultuur een patriarchale structuur heeft. Het is een beschaving van mannen en mannelijke regels.”

Jan Leyers: “Kunnen de twee elkaar aanvullen? Of moet je kiezen?”

Oz Almog: “Nee, kijk maar naar een moslimgezin. De man heerst over het gezin als een tiran. Waarom houden ze vrouwen gevangen achter de sluier? Die staat daar symbool voor.

Europese journalisten zien het conflict tussen de Arabieren en de Israëli’s als een politiek, territoriaal en geografisch conflict. Zelfs als een religieus conflict. Maar dat is het niet, geloof me. Het is een cultureel conflict. Wij horen bij de westerse beschaving. En dit is een andere beschaving. Ze is totaal anders.”

Jan Leyers: “Dus het is wel degelijk een botsing van beschavingen?”

Oz Almog: “En wij zitten in de frontlinie. En weet je wat? Jullie hebben ons in de steek gelaten. Ik maak me echt zorgen. We beseffen goed dat we in een vijandige omgeving leven. En paradoxaal genoeg was het zionisme juist om de Joden te redden van de antisemitische vervolgingen. En nu zijn we het slachtoffer van het antisemitisme van de moslims.”

Jan Leyers: “Alsof je vlucht naar een plek die nog gevaarlijker is?”

Oz Almog: “Israël zou de gevaarlijkste plek ter wereld zijn voor de Joden.”

Jan Leyers: “Tijd voor een nieuwe uittocht? Of een nieuwe ballingschap?”

Oz Almog: “Eerlijk gezegd denk ik dat we ons vergist hebben met dat hele zionisme. Misschien moeten we ons als Joodse natie wel tot doel stellen om de hele wereld te bevolken en vruchtbaar te maken. Ken je deze grap? Joden zijn als mest. Op een hoopje stinken ze. Als je hen verspreidt maken ze de grond vruchtbaar.”


De kibboets van Ein Harod, gesticht in 1921.

Hierboven in 1925 en hieronder in 1936


Bronnen: De Standaard: De weg naar het Avondland door Leo Bonte van 8 januari 2011; Canvas: De weg naar het Avondland aflevering 5: Israël van 4 februari 2011;

23 gedachtes over “Oz Almog vanuit Tel Aviv over de botsing van beschavingen in het M-O

 1. Mario,
  Man, ge moet niet zo hoogdravend met Wikipedia weetjes afkomen.
  Op deze wijze het conflict aldaar afdoen zonder het vernoemen van eeuwenlange joodse vervolgingen en de hunkering naar een eigen thuisland, is gewoonweg manipulatief.
  Uw antisemitisch gelul daarentegen doet me denken aan wat Jean Paul Sartre schreef in zijn Réflexions sur la question Juive: “La situation du juif est telle que tout ce qu’il fait se retourne contre lui”…
  Overigens wordt het hoog tijd dat velen die de staat Israël beschuldigen van alles en nog wat alsook, nog steeds, haar bestaansrecht ontkennen, maar moeten aanvaarden dat “wij” er zullen blijven ongeacht wat de domme westerling denkt of de Moslim die zichzelf zo graag opblaast. Fait accompli duistere domme Mario.
  David

  Like

 2. Oh! Mario, baby..ik heb zopas its teruggevonde…You may learn a couple of things in stead of shaping your own fantastic narrative probably based on your hatred for the Jews and your love for all those who share your anti-Jewish hobby!
  http://www.imnialu.net/myths-pals.htm

  Like

 3. Mijnheer Mario. Wat is het ethnic oorsprong van degene die zich nu de Palestijnen noemen? Caananites or Philistines? Om maar en paar van the volken te noemen die het land bewoonden voor de Hebreeers. Hoe kan iemand serieus beweeren en afstammeling te zijn van en volk die reeds duizend of jaaren verdweenen is en van wie niemand verder heeft gehoord? Many Arabs themselves said that there is not such thing as Palestinians..that was of course before they invented it for their politic purposes to lay claim on the land of Israel. Also, did you know that Egypt received $ 600 billions from the US from 1978 until now? While Israel must spend 3/4 of the $3 billion in US military aid in the US. How much did Hamas get from the US and the EU? In other words the US and the EU finance terrorism against Israel..how is that?

