PA-onderhandelaars wilden het grootste deel van Jeruzalem aan Israël schenken


Beschamend gesjacher om Jeruzalem, najaar 2008. De hoofdrolspelers van toen (van L. naar R.): Israëlisch Minister voor Buitenlandse Zaken Tzipi Livni, PA-toponderhandelaar Saeb Erekat; premier Ehud Olmert, PA president Mahmoud Abbas en helemaal rechts PA-onderhandelaar Abu Alaa (Ahmed Qurei)

Sjacheren om Jeruzalem

door Elad Benari
(aangevuld en licht bewerkt door Brabosh.com)

Voor wat het waard is [..], uit geheime documenten die werden uitgelekt naar de TV-zender Al Jazeera en voorbije zondag werden bekend gemaakt, hebben onderhandelaars van de Palestijnse Autoriteit aan Israël verteld dat het het grootste deel van Jeruzalem kon “behouden”.

In feite een bizarre redenering want Jeruzalem is niet enkel “deel van” Israël maar al 3000 jaar lang de hoofdstad van de Joodse staat. In feite is het weer het omgekeerde verhaal en houdt het PA-voorstel in feite de annexatie in van bepaalde delen van Jeruzalem door de Arabieren en dat is niks nieuws onder de zon.

De uitgelekte documenten, die door sommige mediakanalen al werden omgedoopt als “The Palestine Papers” (De Palestina Documenten), zijn in feiten de minuten van een ontmoeting in 2008 tussen ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit, de Verenigde Staten en Israël. Volgens de documenten suggereert de Palestijnse Autoriteit dat Israël al de Joodse wijken in Oost-Jeruzalem zou mogen annexeren met uitzondering van de Har Homa wijk.

Opmerking: De naam ‘Palestijnse Autoriteit’ is de voorlopige werknaam van de toekomstige staat Palestina, als die er ooit zou komen wat nog steeds erg onwaarschijnlijk en ongewenst is, en ‘Oost’-Jeruzalem is niets anders dan de naam die door de Arabieren werd gegeven aan Jeruzalem toen het de 3000-jaar oude Joodse hoofdstad veroverde tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1947-1949. West-Jeruzalem is van recente datum en werd pas vanaf de 2de helft van de 19de eeuw opgetrokken buiten de stadsmuren van Jeruzalem. Israël heeft tijdens de Zesdaagse Oorlog Jeruzalem heroverd en herenigde het westelijke deel van de stad – dat het al in 1948 had teruggenomen – weerom bij het oorspronkelijke Jeruzalem uit de oudheid dat 19 jaar lang geïslamiseerd en Judenfrei werd gehouden door de Arabische bezetters.

Het voorstel werd blijkbaar gedaan door de onderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit Abu Ala (nom de guerre van Ahmed Qureia) in een vergadering die werd gehouden en bijgewoond werd door de voormalige Amerikaanse staatssecretaris Condoleezza Rice, de Israëlische minister voor Buitenlandse Zaken Tzipi Livni en Saeb Eerekat, de toponderhandelaar voor de Palestijnse Autoriteit.

Abu Ala wordt in het bewuste document aangehaald als zou hij gezegd hebben dat: “Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat we dergelijk voorstel maken,” en voegde eraan toe dat de PA een toegeving van die aard had geweigerd te maken tijdens de vredesonderhandelingen toen die werden geleid door de voormalige PA-leider Yasser Arafat in 2000.

De Har Homa wijk in Jeruzalem. Eeuwenlang was het een kale rots waar niks groeide. Nu er een mooie stad oprijst willen de Arabieren zich deze rotsberg toe-eigenen, liefst mèt al die mooie gebouwen, straten, parkjes en bomen erbij of wat dacht u?

Al-Jazeera meldde dat de gebieden die in Jeruzalem werden aangeboden, gebieden waren waar Joodse gemeenschappen zich hadden gevestigd, waaronder de French Hill, Ramat Alon en Gilo, evenals het Joodse Kwartier en een deel van het Armeense Kwartier in de Oude Stad van Jeruzalem. De Arabische TV-zender maakte ook duidelijk dat Israël niets in ruil werd gevraagd voor wat een “historische concessie” werd aangeduid.

