Seculiere Joden in Israël bedreigd door explosieve groei van religieuze Joden

Aan het strand van Tel Aviv anno 2011. Een onwerelds beeld: apart baden en zwemmen op The Separated Beach. Niét tussen Joden en Arabieren, maar tussen Joden en andere Joden. Dit kleine deurtje geeft toegang tot een ommuurd gedeelte van het strand, waar mannen en vrouwen om beurten apart kunnen zonnen en baden, goed afgescheiden en buiten het zicht van het publiek (afbeelding hieronder).

Zolang iedereen vrijwillig mag kiezen voor deze vorm van [apart of ‘separated’] samenleven, hoe verdraagzaam om te gaan met elkaar en acceptatie van uiterlijk en respectvol omgangs gedrag, zijn er geen problemen. Wel op voorwaarde dat iedereen met dat compromis instemt en eraan meewerkt. Joden die andere Joden bekogelen met stenen wanneer ze op vrijdagavond (na het ingaan van de sjabesj) de bioscoop verlaten lijkt me niet zo verstandig.

Here’s the ‘Demographic Gap’ That Will Really Happen

door David Lev

Terwijl de meeste Israëliërs zich zorgen maken over het demografische evenwicht in de toekomst tussen Joden en Arabieren in het Land van Israël, en demografen beweren dat, als de huidige trends zich zullen handhaven, de Arabieren uiteindelijk de Joden in het land zullen overtreffen, zegt professor Arnon Sofer van de Universiteit van Haifa dat er andere en meer realistische demografische veranderingen op til zijn.

Jerusalem, vrijdag 12 september 2008: een orthodoxe Jood passeert een bord met kledingvoorschriften voor vrouwen in een bepaalde wijk
Jeruzalem, vrijdag 12 sep. 2008: een orthodoxe Jood wandelt voorbij een bord met kleding voorschriften voor vrouwen wanneer die een bepaalde wijk betreden

En terwijl de notie dat door de Arabische geboortes uiteindelijk de Joden een minderheid dreigen te worden in het Land van Israël op geen enkele wijze wordt geaccepteerd door alle demografen, is de onevenwichtigheid waarover Sofer spreekt van een heel andere orde met name die tussen de afname van de seculiere Israëlische bevolking in de staat Israël en de groei van het religieuze deel – waarover vaak wordt gesproken als een bewezen feit, zowel door religieuzen als door seculieren.

Sofer beschouwt dit gebrek aan evenwicht, vanuit zijn seculaire standpunt, als veel gevaarlijker, omdat hij voorspelt dat dit onevenwicht ertoe zal leiden dat een toenemend aantal seculiere Joden hun toekomst in het buitenland zullen zoeken – waardoor Israël een omvangrijk en belangrijk segment van haar bevolking dreigt te verliezen.

Sofer, voorzitter van het departement voor geo-strategie aan de Universiteit van Haifa en vice-voorzitter van de Center for National Security Studies, vertelde gisteren woesndag aan Arutz Sheva dat uit onderzoek blijkt dat binnen een decennium, de sociale situatie in Israël een kruitvat zou kunnen worden, indien het religieuze bevolkingsdeel – in het bijzonder de hareidi populatie – blijft groeien, waardoor de reeds bestaande spanningen tussen groepen zullen toenemen.

De studie, die werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van het Comité voor Aliyah en Absorptie van de Knesset, zegt dat een meerderheid van de bevolking van Israël tegen 2030 religieus zal zijn. “We zijn op weg naar een religieuze staat,” zei Sofer. “Het land zal een religieus en/of Hareidi leiderschap en persoonlijkheid hebben tegen 2030. Vandaag de dag zijn er ongeveer 700.000 mensen in de religieuze zionistische gemeenschap en circa 700.000 in het hareidi gemeenschap.”


Stereotiepe voorstelling (door religieuzen) van het gelukkige seculiere Israëlisch Joodse gezin: ‘Ouders, één kind en een hond’

“Maar binnen een paar jaar, als gevolg van natuurlijke groei, zullen beide gemeenschappen ongeveer 2,5 miljoen leden hebben, op een totale bevolking van 7 miljoen. In 2007 werden 110.000 Joden geboren – nagenoeg allen – behoudens 18.000 – binnen religieuze gezinnen. De enige ‘babies’ binnen seculiere gezinnen zijn pupîes,” zei Sofer, verwijzend naar het typische plaatje waarin een Israëlisch gezin in het algemeen geassocieerd wordt: “Ouders, één kind en een hond.”

Tegen 2030, zo voorspelt hij, zullen 55% van de Israëli’s leden zijn van de hareidi gemeenschap, met een ander groot segment dat behoort tot de nationale religieuze gemeenschap – met slechts een kleine minderheid aan de seculiere Joden, zegt Sofer. “Ik ken 8 kleinkinderen van seculiere gezinnen en ik ben er niet zeker van dat ze hier allemaal willen blijven wonen,” vertelde hij aan Arutz Sheva.

Acre, 8 december 2008. Jom Kipoer rellen wanneer een man een man het gewaagd heeft zijn auto te besturen op deze religieuze hoogdag
Acre, 9 oktober 2008. Jom Kippoer rellen aangestoken door orthodoxe Joden, wanneer een man het waagde een auto te besturen op deze religieuze hoogdag

Terwijl Sofer beweert dat het onmogelijk is om de demografische trend nog te wijzigen, een openstaand argument omdat er nog andere factoren meespelen die de samenstelling van de bevolking van Israël beïnvloeden, zegt hij dat er een manier is om de impact ervan te verminderen en het samenleven tussen de verschillende bevolkingsdelen kan versoepelen.

