Ramallah doopt haar straten en pleinen met namen van terroristen en zelfmoordbommenleggers

De stad Ramallah in Samaria, de onofficiële hoofdstad van de Arabische enclave in Israël, die ooit door de VN de officiële naam meekreeg als de Palestijnse Autoriteit, heeft een “originele” manier bedacht om de 100ste verjaardag van de stad te vieren [het is inderdaad ongeveer 100 jaar geleden dat Arabische migranten uit de omringende Arabische landen massaal op de welvaart afkwamen die door Joodse kolonisten en zionisten werd gegenereerd].

Om die heuglijke geboortedag van Ramallah te gedenken werd besloten om de straten en pleinen van de stad een naam te geven. Nogal wat nieuwe straatnamen veroorzaken wat opschudding en controverse omdat ze genoemd zijn naar mensen die betrokken zijn bij de planning en uitvoering van terroristische daden. Deze naamgeving is onderdeel van een regeneratie regeling die twee jaar geleden werd ingezet en door sommigen wordt gezien als een teken van het groeiende extremisme onder Pal-Arabieren.

Voordat de regeling van kracht werd, bestonden er geen straatnamen, straatnaamborden of huisnummers in Ramallah die mensen kon helpen bij het navigeren doorheen de stad. Janet Mikhail, de burgemeester van Ramallah, zegt dat het “een mensenrecht is van de burgers om te weten waar ze zijn.” Zo krijgt Yasser Arafat een plein. En een straat werd vernoemd naar de wijk Al-Nuzha die vroeger in de jaren 1930 in het toenmalige Arabische Jaffa bestond.

Een andere straat werd Al-Awdeh genaamd, wat “terugkeer” betekent, een oproep voor de Palestijnse vluchtelingen om terug te keren naar Israël. De criteria voor het kiezen van een naam zijn simpel: helden, plaatsen en ideeën die ondersteund worden door het Palestijnse volk. “We maken geen onderscheid tussen Hamas en Fatah,” legt Janet Mikhail tegenover de camera.

Yahya Ayyash maakte voor zowel Hamas als de Islamitische Jihadbeweging in Palestina bommen

Wellicht is er niets meer tegenstrijdig dan dat alle leden van beide terreurorganisaties die vechten tegen het bestaansrecht van Israël, worden verheerlijkt door deze naamgeving. Dat misschien diegenen mag verbazen die denken dat de moderne stad Ramallah zou wegkijken van het prijzen van trouwe handlangers van Hamas, een organisatie die door de meeste wereldmachten als een terreurorganisatie wordt beschouwd.

Een van de straatnamen werd vernoemd naar de chef-bommenmaker van Hamas – Yahya Ayyash, bijgenaamd “de ingenieur“. Gedurende drie jaar was hij de meest gezochte man van Israël als het brein achter zelfmoordaanslagen waarbij 90 Israëli’s werden gedood, totdat hij zelf werd gedood. Als politiek analist legt Khalil Shaheen uit: “Iedereen die gedood werd door de Israëli’s, zelfs in een auto-ongeluk, wordt beschouwd als een martelaar.

Yahya Ayyash werd gedood door de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst nadat ze hem om de tuin leidden door een vriend van hem in mobiele telefoon te geven waarin een bom zat verwerkt. Veertien jaar later is zijn familie meer dan ooit trots op hem. “Ik ben erg blij ze wegen en straten naar hem hebben vernoemd,” zegt  Aisha, Yahya Ayyash’s moeder: “Mijn zoon zit in mijn hart en ik mis hem. Hij is de held van Palestina.

Straat van de Terugkeer

Verrassend genoeg werden niet alle straatnamen enkel vernoemd naar Palestijnen. Zo werd een straat vernoemd naar Rachel Corrie, een Amerikaanse activiste die door een Israëlische bulldozer werd gedood tijdens een demonstratie in Gaza in 2003. Rachel was onderdeel van de International Solidarity Movement, een groep die volgens de Israëlische veiligheidsdienst zowel Hamas als andere Palestijnse extremistische groeperingen steunt.

De beslissing om een drukke straat in Ramallah met haar naam te gedenken was unaniem. Zulke aandacht, zelfs voor extremistische groeperingen, kan worden verklaard door de toenemende wens van de Palestijnen om de huidige gang van zaken te veranderen. “Mensen in de Westelijke Jordaanoever ergeren zich aan de manier waarop ze de afgelopen 15 jaren werden bestuurd en ze staan te popelen om iets anders te proberen,” meent Khalil Shaheen.

Peilingen bewijzen de toenemende populariteit van Hamas op de Westelijke Jordaanoever, terwijl de voorbereidende vredesgesprekken tussen de rivaliserende Palestijnse factie Fatah en Israël in een impasse zitten. “Hamas is aan het veranderen, Hamas probeert te spreken in een taal die het Westen begrijpt”, stelt Shaheen. En als de nieuwe straatnaamborden omhoog worden gehangen in de stad, wordt het steeds meer en meer duidelijk dat Hamas ook in Ramallah een taal probeert te spreken die de Palestijnen begrijpen. De onverzoenlijke taal van bloed en terreur…


Bronnen: RT News: Sign of the times: Palestinian city’s streets honor heroes and “terrorists” van 6 januari 2011; Elder of Zyon: Ramallah naming more streets after terrorists van 10 januari 2011;

Een gedachte over “Ramallah doopt haar straten en pleinen met namen van terroristen en zelfmoordbommenleggers

  1. Dit zal uiteindelijk ook de reden zijn waarom deze Pal-Arabieren zullen verdwijnen. Het idolizeren van geweld zal zich niet alleen richten tegen de Israeli’s en de Joden maar uiteindelijk tegen zichzelf.

    Like

Reacties zijn gesloten.