Twintig jaar geleden SCUD-raketten naar Tel Aviv [cartoon]

Twintig jaar geleden tekende Dry Bones deze cartoon van zichzelf, gezeten aan de tekentafel zichzelf tekenend met een gasmasker op. Dat was helaas geen grap maar bittere realiteit.

Resten van een Iraakse SCUD-raket die in Israël neerstortte

Irak vuurde op 17 januari 1991 de eerste van een reeks SCUD-raketten af op Israël dat nochtans met de hele Eerste Golfoorlog geen gram te maken had. Maar het is helaas een ongeschreven regel dat, als er een dader of slachtoffer moet gevonden worden, de Joden altijd en per definitie het eerste doelwit zijn. De Eerste Golfoorlog begon met een luchtoffensief van de Amerikanen op 16 januari 1991.

Wikipedia: “De Iraakse leider Saddam Hoessein had een ander wapen in petto: de Scud-raket. Daags na het begin van Desert Storm werden tien van deze middellangeafstandsraketten op Tel Aviv en Haifa afgeschoten, in een poging van Irak om Israël in de strijd te betrekken. Dit zou wellicht de publieke opinie in de Arabische landen aan de zijde van Irak brengen. In het totaal werden 39 van dergelijke tuigen afgeschoten op de Joodse staat.

De Amerikanen wisten de Israëlische regering ervan te overtuigen dat terugslaan zinloos was en tot een gevaarlijke escalatie kon leiden. Israël overwoog een tegenaanval uit de lucht, maar riep zijn vliegtuigen terug toen ze nog boven Israël waren.

Ramat Gan, Israël, 12 februari 1991. Een Iraakse SCUD-raket slaat in en verwoest de woning van Michael Duwer. Overigens richtten de raketten in het algemeen weinig schade aan, en misten een aantal niet alleen de steden maar haalden zelfs Israël niet. Men vreesde dat de door Irak afgevuurde Scud-raketten misschien met chemische of biologische wapens waren geladen, maar dit was niet het geval. Vele ervan konden bovendien door patriot-raketten onschadelijk worden gemaakt.”

Rechtstreeks vanuit Tel Aviv

KLIK op het plaatje hieronder voor het videoverslag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.