Zo maakt men het nieuws in Hamastan (Pallywood in Gaza)


In het Palestijnse vluchtelingenkamp Jebaliya, in het noorden van de Gazastrook op 6 januari 2011. De Israëli’s hebben weer toegeslagen! Hé? Maar …. verdorie… wacht eens even?!@?!! Wat doen al die camera’s daar?

(KLIK op het plaatje voor een groter beeld. Foto AP /Hatem Moussa)

Pallywood (= de nieuwsindustrie van Hamas en al-Fatah) aan de slag in Gaza of hoe een non-event dankzij Pallywood toch weer nieuws wordt. Maar liefst 21 fotografen kan je tellen op dit plaatje. Wat is er dan zo belangrijk dat dit zo overvloedig op de beeldplaat moet worden vastgelegd? Volstond 1 cameraman dan niet?

Het was een gedramatiseerde wedersamenstelling om de oorlog in Gaza te herdenken van twee jaar geleden. In een wijk die compleet tot puin was herschapen werden enkele shots genomen compleet met ontploffende bommen en wegrennende mensen, gewonden enz…

Zonder twijfel zijn het overgrote deel van die zogenaamde “journalisten” in Gaza slechts stropoppen voor Hamas die dag en nacht klaar staan om op een teken van Hamas bereid zijn om het even wat te filmen of te fotograferen en graag wegkijken van taferelen waarvan Hamas niet wil dat ze op beeld worden vastgelegd (iets wat dikwijls voorkomt zeker als het om “onverklaarbare” explosies gaat).

Opmerkelijk: dit soort ‘onthullende’ beelden komen tot ons dankzij andere Arabieren die duidelijker heel wat kritischer staan tegenover de nieuwsberichtgeving van ‘Palestina’ door de Palestijnen. De Westerse media kunnen daar nog wat van opsteken!


Bronnen: met dan aan Elder of Zyon voor de tip: This is what is called “news” in Gaza van 6 januari 2011; Snapshot: Outnumbered door Brian C. Ledbetter van 6 januari 2011