De verzwegen Arabische lobby in de VS

VS president Barack Obama en koning Abdullah bin Abdul Aziz van Saoedi-Arabië: samen de moskee en de petroleum in het midden houden

De verzwegen Arabische lobby in de VS

door Likoed.nl

Eerder schreven wij twee artikelen over de macht van de Arabisch-Islamitische lobby bij de Verenigde Naties. Minder bekend is de invloed van de Arabisch-Islamitische lobby in de Verenigde Staten. Vaak hoor je over de grote invloed van de Joodse lobby daar. Daarbij ziet men twee punten over het hoofd:

1. De relatief grote steun voor Israël komt niet zozeer door het Joodse electoraat, want dat beslaat slechts circa 2% van de bevolking, overigens hetzelfde als het aantal moslims. Doorslaggevend is de omvangrijke pro-Israël houding van de bevolking (ondersteund door circa 65%, tegen circa 15% voor de Palestijnen).

2. Er is net zo goed een zeer actieve en machtige Arabische lobby, zoals er wel duizend verschillende belangengroepen zijn in Amerika. Maar de Arabische lobby heeft veel meer geld tot haar beschikking, dankzij de oliedollars. En het aantal ambassades van Arabische/Islamitische landen is 57, tegen 1 Joodse. Dus de Arabische lobby heeft een minstens zo sterk stemgeluid als de Joodse, maar daarover hoor je nooit iemand.

De mythe van de macht van de Joodse lobby is daarmee de moderne verpakking van de nazi-mythe van ‘de Joden zijn uit op de wereldheerschappij’. Dat is onvervalst antisemitisme, bijvoorbeeld ook volgens de definitie van antisemitisme van de Europese Unie, die het omschrijft als “het beschuldigen van Joden van samenzweringen om de overheid te domineren”. Geen wonder dat Gretta Duisenberg het er vaak over heeft.

Recent is er een boek verschenen over de omvangrijke macht en invloed van de Arabische lobby in de Verenigde Staten, die deze macht bevestigt: ‘De Arabische lobby’ van auteur Mitchell Bard (cover rechts). Hieronder volgt een aantal – vertaalde – passages uit de inleiding van dit boek.

Uit: The Arab Lobby:

“Binnen een paar weken van zijn ambtstermijn als 44ste president begon Obama een gevecht met de Israelische regering over het nederzettingenbeleid. Hij eiste in het openbaar dat Israel alle nederzettingen zou bevriezen.

Toen Israelische functionarissen er op wezen dat er overeenstemming was bereikt met de voorganger van Obama over wat de Verenigde Staten zou beschouwen als aanvaardbare bouw, ontkende de minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zelfs dat dergelijke afspraken waren gemaakt. [Likoed Nederland: de afspraken zijn te vinden op onze site.]

Dit beleid van Obama lijkt tegenstrijdig met het idee van de complotdenkers, die geloven in een almachtige Joodse / Israelische lobby die het Midden-Oosten van de VS beinvloedt, ten nadele van de nationale belangen. Hoe kan dit worden verklaard?

Het Amerikaanse beleid wordt niet gemaakt door een almachtige Israelische lobby, integendeel; ook sterk beinvloed door een zeker zo krachtige – maar veel minder zichtbare – Arabische lobby. Deze komt voort uit ideologie en uit de olie- en wapenindustrie, die Midden-Oosten regimes wil ondersteunen.

Deze verklaring is begrijpelijkerwijs verrassend, gezien het feit dat er slechts enkele boeken of artikelen over de Arabische lobby bestaan, terwijl er een lange geschiedenis van samenzweringstheorieen is die suggereren dat Joden alles controleren, van de media tot het Amerikaanse Congres en tot het mondiale financiele systeem.

