Stafchef van het Israëlische leger Gabi Ashkenazi in Brussel


Een aangrijpend moment in de opmerkelijke militaire carrière van Stafchef van het IDF generaal Gabi Ashkenazi wanneer hij in het bijzijn van de families op 16 juli 2008 de stoffelijke resten groet van de Israëlische soldaten sergeant Ehud Goldwasser en sergeant Eldad Regev. Deze soldaten werden twee jaar eerder (12 juli 2006) tijdens een gewone patrouilletocht aan de Israëlische zijde van de grens met Libanon, overvallen door een commando van de terreurgroep Hezbollah. Zij werden ontvoerd, gegijzeld, gefolterd en uiteindelijk vermoord. Zij werden geruild voor de lichamen van 200 gesneuvelde Palestijnen en Libanezen alsook 5 gevangen Libanezen waaronder de beruchte moordenaar Samir Kuntar.

Ashkenazi in Brussel

door Elad Benari

De stafchef van het Israëlische leger (IDF), luitenant-generaal Gabi Ashkenazi, is gisteren dinsdag vertrokken naar Brussel voor een tweedaags werkbezoek aan ons land. Tijdens het bezoek zal Ashkenazi deelnemen aan een conferentie van de Chefs van Defensie van de landen van de NATO en zal werkoverleg te voeren met zijn collega’s uit de hele wereld.

Een ceremonieel diner zal worden gehouden tijdens de conferentie in het huis van de voorzitter van het Militair Comité van de NATO, admiraal Giampaolo Di Paola, alwaar de leiders van de NAVO van Defensie zullen aanschuiven. Tijdens het diner zal admiraal Giampaolo Di Paola een afscheidswoord richten tot Ashkenazi, die binnen een paar weken zijn dienstverband van vier jaar in de positie van stafchef van het IDF zal afsluiten en na 40 jaar dienst zich terugtrekt uit het IDF om op pensioen te gaan.

Ashkenazi zal met zijn collega’s de uitdagingen voor de veiligheid bespreken waarmee het IDF en de staat Israël dagelijks worden geconfronteerd, zowel in het algemeen als van dichtbij, met inbegrip van een mix van regionale bedreigingen. Hij zal het belang van samenwerking tussen Israël en de NAVO-landen onderstrepen in de strijd tegen het internationale terrorisme. Ashkenazi heeft tevens een toespraak gepland op die hij zal afsteken op een bijeenkomst van de Mediterranean Dialogue van de NATO met de Chefs van Defensie van de NAVO-landen.

De Israëlische generaal zal worden vergezeld door zijn vrouw Ronit, IDF woordvoerder Brigade-Generaal Avi Benayahu, het Hoofd van het Internationale Militaire Departement voor Samenwerking van het Planning Directoraat kolonel Hani Caspi, de Israëlische attaché voor Defensie van de NATO en Aide-de-Camp kolonel Uri Halperin en Chef van de Generale Staf, luitenant-kolonel Amos Hacohen.

Ashkenazi nam vorig jaar ook deel aan een NAVO-conferentie. Tijdens die conferentie riep hij de NATO generaals op om nauw samen te werken met Israël om de steeds groeiende infrastructuur te bestrijden van het terrorisme op volle zee. In de maand november bezocht generaal Ashkenazi Canada, waar hij zijn Canadese tegenhanger generaal Walter Natynczyk ontmoette, de Stafchef van de Canadese strijdkrachten,.

Tijdens deze reis in onze Belgische hoofdstad Brussel, plant Ashkenazi opnieuw een ontmoeting met generaal Natynczyk, alsook met de Voorzitter van de Joint Chiefs of Staff admiraal Michael G. Mullen, met de chef van de Generale Staf van de Poolse Strijdkrachten generaal Mieczyslaw Cieniuch, Chef Defensiestaf van de de Britse strijdkrachten generaal Sir David Richards en stafchef van de Russische strijdkrachten generaal Nikolaj Makarov en nog vele anderen.

Ashkenazi zal ook aantreden aan het diner waar hij een ontmoeting zal hebben met de Commandant van USEUCOM, admiraal James G. Stavidris.


Bronnen: Arutz Sheva: Ashkenazi to Attend NATO Conference in Brussels door Elad Benari van 26 januari 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.