Seculiere Joden in Israël bedreigd door explosieve groei van religieuze Joden

Aan het strand van Tel Aviv anno 2011. Een onwerelds beeld: apart baden en zwemmen op The Separated Beach. Niét tussen Joden en Arabieren, maar tussen Joden en andere Joden. Dit kleine deurtje geeft toegang tot een ommuurd gedeelte van het strand, waar mannen en vrouwen om beurten apart kunnen zonnen en baden, goed afgescheiden en buiten het zicht van het publiek (afbeelding hieronder).

Zolang iedereen vrijwillig mag kiezen voor deze vorm van [apart of ‘separated’] samenleven, hoe verdraagzaam om te gaan met elkaar en acceptatie van uiterlijk en respectvol omgangs gedrag, zijn er geen problemen. Wel op voorwaarde dat iedereen met dat compromis instemt en eraan meewerkt. Joden die andere Joden bekogelen met stenen wanneer ze op vrijdagavond (na het ingaan van de sjabesj) de bioscoop verlaten lijkt me niet zo verstandig.

Here’s the ‘Demographic Gap’ That Will Really Happen

door David Lev

Terwijl de meeste Israëliërs zich zorgen maken over het demografische evenwicht in de toekomst tussen Joden en Arabieren in het Land van Israël, en demografen beweren dat, als de huidige trends zich zullen handhaven, de Arabieren uiteindelijk de Joden in het land zullen overtreffen, zegt professor Arnon Sofer van de Universiteit van Haifa dat er andere en meer realistische demografische veranderingen op til zijn.

Jerusalem, vrijdag 12 september 2008: een orthodoxe Jood passeert een bord met kledingvoorschriften voor vrouwen in een bepaalde wijk
Jeruzalem, vrijdag 12 sep. 2008: een orthodoxe Jood wandelt voorbij een bord met kleding voorschriften voor vrouwen wanneer die een bepaalde wijk betreden

En terwijl de notie dat door de Arabische geboortes uiteindelijk de Joden een minderheid dreigen te worden in het Land van Israël op geen enkele wijze wordt geaccepteerd door alle demografen, is de onevenwichtigheid waarover Sofer spreekt van een heel andere orde met name die tussen de afname van de seculiere Israëlische bevolking in de staat Israël en de groei van het religieuze deel – waarover vaak wordt gesproken als een bewezen feit, zowel door religieuzen als door seculieren.

Sofer beschouwt dit gebrek aan evenwicht, vanuit zijn seculaire standpunt, als veel gevaarlijker, omdat hij voorspelt dat dit onevenwicht ertoe zal leiden dat een toenemend aantal seculiere Joden hun toekomst in het buitenland zullen zoeken – waardoor Israël een omvangrijk en belangrijk segment van haar bevolking dreigt te verliezen.

Sofer, voorzitter van het departement voor geo-strategie aan de Universiteit van Haifa en vice-voorzitter van de Center for National Security Studies, vertelde gisteren woesndag aan Arutz Sheva dat uit onderzoek blijkt dat binnen een decennium, de sociale situatie in Israël een kruitvat zou kunnen worden, indien het religieuze bevolkingsdeel – in het bijzonder de hareidi populatie – blijft groeien, waardoor de reeds bestaande spanningen tussen groepen zullen toenemen.

De studie, die werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van het Comité voor Aliyah en Absorptie van de Knesset, zegt dat een meerderheid van de bevolking van Israël tegen 2030 religieus zal zijn. “We zijn op weg naar een religieuze staat,” zei Sofer. “Het land zal een religieus en/of Hareidi leiderschap en persoonlijkheid hebben tegen 2030. Vandaag de dag zijn er ongeveer 700.000 mensen in de religieuze zionistische gemeenschap en circa 700.000 in het hareidi gemeenschap.”