  Like

 4. Heeft Mario nog nooit gehoord over de grandieuze Dna die werd gedaan bij duizende joden wereldwijd ?

  En heeft Mario nooit gehoord van de Levieten ?
  Je kan enkel Leviet zijn als je vader ene was enz….tot 2000 jaar geleden.

  Like

 5. Als die Mario dezelfde is als Mario Bergen, dan zij we nog niet klaar. Die staat overal bekend om zijn eindeloze monologen en antwoord nooit op wat je zegt. Een vervelende knaap.

  Like

 6. tja moet je daar nu op antwoorden of beter direct een afspraak maken bij een psychiater?

  Like

 7. 1/ The US has already given Israel at least $114 billion in official aid since its creation in 1947, as well as tens of billions more in covert support (*) . “het prijskaartje is waanzinnig hoog.” zoals Brabosch opmerkte over een onafhankelijk Vlaanderen.
  (*) http://www.l.html
  2/ Palestijnen zijn meer verwant aan de oude Hebreeërs dan Joden ! Het is een vergissing te denken dat het “Joodse volk” al millennia lang een soort etnische eenheid vormt en daar uit af te leiden dat de huidige Joden afstammen van de Joden die in de Bijbelse tijd in Palestina woonden en gerechtigd zijn om het land van hun voorvaderen op te eisen. Zolang Israel deze mythe in stand houdt, vrees ik het ergste.

  Palestina was slechts een kleine uithoek van het Rominse rijk. Toch was een belangrijk deel van de Roemeinen Joods. En de reden daarvan is dat het Jodendom in die tijd veel aanhangers won door ‘bekering,’ net zoals het christendom en vooral de islam dit nog steeds doen. En, jawel, de Joodse theocratie gebruikte het ‘zwaard’ niet alleen om haar gebied uit te breiden, maar ook haar religieuze aanhang.

  Het Jodendom was bekerend vanaf de tweede eeuw voor het begin van de jaartelling tot in de vierde eeuw na het begin van de jaartelling. Toen werd het christendom zo machtig dat het Joden kon verbieden om meer mensen te bekeren. Wel werden buiten het Romeinse Rijk nog tot de tiende eeuw velen bekeerd tot het Jodendom. In het huidige Koerdistan werd het koninkrijk Adiabene Joods, in de Arabische woestijn bekeerden veel stammen zich, in Jemen ontstond een Joods koninkrijk, de Berberse koningin Dahyi al-Kahina was Joods, enzovoort. De belangrijkste bekering is die van de Khazaren geweest. Deze bekering vond plaats in de achtste en negende eeuw. In het begin van de dertiende eeuw vernietigden de Mongolen veel irrigatiewerken, en daardoor moesten veel Khazaren vluchten om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze vluchten richting West-Oekraïne, Polen en Litouwen. Velen hielden echter wel vast aan hun Joodse geloof.

  Als het Jodendom geen bekerende religie geworden was zouden er nu veel minder Joden zijn, hun aantal zou gelijk zijn aan dit van de Samaritanen.

  Het is waarschijnlijk dat de meeste oorspronkelijke Joden na de bijbelse tijd in Palestina zijn blijven wonen, en later tot de islam bekeerd zijn !! het is dus vrij waarschijnlijk dat een huidige inwoner van Hebron nauwer verwant is aan de oude Hebreeërs dan de meeste Joden.

  Als men dit in Israël zou accepteren zou een belangrijk deel van de rechtvaardiging van de discriminatie van Palestijnse Israëli’s en van de expansionistische politiek op de Westelijke Jordaanoever wegvallen.

  Like

 8. Mario reageerde eerder al bij de site van de Amsterdam Post. “De Joden” schijnen volgens Mario allerlei dingen te denken en te doen. Laat hem maar, hij is toch niet te overtuigen.

  Like

 9. Antwoord aan Mijheer Mario. Zet that goed in uw kop: There was never a sovereign country called Palestine nor any specific Palestinian people for that matter. Not a single Arab wanted to be named a Palestinian during the British Mandate for they didn’t wanted to be identified as Jews. Every organization, funds, banks, newspaper etc. with the name Palestine were Jewish (for example: “Palestine Post nowedays Jerusalem Post). The Ottomans occupied the whole Middle-East for hundreds of years. They sided with the Germans and lost the war. Some Arabs namely Hussein Ibn-ali-Sherif of Mecca – Chieftain in Hejaz (Arabia) did indeed help the British by formenting revolts against the Turks for which the they were rewarded and being promised vast parts of the Ottoman Empire. Later the League of Nations partitionned those territories and recognized and legalized the rights of the Jews to Palestine as to reconstruct their ancient national homeland. The Arabs received vast territories which nowedays constitute the many Arab contries of the Middle-East like Lebanon, Syria, Irak, etc. Note! not a single mention of any Palestinians in those days for they were not yet invented then! Not a single document from the UN speek of Palestinians not even such a
  recent resolution as 242 mention them ..only later did the “Fakastinians” become “a la mode” based on a fraudulent political fabrication. Learn history go to : http://www.eretzYisroel.org to get it right!