Al-Jazeera zei dat het nog andere documenten in bezit heeft die het binnenkort zal publiceren. Het zendstation voerde aan dat uit aanvullende documenten blijkt dat de Arabieren ook bereid waren om andere grote concessies te maken over de kwestie van “het recht op terugkeer”. Kennelijk hebben ze de “terugkeer” aangeboden naar het Israëlische grondgebied van slechts 100.000 van die Arabieren die gevlucht zijn na de oprichting van de Joodse staat Israël in 1948 en hun nakomelingen, die nu in aantal tot bijna vijf miljoen zijn toegenomen. Dit werd reeds in het verleden bekend gemaakt.

Abu Alaa: Jeruzalem is van ons. Ik wil jullie graag een stuk geven, maar daar moet je opnieuw voor betalen

De documenten die afgelopen zondag uitlekten zouden deel uitmaken van zo’n 1600 documenten met betrekking tot het vredesproces in het Midden-Oosten, waarvan Al-Jazeera zei dat ze die [documenten] de afgelopen maanden had verkregen uit een verscheidenheid aan bronnen. De krant The Guardian in Groot-Brittannië heeft blijkbaar ook toegang gehad tot die documenten en zei dat het de meeste van hen had gecontroleerd [op hun authenticiteit].

Erekat verwierp de documenten kort nadat ze waren vrijgegeven en vertelde Al-Jazeera dat het “een hoop leugens” zijn. The Associated Press meldde dat de Palestijnse Autoriteit ontkent dat de documenten echt zijn en beweert in feite dat sommigen van hen werden gefabriceerd. Tzipi Livni, thans oppositieleider en in die tijd minister van Buitenlandse Zaken, gaf zondag een verklaring uit waarin ze zei dat ze de discretie zal bewaren omtrent de onderhandelingen van toen, zodat zij een in de toekomst nog een kans krijgen om te worden verder gezet, uiteraard reeds lonkend naar haar verhoopte premierschap.

“In ieder geval zijn wij niet van plan om elke intern PA-document of interpretatie te erkennen, of ze nu correct zijn of niet inbegrepen deze verslagen,” maakte het kantoor van Livni bekend in een verklaring en voegde toe: “Livni is van mening dat een overeenkomst die het geschil kan beëindigen duidelijk in het belang van Israël is en enkel kan bereikt worden door middel van voortzetting van de onderhandelingen. Ze zal blijven bewijzen dat door middel van een goed beleid, de belangen van Israël kunnen worden bewaard tijdens onderhandelingen.”

Het kantoor van de toenmalige premier Ehud Olmert zei in een reactie op het uitlekken van de documenten, dat deze documenten “vele onnauwkeurigheden bevatten. Omwille van de gevoelige materie zullen we daar nu niet op reageren.” Zoals bekend voerde premier Olmert in het najaar van 2008 in het geheim vredesonderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit waarbij hij verregaande toegevingen deed die zelfs nog verder gingen dan die Ehud Barak in 2000 had gedaan. Helaas voor de oud-premier heeft Mahmoud Abbas nooit gereageerd op zijn vredesvoorstellen.

Ook de terreurgroep Hamas die met ijzeren hand de Gazastrook bestuurd, heeft intussen op de inhoud van de uitgelekte documenten gereageerd en vertelde aan de pers dat de documenten de rol onthullen die de Palestijnse Autoriteit destijds speelde in “een poging om de Palestijnse zaak te liquideren”, zoals de organisatie werd geciteerd door het persagentschap Reuters.

De uitgelekte documenten volgen kort op een interview dat eerder op zaterdag werd gegeven door PA voorzitter Mahmoud Abbas tegenover Al-Jazeera. In dat interview beweerde Abbas “dat hij met Olmert had afgesproken dat Jeruzalem niet zou worden verdeeld. De twee leiders zouden overeen zijn gekomen,” vertelde Abbas, “dat Jeruzalem zou blijven openstaan voor alle religies en twee gemeenschappen zouden hebben zie zij aan zij naast elkaar zouden bestaan, een Joodse en een Arabische.”

Abbas gebruikte het interview om premier Benjamin Netanjahoe op te roepen om deze afspraken van toen te gebruiken als uitgangsbasis voor de vernieuwing van de onderhandelingen tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël. De reden voor de ommekeer van Abbas was onduidelijk, maar kan te maken hebben met een poging om de indruk te wijzigen dat de PA de schuld draagt voor de bevriezing van de onderhandelingen.

De terugkeer van Tzipi Livni? Oh nee...

Bronnen: Arutz Sheva: Leaked Documents: PA Gave Israel Most of Jerusalem door Elad Benari van 24 januari 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.