Israëlisch Leger volgt ontwikkelingen in Egypte op de voet

Het Israëlische Leger (IDF) bereidt zich voor op de mogelijkheid dat terroristische organisaties voordeel kunnen doen van de opstanden in Egypte om wapens en munitie over te brengen naar de Gazastrook.

Israëlische inlichtingendiensten hebben de veiligheidssituatie in de afgelopen paar dagen nauwlettend opgevolgd sinds de ontwikkeling van de gebeurtenissen in Egypte, waar de massa’s blijven protesteren tegen het dertigjarige bewind van de huidige president, Hosni Mubarak. Volgens rapporten van het land werden tot nog toe meer dan 100 mensen vermoord.

Afgelopen zaterdag 29 januari heeft de Stafchef van het IDF, luitenant-generaal Gabi Ashkenazi, een vergadering belegd om de veiligheidssituatie te beoordelen, onder leiding van de commandant van het Intelligentie Korps, generaal-majoor Aviv Kochavi, damen met andere leden van het Intelligentie Korps alsmede met leden van het Southern Command.

Tegelijkertijd hield de kamer van het Ministerie voor Defensie kamer een eigen vergadering om de situatie te beoordelen. De minister-president, Benjamin Netanjahoe, hield eveneens een vergadering met de top van de Israëlische veiligheidsdiensten over de houding van Israël tegenover de gebeurtenissen in Egypte.

De Leger Radio berichtte over verschillende IDF evaluaties. Volgens sommigen brengen de opstanden in Egypte het broze evenwicht in gevaar in het Midden-Oosten en bereidt het leger zich voor op de mogelijkheid dat terroristische organisaties in de Gazastrook zal profiteren van de chaos in Egypte en wapens, onderdelen en munitie wapens vanuit de Sinaï naar de Gazastrook zal vervoeren- dit als een gevolg van de rapporten van het Al Jazeera News Network, volgens dewelke Egyptische soldaten hun posten op de grens met de Gazastrook verlaten.


Bronnen: IDF: IDF Prepares Following Events in Egypt door Jonatan Urich van 30 januari 2011;

4 gedachtes over “Israëlisch Leger volgt ontwikkelingen in Egypte op de voet

 1. het zal nodig zijn,nu al een aanslag op een gasleiding die naar Israel loopt
  en dan is Egypte nog niet eens “verlost van mubarak” zal weer bang afwachten worden en hopen dat er nog verstandige mensen zijn die inzien dat vrede nodig is in ieders belang

  Like

 2. Wie zoals El Baradei op dergelijke wijze de politieke macht claimt en zichzelf als onmisbaar en onschendbaar opstelt deels door zijn eerdere internationale carrière, is daarom niet perse het enige alternatief.
  Beschikt de man daadwerkelijk over de “juiste capaciteiten” om de binnenlandse problemen op te lossen en wat zal zijn houding zijn ten aanzien van Israël en het Westen? Wordt hij goede maatjes met Iran, Libië en Syrië? Droomt hij van een nieuw Pan Arabische verbond?
  Het huidige stuurloos klimaat in Egypte moet van korte duur zijn zo niet ontstaat complete chaos waarin extremisten de bovenhand halen met alle gevolgen van dien. Het behoudt van de fragiele vrede in de toekomst tussen Israël en Egypte zou als parameter kunnen dienen of
  het de goede kant opgaat.
  David

  Like

 3. Logisch, ik zag gisteren een stukje op CNN waarin mensen zeiden dat als ze vrijheid zouden hebben Israel zouden willen vernietigen. Nu gaan er al weer verhalen in de rondte dat het Moslim Broederschap ook zoiets heeft geroepen. Gezellige boel daar. Ik mag toch hopen dat Israel nog steeds weet ‘hoe het moet’.

  Like

 4. Als ik je artikelen lees over El Baradei dan mag je je afvragen hoekomt die man daar en wat is zijn missie. Wat staat Egypte nog te wachten met zo een figuur. En direct daarbij wat staat Israel te wachten als dit soort mensen naar voren komen aan hun grenzen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.