Arabieren in Israël en bij de buren: Breng ons Nasser weer!

Elder of Zyon: “Omdat Nasser toch zo’n prachtig voorbeeld was van vrijheid en democratie…

Tel Aviv (Israël), 1 februari 2011. En wat denken de Israëlische Arabieren en Palestijnen over de huidige ontwikkelingen in Egypte? Op het plaatje organiseerden een groep Israëlische Arabieren en Palestijnen afgelopen dinsdag een demonstratie voor de Egyptische ambassade in Tel Aviv. Het evenement werd gehouden in solidariteit met de opstanden in Tunesië en Egypte.

De demonstranten houden een bord omhoog met wijlen Egyptisch president Nasser die de laatste Arabische leider was die het op 6 oktober 1973 waagde Israël militair te overweldigen maar aan Jom Kippoer 1973 een flinke kater overhield. Zijn opvolger Anwar Sadat zal vier jaar later de vrede ondertekenen met Israël.

Twee jaar later – 6 oktober 1981 – werd Sadat als vergelding voor dat vredesverdrag  met Israël te Caïro neergeschoten tijdens een militaire parade en overleed aan zijn verwondingen. Die aanslag werd uitgevoerd door fundamentalistische militairen, leden van de Egyptische Islamitische Jihad, de moederorganisatie van de terreurgroep in Gaza de Palestijnse Islamitische Jihad. De vermoorde Anwar Sadat werd opgevolgd door zijn vicepresident Hosni Moebarak.

Tel Aviv (Israël), 1 februari 2011. Op het plaatje hierboven andermaal een sfeerbeeld van diezelfde demonstratie. Enkele tientallen Israëlische Arabieren roepen slogans tegen de Egyptische president Moebarak en zijn regering uit solidariteit met het Egyptische volk.  Naast afbeeldingen van Nasser, dragen ze een spandoek mee waarop in het Arabisch te lezen is (een citaat uit een bekend gedicht): “Wanneer het volk op een bepaald ogenblik wil leven (leven in vrijheid), dan moet het lot antwoord geven.”

Istanboel (Turkije), 2 februari 2011. Ook in Turkije wordt er gedemonstreerd tegen Egyptisch president Moebarak. Op dit plaatje staat Moebarak afgebeeld samen met premier Netanjahoe van Israël, als symbool van het grote Arabisch-Egyptisch verraad jegens de Arabische en moslimwereld door de betekening van het vredesakkoord met de Joodse staat. Dit bord staat opgesteld tegenover het Egyptische consulaat in Istanboel. Sinds het débâcle in open zee van de Turkse m/s Mavi Marmara op 31 mei 2010 voor de kust van Gaza, wil het niet zo goed meer boteren tussen Turkije en Israël.

Amman, Jordanië, 1 februari 2011. Ook in Jordanië demonstreren de bewoners van Amman tegen Moebarak en tonen er eveneens foto’s van wijlen de Egyptische president Gamal Abdel Nasser, de laatste Arabische president die de Joodse staat Israël durfde aan te vallen (en verloor), tijdens een meeting tegenover de Egyptische ambassade in de Jordaanse hoofdstad van Amman.

Amman, Jordanië, 1 februari 2011. Een Jordaanse demonstrante kust een foto van de vroegere Egyptische president Gamal Abdel Nasser, de laatste Egyptisch dictator die Israël aanviel met een Arabisch leger. Manifestatie aan de Egyptisch ambassade van Amman.

Beiroet (Libanon), 29 januari 2011. Ook in Libanon hetzelfde scenario. Libanese demonstranten demonstreren naast een foto van de voormalige Egyptisch president Gamal Abdel Nasser (L) tijdens een demonstratie om Moebarak te laten opstappen.

Beiroet (Libanon), 30 januari 2011. Een Egyptisch man steekt een poster in de hoogte van wijlen Egyptisch president Gamal Abdel Nasser tijdens een protestmeeting voor de Egyptische ambassade in Beiroet om het aftreden de eisen van Moebarak. Nasser, die op 20 september 1970 overleed aan een hartaanval, is 40 jaar na dato nog steeds erg populair in het Midden-Oosten, als de grote militaire leider die Israël uitdaagde tot een gewapend conflict (en een flinke nederlaag leed, maar als je dat zegt worden Arabieren altijd verschrikkelijk boos.)

Rabat (Marokko), 31 januari 2011. Ook in Marokko wordt er gedemonstreerd voor het aftreden van Moebarak. Ook hier weer een foto van de voormalige Egyptische president Gamal Abdel Nasser. Bemerk ook links een Marokkaanse mensenrechtenactivist met een petje op van de communist Che Guevara uit 1952. En zo is uiteindelijk ook die cirkel weer rond gemaakt en bundelt alles zich weer samen in de gemeenschappelijke vijand Israël: islamisten en communisten samen voor de vernietiging van de Joodse staat, de geest van Nasser getrouw. (zucht)


Bron van het fotomateriaal Getty Images/Daylife; en door Brabosh.com aangevulde en bewerkte info.

Een gedachte over “Arabieren in Israël en bij de buren: Breng ons Nasser weer!

  1. de voormalige presidenten en de huidige president van de VS steunen de dictators met financiele. Israel word door de president van de VS in de kou gezet het beste zou zijn dat Israel niet meer afvankelijk is van de VS.
    Laat de president Obama de ontstane problemen in zijn eigen land gaan oplossen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.