Stereotiepe voorstelling (door religieuzen) van het gelukkige seculiere Israëlisch Joodse gezin: ‘Ouders, één kind en een hond’

“Maar binnen een paar jaar, als gevolg van natuurlijke groei, zullen beide gemeenschappen ongeveer 2,5 miljoen leden hebben, op een totale bevolking van 7 miljoen. In 2007 werden 110.000 Joden geboren – nagenoeg allen – behoudens 18.000 – binnen religieuze gezinnen. De enige ‘babies’ binnen seculiere gezinnen zijn pupîes,” zei Sofer, verwijzend naar het typische plaatje waarin een Israëlisch gezin in het algemeen geassocieerd wordt: “Ouders, één kind en een hond.”

Tegen 2030, zo voorspelt hij, zullen 55% van de Israëli’s leden zijn van de hareidi gemeenschap, met een ander groot segment dat behoort tot de nationale religieuze gemeenschap – met slechts een kleine minderheid aan de seculiere Joden, zegt Sofer. “Ik ken 8 kleinkinderen van seculiere gezinnen en ik ben er niet zeker van dat ze hier allemaal willen blijven wonen,” vertelde hij aan Arutz Sheva.

Acre, 8 december 2008. Jom Kipoer rellen wanneer een man een man het gewaagd heeft zijn auto te besturen op deze religieuze hoogdag
Acre, 9 oktober 2008. Jom Kippoer rellen aangestoken door orthodoxe Joden, wanneer een man het waagde een auto te besturen op deze religieuze hoogdag

Terwijl Sofer beweert dat het onmogelijk is om de demografische trend nog te wijzigen, een openstaand argument omdat er nog andere factoren meespelen die de samenstelling van de bevolking van Israël beïnvloeden, zegt hij dat er een manier is om de impact ervan te verminderen en het samenleven tussen de verschillende bevolkingsdelen kan versoepelen.

Sofer suggereert een regionaal systeem van vertegenwoordiging zoals het geval is in het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten, dat het huidige stelsel van evenredige vertegenwoordiging van de nationale bevolking van Israël kan vervangen. Een dergelijk systeem, zei hij, zou ervoor zorgen dat wijken met een seculier karakter in staat zijn om zich vertegenwoordigd te voelen, in plaats van “opgeslokt” door de religieuze meerderheid. Hij vertelde er niet bij dat tot op vandaag, dit precies is hoe het gebeurt binnen de religieuze zionistische populatie in tegenstelling tot de seculiere.

“De Shaspartij van de Hareidim, Bnei Akiva en de rechtse Yisrael Beiteinu  [van Avigdor Lieberman] zullen in de meerderheid zijn en dat is prima voor mij,” zei Sofer. Alle religieuze zionisten samen op een hoop gooiende met een jeugdgroep als Bnei Akiva, is maar amper een beschrijving te noemen [dixit David Lev].

Vervolgens kwam hij af met de gekende bugaboo dooddoener: “Maar vanuit een seculier Israël, zou mijn suggestie zijn, samen te komen met alle partijen om over de wijziging van het systeem van vertegenwoordiging te debatteren, met het doel om een zionistische meerderheid in het land te garanderen.” Echter, “Bnei Akiva”, zoals hij verwijst naar de nationale religieuzen zijn zionisten en dat zijn ook sommige onder diegenen die stemmen voor hareidi partijen.


Jaffa, 14 juni 2010. Israëlische soldaten trachten een betoging van ultra-orthodoxe Joden (de Edah HaChareidis, een extremistische Joodse sekte die de autoriteit van de Israëlische staat verwerpt) onder controle te krijgen.

Jeruzalem, 27 november 2009. Ultra-orthodoxe Joden bekogelen andere Joden met stenen en stokken. Tja, wie is hier de ‘echte’ of de ‘goede’ Jood? Laat ze dàt maar zelf uitzoeken. Daar ga ik mij niet over uitspreken.


