Zelfverdedigingsactie van Israëlisch leger tegen Free Gaza Flotilla was volkomen legaal

De maritieme blokkade van de Gazastrook en de zelfverdedigingsactie van Israël jegens een zogenaamd hulpkonvooi [zonder hulpgoederen aan boord] dat op 31 mei 2010 met geweld de blokkade rond Gaza wilde doorbreken – zijn conform het internationale recht. Dat besluit een Israëlische onderzoekscommissie in een rapport dat afgelopen zondag 23 januari werd vrijgegeven. De zes leden van de onderzoekscommissie, onder wie twee internationale waarnemers, pleiten Israël unaniem vrij van alle aantijgingen die door Turkije werden gemaakt.

Zoals bekend weigerde het “hulp”-konvooi rechtsomkeer te maken toen het voor de kust van Gaza daartoe werd gesommeerd door het Israëlische leger. Naarmate het Flotilla de kust van Gaza naderde trachtte een Israëlische legereenheid het leidende schip de m/s Mavi Marmara te stoppen en het in te nemen met de bedoeling om het af te leiden naar de kleine Israëlische haven van Ashdod alwaar de inhoud van de vracht zou kunnen worden gecontroleerd op het al dan niet bezitten en eventueel leveren van wapens, raketten en ander oorlogsmateriaal aan de vele terreurgroepen in Gaza.

Rechter Yaakov Turkel: actie van het Israëlisch interventieteam was legaal

Tijdens die poging om het schip op te leiden, bleek dat een groep van ongeveer 40 à 50 militanten van de Turkse terreurgroep IHH, die banden onderhoudt met o.a. Al Qaeda, zich aan boord van het schip had verschanst en gewapend met bijlen, messen en ijzeren staven het Israëlische interventieteam te lijf ging. Het duurde niet lang vooraleer de Israëlische soldaten, tot dan slechts gewapend met paintballguns, echte wapens bovenhaalden en de Turkse piraten overmeesterden. Hierbij kwamen negen Turkse activisten om het leven die zich gewapenderhand tegen hun aanhouding hadden verzet.

Een Israëlische onderzoekscommissie moest de juridische aspecten onderzoeken van de commando-actie van het Israëlische leger op het Turkse schip ‘Mavi Marmara’. “Een maritieme blokkade opleggen aan de Gazastrook, is, rekening gehouden met de veiligheidsredenen en de Israëlische inspanningen om te voldoen aan zijn humanitaire verplichtingen, wettelijk en conform het internationale recht“, stelt de commissie onder leiding van rechter Yaacov Turkel. Lees hier het volledige rapport.

Eveneens werden uitspraken gedaan die de legaliteit van de blokkade van Gaza rechtvaardigen. In een rechtszaak die werd gevoerd in het Hooggerechtshof van Israël, de zaak “Al-Bassiouni vs. de Eerste-minister”, stelde het Hooggerechtshof van Israël dat sinds de ontruiming van de Gazastrook [disengagement] in 2005, Israël geen ‘effective controle’ meer uitoefent over de Gazastrook. Omwille van het belang van dit besluit nog even de exacte bewoordingen meegeven  van de uitspraak die toen door het Hooggerechtshof werd gedaan:

“… Sinds september 2005 heeft Israël niet langer feitelijke zeggenschap over wat er gebeurt in de Gazastrook. Aan het militaire bewind dat in dit gebied in het verleden werd uitgeoefend kwam een einde door een besluit van de regering en zijn geen Israëlische soldaten nog langer gestationeerd op het grondgebied met vaste basis, noch zijn zij belast met wat er gebeurt.

In deze omstandigheden heeft de staat Israël geen algemene plicht om te waken over het welzijn van de inwoners van de Gazastrook of om de openbare orde te handhaven in de Gazastrook volgens de wetten van de oorlogvoerende bezetting in het internationaal recht. Evenmin heeft Israël de effectieve mogelijkheid om – in haar huidige positie – ordehandhaving op te leggen en het burgerlijk leven te controleren in de Gazastrook.”


…Intussen spoelen op het strand van de bezette en geblokkeerde Gazastrook alle dagen tientallen lijken aan van Palestijnen die gestorven zijn van honger en ontbering [????] euh.. grapje! “Hei garçon! Voor mij graag een piña colada aub en geef die journalist van het VRT-journaal er ook nog eentje! [dan houdt die misschien wel zijn klep toe over hoe het hier ècht aan toegaat…”]

3 gedachtes over “Zelfverdedigingsactie van Israëlisch leger tegen Free Gaza Flotilla was volkomen legaal

 1. Verontrustend dat al die Gaza flotilla idioten weigeren om koers te zetten naar bv Tunesië, Marokko, Algerije, Egypte, Libië, Syrië, Libanon, Saoedi-Arabië enz. Niemand onder hun heeft tot vandaag begrepen dat in die landen elke democratisch rechtsbeginsel ontbreekt, dus die gasten zoals een Inge Neefs of een Gretta Duisenberg zijn medeplichtig aan de onderdrukking omdat ze zwijgen. De eenzijdige verontwaardiging is een ernstige pathologische afwijking waarvan men moeilijk geneest, zo niet nooit.
  David

  Like

 2. It is virtually impossible for Erdogan not to have known of the IHH’s presence on the ship and its bellicose intentions. The IHH is recognized by many as a terrorist organization. By using the IHH to embarrass Israel by that illegal hostile action Erdogan is accessory to the crime and should be made accountable for the self-inflicted tragic outcome. I suggested, already then that Israel should address a formal complaint in the various relevant international instances. This was a Turkish intented provocation and aggression against Israel.

  Like

 3. Brabosch, goeje morgen. Ben blij je hier te zien.
  De actie van Israel was vanzelfsprekend volkomen legaal. Landen MOGEN zich nog verdedigen tegen terreur-aanslagen. Maar ik beloof je alvast dat “men” het tegendeel zal blijven roepen, ook al kwam een engel uit de hemel met het rapport van Ja’acov Turkel (aardig passende naam, nietwaar?) onder een vleugel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.