De eerste organisatie die is opgericht om een Arabische perspectief in de Verenigde Staten te promoten was de Arabische Nationale Liga van Amerika in de jaren 1930. Andere groepen volgden. In 1951 vroeg koning Saud van Saoedi-Arabie aan Amerikaanse functionarissen om een pro-Arabische lobby te financieren, om de pro-Israel-lobby te bestrijden. De CIA stemde toe.

Al in 1974 [LN: niet toevallig tijdens de oliecrisis, de eerste grote zichtbare machtsdemonstratie van de Arabische lobby] relativeerde de Democratische senator Thomas McIntyre de invloed van de Israelische lobby. ‘Hoe zit het dan met de olie-lobby?’ vroeg hij. ‘De invloed van ‘Big Oil’ [de grote oliemaatschappijen] is veel sluipender, maar ook veel ingrijpender dan de invloed van de Joodse lobby, want olie en invloed sijpelen zowel langs ideologische als partij-lijnen, zonder dat het publiek er aan te pas komt.’ Hij voegde eraan toe dat ‘de Joodse lobby niet op kan tegen de lobby van het leger en defensie; zoals het Pentagon.’

Sinds de oprichting van Israel in 1948 is de Arabische lobby gegroeid en steeds meer ondersteund, onder andere door de wapenindustrie, door voormalige ambtenaren in dienst van Arabische staten, door bedrijven met zakelijke belangen in het Midden-Oosten, door NGO’s, door de Verenigde Naties, door een aanzienlijk percentage van de media en de culturele elite, door niet-evangelische christelijke groepen, door ingehuurde bureaus, door Amerikaanse Arabieren en moslims, en door de leiders en diplomaten van Arabische regeringen.

De Arabische lobby heeft weinig sympathie van het publiek. Maar het feit dat ze gewone supporters missen, maken ze goed door met bijna onbeperkte financiele middelen proberen te kopen wat ze vaak niet kunnen winnen op basis van hun argumenten.

Het hart van de Arabische lobby – Saoedi-Arabie – heeft reeds lang zijn aanhangers binnen de Amerikaanse overheid met daarnaast vele PR-bedrijven, lobbyisten en andere ingehuurden in dienst van het koninkrijk om haar zaak aanhangig te maken bij beleidsmakers en het publiek.

Vandaag de dag is Arabische lobby in de Verenigde Staten gericht op het voeden van de Amerikaanse verslaving aan aardolieproducten, de uitbreiding van de economische banden tussen de Verenigde Staten en het Arabische / Islamitische Midden-Oosten, het verkrijgen van Amerikaanse politieke steun in internationale fora, het verwerven van de meest geavanceerde wapens en het verzwakken van de band tussen de Verenigde Staten en Israel.

De Arabische lobby heeft blijk gegeven van haar macht, door ervoor te zorgen dat de Verenigde Staten onevenredig veel aandacht besteden aan de belangen van de Arabische staten en dat landen ondersteund worden die geen enkele van onze waarden delen en slechts enkele van onze belangen.

Erger nog, sommige van deze landen, zoals Saoedi-Arabie. ondermijnen Amerikaanse belangen door het steunen van terrorisme en het bevorderen van radicaal-islamitische opvattingen op wereldwijde schaal.”


Bronnen: Likoed.nl: De verzwegen Arabische lobby in de VS -Opinie artikel van Likoed Nederland, Boinnk!!!, 2 januari 2011; Dit is het derde deel van een drieluik over de macht van Arabisch-Islamitische lobby. // Deel 1 beschrijft hoe het de Arabisch-Islamitische lobby is gelukt om via de Verenigde Naties het Palestijnse vluchtelingenprobleem grotendeels kunstmatig te creeren en kunstmatig in stand te houden: De twee soorten vluchtelingen van de VN: Palestijnse en gewone. // Deel 2 gaat over de invloed van de Arabisch-Islamitische lobby bij de Verenigde Naties in het algemeen: Moslim machtsblok domineert VN. // Bovenstaand deel 3 gaat over de invloed van de Arabisch-Islamitische lobby in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.