Bronnen: Arutz Sheva: Expert: Here’s the ‘Demographic Gap’ That Will Really Happen door David Lev van 26 januari 2011; lees ook op Brabosh.com: Waarom Israël een seculiere staat moet worden van 28 september 2009;  Burgerlijk huwelijk in Israël weldra ‘onvermijdelijk’ van 10 mei 2009; De duistere religieuze kant van Israël (pleidooi voor een seculiere maatschappij) van 12 april 2009; Albert Einstein: ‘Geloof is kinderlijk bijgeloof’ van 20 maart 2009; Vaticaan haalt uit naar Joden en Israël: niet de Joden maar de christenen zijn het uitverkoren volk van 25 oktober 2010; De demografische tijdbom van Israël: de Israëlische Arabieren van 1 januari 2010; Het demografische probleem: ‘Binnen zeven jaar evenveel Joden als Arabieren’ van 27 mei 2009; In het verweer tegen het demografisch fatalisme van 6 januari 2010; Religulous, lachen met de religies van de wereld met Bill Maher van 31 oktober 2010; De goddeloze kruistocht van Pat Condell tegen de islam van 6 september 2010; Humanisten over moslimfundamentalisme: Allah zien en sterven van 24 maart 2010;

Advertenties

12 gedachtes over “Seculiere Joden in Israël bedreigd door explosieve groei van religieuze Joden

 1. Er is een aspect wat onderbelicht wordt in het artikel: er is een groeiend deel aan de seculiere kant van de Israelische samenleving wat er achter komt dat de normen en de waarden van de seculiere samenleving al een paar decenia achteruit hollen en velen komen tot andere inzichten en doen teshuva (terugkeer) naar een meer Joods leven. Voor sommigen komt dat over als brainwashing (op zich niet verkeerd: als je brein vies is is het daarna schoon, en als het al schoon was glimt het nu…) of whatever maar voor iemand die de schoonheid van Joods leven leert waarderen waarbij normen en waarden echt iets betekenen, je kinderen nog normaal contact met je hebben, een zinvolle invulling van je leven kan geven, steun in moeilijke perioden, allemaal zaken waarbij de seculiere maatschappij geen (zinnige) antwoorden op heeft.

  Een groot deel van de huidige religieuze en haredische gemeenschappen bestaat uit mensen die gewoon een baan hebben en in het leger gediend hebben maar niet meer vallen voor de charmes van het seculiere zionisme en een vrije maatschappij waarbij ‘vrijheid’ verworden is tot een synoniem van verslaving.

  Ook waarbij het seculiere schoolsysteem in Israel al jaren op zijn gat ligt kiezen veel seculieren voor dati-scholen waarbij de Israelische kinderen weer toegang krijgen tot degelijk Joods onderwijs en weer in contact kunnen komen met hun Joodse wortels. Daarnaast zijn de leerkrachten wel gemotiveerd om les te geven.

  Er zijn overigens maar weinig gemeenschappelijke factoren tussen goed Joods onderwijs met Torah en Traditie en andere godsdiensten die godsdienstonderwijs geven: het is echt heel iets anders.

  Like

 2. Wel, het was niet mijn bedoeling om daarover een polemiek te beginnen. Het enige wat mij soms irriteert is de onverdraagzaamheid bij sommige van die religieuze bewegingen ten aanzien van anderen en daar zelfs geen geweld voor schuwen. Tenslotte blijft religie een persoonlijke zaak. Ieder zijn gelijk, zolang ik maar mijn ding mag doen.

  Voor de rest interesseert het me allemaal maar matig. Ik ben er zelfs van overtuigd dat, moest de wet van het getal niet gelden, dat het seculiere Jodendom het makkelijk zou halen op die huidige religieuze en haredische gemeenschappen waarover jij het hebt.