Sofer suggereert een regionaal systeem van vertegenwoordiging zoals het geval is in het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten, dat het huidige stelsel van evenredige vertegenwoordiging van de nationale bevolking van Israël kan vervangen. Een dergelijk systeem, zei hij, zou ervoor zorgen dat wijken met een seculier karakter in staat zijn om zich vertegenwoordigd te voelen, in plaats van “opgeslokt” door de religieuze meerderheid. Hij vertelde er niet bij dat tot op vandaag, dit precies is hoe het gebeurt binnen de religieuze zionistische populatie in tegenstelling tot de seculiere.

“De Shaspartij van de Hareidim, Bnei Akiva en de rechtse Yisrael Beiteinu  [van Avigdor Lieberman] zullen in de meerderheid zijn en dat is prima voor mij,” zei Sofer. Alle religieuze zionisten samen op een hoop gooiende met een jeugdgroep als Bnei Akiva, is maar amper een beschrijving te noemen [dixit David Lev].

Vervolgens kwam hij af met de gekende bugaboo dooddoener: “Maar vanuit een seculier Israël, zou mijn suggestie zijn, samen te komen met alle partijen om over de wijziging van het systeem van vertegenwoordiging te debatteren, met het doel om een zionistische meerderheid in het land te garanderen.” Echter, “Bnei Akiva”, zoals hij verwijst naar de nationale religieuzen zijn zionisten en dat zijn ook sommige onder diegenen die stemmen voor hareidi partijen.


Jaffa, 14 juni 2010. Israëlische soldaten trachten een betoging van ultra-orthodoxe Joden (de Edah HaChareidis, een extremistische Joodse sekte die de autoriteit van de Israëlische staat verwerpt) onder controle te krijgen.

Jeruzalem, 27 november 2009. Ultra-orthodoxe Joden bekogelen andere Joden met stenen en stokken. Tja, wie is hier de ‘echte’ of de ‘goede’ Jood? Laat ze dàt maar zelf uitzoeken. Daar ga ik mij niet over uitspreken.


Bronnen: Arutz Sheva: Expert: Here’s the ‘Demographic Gap’ That Will Really Happen door David Lev van 26 januari 2011; lees ook op Brabosh.com: Waarom Israël een seculiere staat moet worden van 28 september 2009;  Burgerlijk huwelijk in Israël weldra ‘onvermijdelijk’ van 10 mei 2009; De duistere religieuze kant van Israël (pleidooi voor een seculiere maatschappij) van 12 april 2009; Albert Einstein: ‘Geloof is kinderlijk bijgeloof’ van 20 maart 2009; Vaticaan haalt uit naar Joden en Israël: niet de Joden maar de christenen zijn het uitverkoren volk van 25 oktober 2010; De demografische tijdbom van Israël: de Israëlische Arabieren van 1 januari 2010; Het demografische probleem: ‘Binnen zeven jaar evenveel Joden als Arabieren’ van 27 mei 2009; In het verweer tegen het demografisch fatalisme van 6 januari 2010; Religulous, lachen met de religies van de wereld met Bill Maher van 31 oktober 2010; De goddeloze kruistocht van Pat Condell tegen de islam van 6 september 2010; Humanisten over moslimfundamentalisme: Allah zien en sterven van 24 maart 2010;

Advertenties

12 gedachtes over “Seculiere Joden in Israël bedreigd door explosieve groei van religieuze Joden

 1. I personally have no problem with “religious people” as long as they contribute their share in our society. Religious people from Bnei Akiva, kippot srougot etc. are the best elements of our society in every sector and convinced Zionists..pillars of Israel’s future. Besides beeing a believing non-observant Jew I am nevertheless aware that it is our religious convictions, traditions and teachings that made us survive history against all odds.

  Like

 2. @”as long as they contribute their share in our society”

  I surely hope that these religious people will pick up a gun and prepared to kill when it is necessary in defense and for the safety of the Jewish state of Israël.

  Like

 3. I wrote [I will repeat myself]: 30% percent of the IDF IS religious (anno 2011). In 2020 will be 60%. Hugo, I use exact the same sources like you do. So… what the buzz?

  Devorah T.

  Like

 4. Ik heb vanaf 1982 t/m 1985 in IL op een SECULIERE middelbare school gezeten. Het meerdendeel van de klas was niet religieus, slechts een minderheid had een keppel. Voor mijn verjaardag had ik een keer cakejes gebakken in de niet-koshere keuken die we hadden in Israel destijds. Er waren maar een 2 of 3 leerlingen die namen. De rest liet het staan. Er is een groot verschil tussen seculier met wat we in NL en BE bedoelen en Israeli’s die zichzelf ‘seculier’ noemen maar op heel veel punten wel traditioneel zijn. Dat wil zeggen dat ze toch iets aan shabbat, kosher eten doen, hun kinderen laten besnijden, vasten op Grote Verzoendag en matzes eten met Pesach.
  Echt totaal van god los zoals wij in NL en BE ‘seculier’ noemen zijn is maar een (kleine) minderheid in IL, het overgrote deel is tradioneel en een (groeiende) minderheid echt religeus.

  In de IDF schijnt een regel te zijn dat niet meer dan 50% van de officieren religieus mag zijn. Zo’n regel stel je alleen maar in als de ‘andere’ groep denkt dat het een ‘probleem’ zou kunnen worden.

  En reken maar dat de religieuzen hun wapens zullen opnemen op het moment wanneer er sprake is van acute levensbedreiging. Bij de actie van de IDF in Jenin in 2001 is een deel van een orthodox platoon gesneuveld toen een kind van een jaar of 15-16 een gebobitrapte straat opblies.

  Vergeet niet dat het Chanukaverhaal begon met een oude priester en zijn 5 vrome zonen die het verzet begon tegen de Hellinistische overheersing ca 200 voor het begin van de jaartelling.

  Like

Reacties zijn gesloten.