  Like

 10. Mario,

  Joden zijn al over de hele wereld verspreid en de boodschap van het ethisch monotheisme wat het Jodendom heeft vrijwel overal zijn positieve invloed op gehad. Onze straf van de diaspora heeft op de gehele wereld zijn positieve invloed gehad op allerlei plaatsen waar we niet meteen vermoord werden. Zie oa de Gouden Tijd in NL vs de neergang in de Arabische wereld nadat ze in 1948 alle Joden eruit getrapt hebben. etc.
  Ook nu gaat vanuit Israel qua wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen een zeer grote en sterke invloed uit. Als klein voorbeeld: de mobiel met camera is uitgevonden in IL en daarom kunnen we (bijna) live meemaken wat er oa in Egypte gebeurd.

  Like

 11. De Romeinen gaven, na de Joodse opstanden van 70 en 135 na Chr., het door hen bezette gebied de naam Palestina. Deze naam is afgeleid van Filistea, d.w.z. het land van de Filistijnen.

  In het jaar 638 veroverde de kalief Omar het gebied Palestina. Dit gebied bleef onder islamitisch gezag tot het jaar 1114 toen de christelijke kruisvaarders het veroverden. Deze bezetting duurde 91 jaar, waarna het weer in handen kwam van de moslims onder leiding van Salahdine Yousef ben Ayoub, bekend als Salahdine al-Ayoubi, in het jaar 1205. Sindsdien is het in handen gebleven van de moslims tot na de Tweede Wereldoorlog.

  Tijdens WO I streden de Palestijnen aan de zijde van de Britten tegen de Turken die de kant van Duitsland hadden gekozen.
  In ruil voor die hulp hadden de Britten aan de Palestijnen onafhankelijkheid beloofd ! Maar 2 jaar later (!) volgde de Balfour-declaratie. De Britten hebben dus hun belofte aan de Palestijnen NIET nagekomen en hen overgeleverd aan de zionisten! De Palestijnen werden dus (en nu nog steeds) verraden.

  In de Balfour verklaring beloofde de Britse regering aan de zionistische beweging dat Joden in Palestina een nationaal tehuis zouden krijgen, waarbij de politieke en religieuze rechten van de bestaande niet-Joodse bevolking behouden moest blijven ! Op dat moment was slects 5% van de bevolking van Palestina van Joodse afkomst, de rest bestond uit Palestijnse Arabieren. Toen na een groot aantal terroristische aanslagen die gepleegd werden door zionistische milities, Groot-Brittanië Palestina verliet, verzocht de regering in Londen de VN om een oplossing te zoeken. Het voorstel van de VN om 55% van Palestina aan de op te richten staat Israel te geven, hoewel slecht één derde van de Palestijnse bevolking Joods was (!) (en amper 6% van de grond in Joods bezit was), werd dan ook als onredelijk door de Palestijnse bevolking van de hand gewezen.

  Sinds 1948 is Palestina bezet door de Joden. Ze hebben hun land in een deel van Palestina gevestigd en Jeruzalem als hoofdstad van Israel uitgeroepen. Dit heeft uiteraard geleidt tot grote ergernis van de moslims over de hele wereld. Sindsdien is er een oorlog aan de gang.