  Er komt zelfs een tijd dat een belangrijke groep Joden in Israël zich gewoon Israëli zullen noemen zonder de connotatie Jood. Maar daar zal jij wel van gruwen. Anderzijds zal de buitenwereld hen altijd als Joden blijven kapitelen en dus ook discrimineren, waardoor ze zich opnieuw Jood zullen heten, zonder dat ze zelfs ooit een synagoge aan de binnenkant gezien hebben.

  Like

 3. het probleem is niet alleen de onverdraagzaamheid van sommige religieuzen, er is echter een minstens zo’n grote onverdraagzaamheid aan de seculiere kant. Geweld wordt aan seculiere kant ook niet geschuwd maar dat is ‘geen nieuws’.

  Verder heeft het Jodendom niet alleen een persoonlijke kant maar is de definitie van wat Jood, Joodse en Jodendom is zuiver en alleen binnen het Jodendom. Het is in tegenstelling tot christendom of islam niet alleen een ‘persoonlijke’ zaak.
  Overigens binnen een totaal gesecularizeerde samenleving kan niet iedereen altijd zijn ding doen. Er zijn grenzen aan het particuliere.

  Het is al tijdens de verlichting geprobeerd door ‘verlichte’ Joden om zich los te proberen te weken van het label Joods. De Holocaust heeft bewezen dat ze zonder onderscheid van vroom en niet-vroom allemaal de gaskamers in moesten. En ik maak me geen illusies tav de (militante) Islam: die willen ook alles over de kling jagen uiteindelijk vroom of niet vroom.
  Alles wat assimileert is verdwenen (helaas) na een generatie of 3 en niet meer herkenbaar als Joods behalve in Israel waar er voldoende massa aan Joden is en het verschil met de niet-Joodse wereld veel minder gevoeld wordt dan bv in Europa.
  Het seculiere zionisme is een poging geweest om inderdaad de connontatie ‘Israeli’ te introduceren zonder het Jodendom echter gezien de grote groepen die na 2-3 generaties vrijwel geen Jodend0m gekend hebben weer terugkeren naar de wortels waar ze vandaan komen.

  Het trieste is dat inderdaad de buitenwereld nodig is om ook de Israeli’s er aan herrinnert dat de in eerste instantie als Joden gezien worden en er geen onderscheid gemaakt wordt tussen Israeli’s en de ‘rest’. Als er in Gaza iets ‘fout’ gaat (lees: de dhimitude linkse media als spreekbuis van de Hamas) krijgen wij in Amersfoort de verf op de sjoeldeur. Als er in China iets fout gaat wordt er geen loempia minder verkocht of als er in Sudan de boel wordt vermoord gaat er geen moskee beklad worden.
  Zelfs binnen de niet-Joodse wereld is het duidelijk wie of wat Joden vs niet-Joden zijn.
  Het is in mijn ogen jammer en een gemiste kans (tot nu toe) dat de Israelische samenleving en de regeringen niet in staat zijn geweest een basiskennis van het Jodendom en haar zeer rijke geschiedenis op een goede manier aan te bieden.

  Like

 4. Wanneer Jordanië een opstand van Palestijnen in ‘vluchtelingenkampen’ de kop indrukken kraait er geen haan. “Pak ze maar aan wanneer ze niet aan de regels houden,” sisten vele hier in NL.
  Wanneer Israël na tienduizenden mortiergranaten en raketten eindelijk middels Operation Cast Lead op een zeer verantwoordelijke wijze de terroristen beantwoorden, staat de wereld op zijn kop. Niet alleen verfbommen kun je op de sjoeldeuren verwachten, maar ouderen die een extra veiligheid in de sjoel wensen, moet helaas door omstandigheden ingewilligd worden.
  Ieder pro-zionistische niet-Jood is hier met mij eens, denk ik 🙂

  Wanneer er in artikelen – merendeels geschreven door pro-zionistische niet-Joden – worden geschreven over de spanningsveld tussen seculiere Joden en de vromen in Israël, bekruipt mij het gevoel dat er ongewild met meerdere maten gemeten wordt. Het spanningsveld tussen vroom en seculier wordt onjuist weergegeven doordat – hier heb je het al – eenzijdig wordt belicht en bericht. Iets wat wij op álle fronten dagelijks meemaken. Echter een aderlating wanneer er in je omgeving – zij het per multimedia, zij het in real life – Joden hebt zitten waar men hun artikelen over het bovenstaande eerst even tegen aan kunnen houden, omdat die mensen eenvoudigweg meer inzicht hebben door hun eigen achtergrond en (levens)ervaring.

