Gezocht: Palestijnse partners die echt over vrede met Israël willen onderhandelen

The Palestinians: Who Are The Real Peace Partners?

door Khaled Abu Toameh

De reactie van veel Israëli’s en Palestijnen op “The Palestine Papers” die openbaar werden gemaakt door Al-Jazeera is uit de uitgelekte documenten zou blijken dat er een partner is aan de Palestijnse kant. Deze Israëli’s en Palestijnen betogen dat de verregaande concessies die de leiders van de Palestijnse Autoriteit zouden hebben gemaakt tegenover Israël – althans volgens The Palestine Papers – duidelijk aangeven dat Mahmoud Abbas, Saeb Erekat, Ahmed Qurei en Salam Fayyad echte partners [voor de vrede] zouden zijn.

Het feit dat de Palestijnse Autoriteit bereid is om concessies te doen en Israël te helpen bij het verpletteren van Hamas, is al lang publiek geheim voor de meeste Palestijnen. De eerste vraag echter, die we ons moeten stellen is niet de vraag of Abbas en zijn medestanders partners zijn [voor de vrede], maar de vraag of de leiders van de Palestijnse Autoriteit uberhaupt wel iets kunnen bijdragen [aan de vrede]. De andere vraag die moet worden gesteld is of Abbas en zijn onderhandelaars zelfs over het mandaat beschikken om Israël eender welke concessies aan te bieden.

Het is geen geheim dat de meeste van de Arabische regeringen hun kiezers niet vertegenwoordigen, althans met betrekking tot het sluiten van vrede met Israël. Als de Arabische leiders meer ‘gematigd’ lijken dan hun volk in hun opvattingen omtrent het vredesproces in het Midden-Oosten, dan is dat omdat deze leiders de westerlingen enkel vertellen wat ze willen horen. Zelfs indien de Palestijnse Autoriteit geen echte partner voor de vrede is, hoe zit het dan met de Palestijnen?


De twee gezichten van Mahmoud Abbas (nom de guerre Abu Mazen). Het maakt niks uit hoe duur het maatpak wel is, de terrorist schuilt altijd net onder het oppervlak [cartoon van Ronny Gordon]

Heeft iemand al ooit eens ooit gedacht om Abbas en Erekat te vragen wat de Palestijnen in vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, Libanon, Syrië en Jordanië denken over hun bereidheid om Israël grote toegevingen aan te bieden? De Al-Jazeera openbaringen hebben het Palestijnse leiderschap ernstig in verlegenheid gebracht op de Westelijke Jordaanoever, hoofdzakelijk omdat ze laten zien dat Abbas en zijn onderhandelaars hun mensen één ding vertellen en aan de Israëli’s en Amerikanen iets heel anders.

Abbas en zijn onderhandelaars beloofden de Palestijnen voortdurend dat er op geen enkele wijze concessies zouden gedaan worden over fundamentele kwesties zoals Jeruzalem en vluchtelingen. Maar, zoals de Palestijnse Papers hebben aangetoond, zeggen ze in hun boodschap aan de Israëli’s, Amerikanen en Europeanen precies het tegenovergestelde. Nu, in het zog van de Al-Jazeera openbaringen,proberen de Palestijnse Autoriteit leiders om zich te distantiëren van deze uitspraken. Thans zullen Abbas en zijn onderhandelaars tegenover hun volk moeten bewijzen dat ze geen ‘verraders’ zijn die de boel uitverkochten aan Israël.

Toegegeven, Abbas en zijn ploeg zijn partners om tot een vredesakkoord te komen met Israël. En ja, ze kunnen zelfs bereid zijn, indien we de documenten moeten geloven, om het grootste deel van Oost-Jeruzalem op te geven en af te zien van het “recht op terugkeer” voor de Palestijnse vluchtelingen. Abbas en de leiders van de Palestijnse Autoriteit hebben zelfs lange tijd samen de uitvoering van het veiligheidsbeleid gecoördineerd met Israël.

De Palestijnse Autoriteit heeft begrijpelijkerwijs en misschien terecht, sommige Israëli’s en veel van haar aanhangers in het Westen ervan overtuigd dat het een partner is voor de vrede. Uitspraken toegeschreven aan Abbas, Erekat en Qurei laten zien dat zij zeggen van wat velen in Israël en in het Westen willen horen. Als er iets is dat duidelijk is geworden uit de sensationele onthullingen van Al-Jazeera, dan is het dat de Arabische regimes nog steeds bang zijn om hun volk de waarheid te vertellen.

Het is leuk om Erekat en Qurei te horen spreken over het geven aan Israël van het grootste deel van Oost-Jeruzalem: met dergelijke standpunten kunnen zij omschreven worden als ware vrede partners. Maar de vraag die moet worden gesteld is niet of Abbas en Erekat echte partners voor de vrede zijn, maar de vraag of de meerderheid van de Palestijnen bereid zou zijn om vergaande concessies zoals die worden aangeboden door de Palestijnse Autoriteit te accepteren.


Bronnen: Hudson New York: The Palestinians: Who Are The Real Peace Partners? door Khaled Abu Toameh van 28 januari 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.