  Like

 12. Inderdaad Brabosh, ik geef je over de ganse lijn gelijk.
  Enkele jaren geleden heeft die man en als ik me goed herinner was dat in Phara, in een panel met de Antwerpse Malinsky, nogal van z’n patatten gemaakt met als domme uitspraak dat de Israëli (of bedoelde hij de Joden, wat niet hetzelfde is) en de Arabieren maar eens vrede moeten sluiten. Dergelijk uitspraak getuigde van een complete onkunde wat betreft de kennis van het Midden-Oostenconflict tout court.
  Sinds Leyers zijn muziekcarrière naar de achtergrond verschoof of omgekeerd, zien we hem optreden als een verlichte cultuurontdekker gekleed in een kakikleurig legerjasje met als enige bedoeling zichzelf de allure te geven van een BBC achtige journalist. Trachten een beetje sympathiek over te komen bij de Vlaamse kijker als een pseudo erudiet ex muzikant en dik betaald voor reisjes naar exotische oorden. Dé existentiële Westerling die op zoek gaat naar de bakermat van vervlogen beschavingen, esthetisch in beeld gebracht maar waarvan de inhoud én de motivatie quasi nihil is.
  Jantje heeft ooit les gevolgd bij Etienne Vermeersch. Diezelfde prof was allesbehalve enthousiast over zijn student.
  David

  Like

 13. Nee, je hebt geen gelijk. Leyers heeft een documentaire, die alles in zich had om een mooi dingetje te worden, iets dat de moeite waard was om te bewaren en te koesteren, over de hele lijn verprutst. Het werd helaas vanuit alle hoeken en kanten 35 minuten kritiek. Zelfs de cameraman moet ongetwijfeld mooie shots hebben zien wegknippen, want wie alleen twee keer hetzelfde stuk autostrade laat zien mèt “de Muur”, voor en na het bezoek aan Jeruzalem, vraag zich onmiddellijk af: waar is dat prachtige Israël gebleven uit de reclame en reisbrochures (ga ze maar ophalen bij Jet Air).

  Maar zo kan ik het ook. Ik zou bv België kunnen voorstellen in het buitenland door bv negationist Roeland Raes aan het woord te laten over waarom het Vlaams Belang destijds vond dat het Dagboek van Anne Frank een vervalsing is, ik kan de Zaak Dutroux nog eens oprakelen en uitmelken, Blood & Honour en Sharia4Belgium mogen ook niet mankeren, dan kan ik het hebben over de onmogelijkheid om België te splitsen (het prijskaartje is waanzinnig hoog), gevolgd door 3 1/2 jaar onbestuurbaarheid van het land, en om het allemaal wat geloofwaardig te maken laat ik wat mooie beelden zien (zonder commentaar) uit Vlaanderen Vakantieland en last but not least, laat ik op het einde van de documentaire Etienne Vandermeersch nog wat intelligente woorden zeggen over de verloedering van onze maatschappij, de teloorgang van normen en waarden enz.

  Door deze laatste toevoeging geef ik zelfs het perfide gedrag van Roeland Raes een schijn van geloofwaardigheid mee en kritiek op ons land compleet terecht met een sausjes erover van rechtsgeldigheid. Op het einde houdt iedereen die dan mijn docu heeft gezien een beklemd gevoel in de maag over, ondanks de mooie shots zo nu en dan. En dat was dan èn is ook het enige doel geweest van die docu over Israël in De weg naar het Avondland. Ik zou zeggen tegen Leyers en de VRT: missie besmeuren van Israël 100% geslaagd.

  Like

 14. Dank u wel voor uw interessante website. Ook ik betreur het zeer dat de heersende opinie hier bij ons zo negatief is over Israël, te wijten meestal aan onvoldoende/geen kennis. Vooral vind ik de uniforme obligate Israëlhaat van al wie zich links of progressief wil noemen erg. Over dat programma met Jan Leyers. Akkoord met het artikel van Brabosh. Voor mij had het interview met Almog veel langer mogen duren: een man die ons iets te vertellen heeft. Ik sta wel positiever t.o.v. Leyers. Ik vind dat hij is geëvolueerd van de doorsnee progressief (pro-alles-wat-palestijns-is) naar een genuanceerder beeld; er is daar hoop! Wat het boek van Sand betreft. Ik heb het pas zien liggen maar niet gekocht omdat ik me reeds Palestine Betrayed en In Ismael’s house had aangeschaft. Maar ik meen wel dat zijn mening genuanceerder is dan dat Brabosh denkt…? Het kan zijn dat de verdrijving door de Romeinen inderdaad niet zo drastisch was, als algemeen aangenomen wordt, en dat in de twee eeuwen daarna inderdaad het jodendom veel aanhangers won -tot het christendom de officiële staatsgodsdienst werd. Ik weet het niet omdat ik zijn boek nog niet gelezen heb. Ik vind ook niet dat daardoor het bestaansrecht van Israel in het gedrang komt… Er is immers een voortdurende aanwezigheid geweest in de regio, en een blijvende band.