  Verbazend wanneer – nav een zeer, zeer kleine groep reltrappers onder de vromen – geschreven wordt ‘Seculiere Joden in Israël bedreigd door explosieve groei van religieuze Joden’.
  Dit is niet waar.

  Als je alle vromen in Israel op een hoop zou ‘gooien’, zul je ENKELE relschoppers tegenkomen die weliswaar als een chareidi (‘ultra-orthodox’) uitzien, maar reageren als een niet sociaal persoon. Dat staat los van het feit of je Jood, niet-Jood, christen, moslim, boeddhist, atheïst, etc. bent. Alleen al het feit dat ‘de Chassidische sekten die anti-Zionist zijn worden vergeleken met Neturei Karta – wat echt heel veel gebeurd – vind ik een onwetende aderlating en een dwaling dat een fundament kan worden naar intolerante gevoelens jegens Joden die een religieus uiterlijk hebben (‘ziet toch die Jood met die sjtreimel, dat is een self-hated jew, want ze haten Israël). Zo ook wanneer Edah Charedi of Satmar Chassidiem met Neturei Karta vergeleken zou worden, zou ik onwetend vinden. Of wanneer er gezegd wordt dat alle Edah Charediem en Satmar vanuit hun anti-zionistische gevoelens anarchistische trekken vertonen.

  Wat is Anti-Zionisme binnen het Jodendom?
  Niet wat hierboven of elders door goed bedoelde mensen wordt beschreven. Het is een moeilijk en ingewikkeld onderwerp wanneer je over ‘anti-Zionistische onder vrome Joden’ wilt schrijven. Echter ik kan een ding zeggen dat anti Zionisme binnen de vrome kringen oha niets te maken heeft met bestaansrecht van Israël als land voor het Joodse volk. Zo hebben mensen zoals Rabbijn Shalom Dov Wolpe de discussie opgezet om bínnen de seculiere staat Israël een eigen religieuze staat op te richten in Judea. Tuurlijk zal dit niet zo doorgezet worden, maar idealen mogen wij hebben, niet waar?
  Anti-Zionisme iha, maar in een notendop, is veel al een anti seculiere Joodse staat, maar wél met de erkenning dat Erets Jisrael het land van de Joden was, is en blijft. Dit is fenomeen wat niet religieuzen moeilijk, maar met een beetje wil kunnen begrijpen.

  Tot slot een wetenswaardig feitje dat mijn standpunt ondersteunt:
  Binnen het IDF zijn al 30% religieus en de overheid is nu nog meer onder de zwaar religieuzen (dus de Charedi) aan het rekruteren, waardoor men verwacht rond 2020 60% van het IDF religieus is. Zij krijgen in Israël nl een aangepast programma: Torastudie en dienstplicht in één. Dit houdt concreet in dat de overheid de Tora binnen het leger promoot! Staan de niet-Joodse Zionisten anno 2020 nog achter ons?

  Wie achter Israël staat, DIENT te accepteren dat het om HEEL Israël en alle Joden gaat: seculier – vroom. Het is het hele volk Israël en niet alleen de seculiere Joden. En niet ‘ik sta achter Israël onder voorbehoud van … ‘, want in feite worden Joden dan weer gedwongen een bepaalde standaard aan te meten dat niet-Joods is. Zoals Napoleon. Lief bedoelt wellicht, maar dodelijk voor ons.
  Die vlieger mag na ruim 2000 jaar niet meer opgaan.

