Hamasbaas Haniyeh laat de wapens zwijgen in Gaza

Partij-ideoloog van Hamas Mahmoud Zahar (L) heeft Mohammed al-Hindi (R), één van de leiders van de [Palestijnse] Islamitische Jihad, eindelijk zover kunnen krijgen om de beschietingen van burgerdoelwitten in Z-Israël te stoppen.

Hamas-premier Ismail Haniyeh heeft gisteren donderdag zijn veiligheidstroepen de opdracht gegeven om een staakt-het-vuren met Israël in acht te nemen. Haniyeh heeft ook getelefoneerd met Omar Suleiman, de chef van de Egyptische Algemene Inlichtingendienst en stelde hem op de hoogte van het besluit om zich aan een officieuze wapenstilstand met Israël te houden. De beslissing viel na een akkoord dat de Hamasleiding woensdagavond bereikte met de andere Palestijnse terreurfacties en groeperingen in de Gazastrook.

Ismail Haniyeh heeft de donderwolk in Israël zien hangen

Vooral een overeenkomst met de Palestijnse Islamitische Jihad behoorde tot de prioriteiten van Hamas. Zoals bekend werden de meeste van de recente aanvallen op Israël uitgevoerd door leden van de Islamitische Jihad, een organisatie die eerder had geweigerd zich te houden aan een onofficiële wapenstilstand met Israël.

Mahmoud al-Hindi, een kopstuk van de Islamitische Jihad, heeft aangekondigd dat zijn organisatie een overeenkomst heeft afgesloten met de andere Palestijnse groepen om “de situatie aan de grond te kalmeren.” Hij heeft ook de mogelijkheid uitgesloten dat een confrontatie zou uitbarsten tussen de Islamitische Jihad en Hamas over het staakt-het -het-vuren met Israël. Al-Hindi zei ook dat, “ondanks dat de Islamitische Jihad heeft ingestemd met het stoppen van het afvuren van raketten en mortieren op Israëlische gemeenschappen, “hij het recht behoudt om “weerstand te bieden tegen aanvallen” om elke Israëlische poging om de Gazastrook binnen te vallen te verijdelen.

Taher a-Nunu, een woordvoerder van de Hamas-regering, zei dat Haniyeh een ontmoeting had met zijn adviseurs en zijn minister van Binnenlandse Zaken, Fathi Hammad, omtrent de nieuwste ontwikkelingen op beveiligingsgebied en om de Israëlische bedreigingen te bespreken die een militaire operatie overweegt om de raket-en mortieraanvallen te stoppen. De woordvoerder zei dat Haniyeh instructies had afgegeven om de “interne veiligheid te handhaven in de Gazastrook met de rest van de verzetsgroepen in het licht van de Israëlische bedreigingen.”

Netanjahoe: stop met de terreur of we komen eraan!

Tijdens de bijeenkomst, heeft Haniyeh de Palestijnse terreurgroepen geprezen om een akkoord aan te gaan om de aanvallen op Israël te stoppen, om Israël geen excuus te geven om een nieuwe oorlog tegen de Gazastrook te lanceren, aldus de woordvoerder. Abu Mujahed, woordvoerder van de Volksverzet Comités, een alliantie van verschillende gewapende groepen, bevestigde dat zijn mannen hadden ingestemd met “het [tijdelijk] stopzetten van aanslagen op Israël“, zodat Israël geen excuus heeft om een nieuwe agressie oorlog te beginnen.

Abu Mujahed gaf toe dat de Egyptische regering zware druk heeft uitgeoefend op de Palestijnen in Gaza om een staakt-het-vuren met Israël te handhaven en dat het dreigement van Israël om Gaza binnen te vallen “ernstig” moest genomen worden en de dreigementen om de oorlog met raketten en mortieren moest stoppen. “De Palestijnse facties in de Gazastrook hebben deze bedreigingen ernstig genomen en zijn nu bezig om de situatie te kalmeren, want we hebben een periode van rust nodig hier,” voegde hij eraan toe.


Worden de militanten van de Al Quds Brigades, de militaire vleugel van de Palestijnse Islamitische Jihad, tijdelijk werkloos?


Bronnen: The Jerusalem Post: Haniyeh orders quiet on Gaza border door Khaled Abu Toameh van 13 januari 2011; Gaza factions agree to stop rocket attacks on Israel van 12 januari 2011.

Een gedachte over “Hamasbaas Haniyeh laat de wapens zwijgen in Gaza

Reacties zijn gesloten.