  Like

 15. Eerlijk gezegd denk ik dat we ons vergist hebben met dat hele zionisme. Misschien moeten we ons als Joodse natie wel tot doel stellen om de hele wereld te bevolken en vruchtbaar te maken. Ken je deze grap? Joden zijn als mest. Op een hoopje stinken ze. Als je hen verspreidt maken ze de grond vruchtbaar.”
  De nagel op de kop ! Ik had het niet beter kunnen zeggen.

  Like

 16. Wel, daar ben ik niet helemaal van overtuigd. Ik had het programma opgenomen om daarna het interview met Oz Almog te kunnen noteren. Maar het interview ervoor ergerde me dan weer mateloos. Jan Leyers vond het absoluut noodzakelijk om Shlomo Sand te interviewen omtrent zijn boek Comment le peuple juif fut inventé/The Invention of the Jewish People, in het nederlands “De uitvinding van het Joodse volk.” En of dat nog niet genoeg was trachtte hij reacties te sprokkelen op straat bij het gewone volk over dat boek. Waarschijnlijk was hij uit op een blauw oog. Ik was verbaasd dat het niet gebeurde. Nee, die Shlomo Sand verknoeide de hele uitzending. Walgelijk! En er waren nog zo van die irriterende zaken. Een vriend van Israël is Jan Leyers zeer zeker niet!

  Like

 17. Het lijkt me passend Jan Leyers een compliment te maken.
  Op vriendelijke,losse manier (zonder dat een gedegen voorbereiding erg opvalt) interviewt hij de meest uiteenlopende
  figuren en ook in zijn later ingesproken commentaren blijkt hij
  een ‘open mind’ te hebben.Voeg daarbij de schitterende beelden,
  de geraffineerde muziekkeuze en de informatieve website en je
  hebt een serie waar de Belgische makers trots op kunnen zijn.

  Like

 18. In de bijbel staat dat je er goed aan doet om het profetisch woord te bestuderen want dan weet je”hoe laat het op de klok van Israels God”is.
  De voetstappen van Israels Messias zijn hoorbaar, maar daarvoor gebeuren afschuwelijke dingen. Satan zal alles in het werk stellen om Israel te vernietigen en de wereld op een dwaal spoor te zetten. Voor de kerken in het westen kan ik alleen maar zeggen wordt wakker en bidt om een Geest
  van openbaring zodat je verstaat wat je doen moet. En kerk gooi je humanistische denken weg ga op Gods weg.
  Oz Almog ga weer in het Boek studeren. Stel je hoop niet op eigen denken maar op de God van het Boek. Wees een Juda de Makkabeeer en ga voor God en jeland

  Like

 19. Ja natuurlijk is dat zo. De islam als brandstof in de strijd tegen de Westerse beschaving, in casu de Israëlische. Geen twijfel aan.

  Like

 20. Good gezien, maar ik zou toevoegen that: While it is obvious that the conflict is a Muslim vs. West civilization conflict, it is nevertheless motivated, inspired and fueled by religious ardor. Islam’s devine commandement to conquer the world and breng it to Islam, by the sword if needed. In that sens it is also bellicous, political, geographical (territorial) and imperialistic..

  Like

 21. Oz Almog: “En wij zitten in de frontlinie. En weet je wat? Jullie hebben ons in de steek gelaten. Ik maak me echt zorgen. We beseffen goed dat we in een vijandige omgeving leven. En paradoxaal genoeg was het zionisme juist om de Joden te redden van de antisemitische vervolgingen. En nu zijn we het slachtoffer van het antisemitisme van de moslims.

  Deze man heeft gelijk. Veel Europeanen beseffen zich totaal niet hoe het is om in zo’n omgeving te moeten leven. Blijkbaar realiseren ze zich niet dat de overgrote meerderheid van het MO Israël wil vernietigen. De manier waarop ook veel Europeanen zich afzetten tegen Israël is walgelijk. Het heeft helemaal niets meer met de realiteit te maken, het heeft zelfs niets meer met ratio te maken. Toch heb ik wel het idee dat meer mensen gaan inzien hoe de situatie in elkaar steekt. Ik ben in ieder geval blij dat er nog wat pro-Israel blogs op internet zijn te vinden die ook de andere kant van het verhaal belichten.
  En als we het daar toch over hebben: Brabosh, waar blijft dat doneerpotje nou?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.