  Gut Woch,
  Devorah T.

  Like

 5. Het enige wat mij werkelijk bezighoudt is de strijd voor het bestaansrecht van de Joodse staat Israël binnen veilige en verdedigbare grenzen. Mijn ‘werk’ als je het zo wil noemen, stopt aan de grenzen van de Joodse staat. Hoe het verder intern moet, dat vechten ze daar maar zelf uit.

  Ik heb aan religie, en dat om het even dewelke, niet de minste boodschap. Religie staat lijnrecht tegenover de ratio, het verstand. Ik heb het altijd beschouwd als een spielerei voor vrouwen en kinderen, zoiets als koffiedik kijken of kaartleggen en taarten bakken als kernactiviteit binnen de vrouwenclub van mijn [Georgische] echtgenote. Helaas is het niet zo. Vandaar dat ik zo blijf drukken op de scheiding van religie [kerk,moskee, synagoge] & staat. Om de mensen de kans te geven af en toe terug met beide voeten op aarde te staan om de gemoederen wat te bedaren. Want religie emotioneert nogal wat mensen.

  Maar ik ben niet gek. Religie heeft een reusachtige invloed op mijn persoonlijk leven en dan vooral de kwaliteit van het leven en de mate van mijn persoonlijke vrijheid. Dus kan ik er maar beter rekening mee houden en vooral flink op mijn hoede blijven voor diegenen die me voor de zoveelste keer het woord van G’d proberen te verkopen in naam van hun enige zuivere religie.

  Like

  1. Voel je niet zo pers. aangesproken Hugo. Ik geef een aantal feitjes weer die je wellicht de volgende keer kan meenemen of niet natuurlijk, maar dan kan je weer een reactie van me verwachten (voor de lezers die dit wel willen aannemen). Ik zeg ook nergens dat je gek bent. Ik vind alleen wel dat jij jouw bronnen, want jij hebt dat art. niet geschreven, goed na moet trekken of de ‘feiten’ kloppen wanneer je over religie schrijft, wat voor jou pers. emotioneel beladen is!

   Daarom moet je jezelf bewaken, want je geeft zelf jouw verleden met religie aan, dat je niet je EIGEN emotie in vert. van art. of art. plaatst. Best moeilijk, want iedereen moet daarvoor waken, maar óók jij. J’dom kent nl GEEN evangelisatie in wat voor vorm dan ook, dus verkoop van G’d [chas wesjalom] doen we niet! Wij zijn niet lui, anarchistisch en zijn zoveel vromen die wel het land verdedigen. Maar die zinspeling van jou dat vromen dat niet doen, vind ik heel erg fout van je! Ik moet jou op die fout wijzen! Zeker als ik zo duidelijk zeg dat 30% van het IDF vroom zijn. Ik zeg toch ook niet dat ik hoop dat 40% atheïstisch zijn? Seculieren, onthoud dit voor eens en altijd, zijn niet perse atheïstisch. Dat komt onder Joden praktisch niet voor! Ik zeg met nadruk praktisch, dus zo nu en dan heb je er eentje zitten. Dus de rest van de 70% van het IDF zijn seculier. Nu, doe een onderzoek wat religie onder seculieren Joden doen… laat je verrassen…

   Ik probeer je duidelijk te maken dat lang niet alle vromen zo zijn. Minder generaliserend is zeker in de media een MUST. Geldt voor mij, voor jou, voor de NOS, voor iedereen.

   Zie mijn postings niet als kritiek maar als aanvullende informatie! Wees blij dat wij met ons allen ook niet tegen elkaar ‘ja en amen’ zeggen en laten we proberen te leren van elkaar ook iets aan te nemen.

   Devorah T.

   Like

   1. Wel, ik heb zeker niet willen veralgemenen en heb ook duidelijk gepreciseerd over welke soort religieuze groep(en) het gaat: Edah HaChareidis. Je kan daar ook nog Neturei Karta aan toevoegen.


    Gaza, 2 januari 2010: Vier Joden van Neturei Karta manifesteren met Palestijnse vlaggen in de Gazastrook (foto: Reuters)

    Like

   2. Ik herhaal: de kleine, zeer kleine groep Neturei Karta zijn antisemitisch. Anti-secularisatie is geen antisemitisme.
    Edah Chareidi zijn niet zoals Neturei Karta. Groeperingen als Edah Chareidi en Satmar zien Israel als het Joodse thuisland, maar willen géén seculiere REGERING zoals het nu is.

    Hoe ik dit weet? Mijn beste vrienden zijn Edah Chareidi en zelfs een sectie binnen de stroming die ik volg valt er onder. Mijn vrienden en ik zijn verre van anti Israel en anti Israel Joods land. Nimmer zullen wij onder de oproeikraaiers bevinden, noch anarchie oproepen. Wij willen rustig leven en zijn zoals wij zijn.
    Begrijp je nu waarom ik een oproep doe dat mensen zich op een vriendelijke wijze laten corrigeren wanneer zij de feiten niet helemaal op een rij hebben staan?

    Vergeten toe te voegen: ALLE chareidi die in het IDF zitten, zitten op de frontlinie en elite!

    H.gr. Devorah T.

    Like

 6. I personally have no problem with “religious people” as long as they contribute their share in our society. Religious people from Bnei Akiva, kippot srougot etc. are the best elements of our society in every sector and convinced Zionists..pillars of Israel’s future. Besides beeing a believing non-observant Jew I am nevertheless aware that it is our religious convictions, traditions and teachings that made us survive history against all odds.

  Like

 7. @”as long as they contribute their share in our society”

  I surely hope that these religious people will pick up a gun and prepared to kill when it is necessary in defense and for the safety of the Jewish state of Israël.

  Like

 8. I wrote [I will repeat myself]: 30% percent of the IDF IS religious (anno 2011). In 2020 will be 60%. Hugo, I use exact the same sources like you do. So… what the buzz?

  Devorah T.

  Like

 9. Ik heb vanaf 1982 t/m 1985 in IL op een SECULIERE middelbare school gezeten. Het meerdendeel van de klas was niet religieus, slechts een minderheid had een keppel. Voor mijn verjaardag had ik een keer cakejes gebakken in de niet-koshere keuken die we hadden in Israel destijds. Er waren maar een 2 of 3 leerlingen die namen. De rest liet het staan. Er is een groot verschil tussen seculier met wat we in NL en BE bedoelen en Israeli’s die zichzelf ‘seculier’ noemen maar op heel veel punten wel traditioneel zijn. Dat wil zeggen dat ze toch iets aan shabbat, kosher eten doen, hun kinderen laten besnijden, vasten op Grote Verzoendag en matzes eten met Pesach.
  Echt totaal van god los zoals wij in NL en BE ‘seculier’ noemen zijn is maar een (kleine) minderheid in IL, het overgrote deel is tradioneel en een (groeiende) minderheid echt religeus.

  In de IDF schijnt een regel te zijn dat niet meer dan 50% van de officieren religieus mag zijn. Zo’n regel stel je alleen maar in als de ‘andere’ groep denkt dat het een ‘probleem’ zou kunnen worden.

  En reken maar dat de religieuzen hun wapens zullen opnemen op het moment wanneer er sprake is van acute levensbedreiging. Bij de actie van de IDF in Jenin in 2001 is een deel van een orthodox platoon gesneuveld toen een kind van een jaar of 15-16 een gebobitrapte straat opblies.

  Vergeet niet dat het Chanukaverhaal begon met een oude priester en zijn 5 vrome zonen die het verzet begon tegen de Hellinistische overheersing ca 200 voor het begin van de jaartelling.

  Like

Reacties zijn gesloten.