Netanjahoe formeel: geen excuses aan Turkije voor incident Free Gaza Flotilla

De Turkse vredesboodschap die de m/s Mavia Marmara op 31 mei 2010 bracht naar Israël, werd voorzichtig maar kordaat afgewezen door de Joodse staat

Het blijft inderdaad absurd klinken dat Turkije excuses van Israël blijft eisen omdat het de aanval op de veiligheid van Israël heeft afgeslagen op 31 mei van dit jaar. Turkije is nog altijd boos op Israël omdat het roet in het eten gooide. Al even absurd alsof de inbreker uit frustratie jou een proces zou aandoen nadat je hem op heterdaad in je salon betrapte waardoor je zijn inbraak verijdelde.

De Turkse minister van BuZa Ahmet Davutoglu zei voorbije zaterdag zelfs omdat Turkije een paar blusvliegtuigen had gezonden om Israël te helpen bij het blussen van de grote brand op de Carmelberg het land nu maar eens over de brug moest komen.  Turkije eist als tegenprestatie dat Israël op de buik naar Istanboel zal kruipen en de tenen likken van Erdogan. Blijkbaar was het geen goed idee om hulp van Turkije te aanvaarden als achteraf de factuur wordt afgegeven.

Netanjahoe lijkt op het ogenblik niet veel voor excuses te voelen en lijkt het er voorlopig op dat de Israëlische regering eensgezind blijft ook al gebeurt het dat de ene minister wat loslippiger is dan de andere. Minister Lieberman verklaarde zondag dat Turkije zich heeft te verontschuldigen voor het [mislukte] Turkse manoeuvre op zee in plaats van andersom, waarmee hij premier Netanjahoe uit zijn tent lokte die op zijn beurt impliciet nagenoeg hetzelfde zei: geen excuses voor het afslaan van de aanslag op de veiligheid van Israël.

Netanjahoe formeel: geen excuses

door Chana Ya’ar

Premier Binyamin Netanyahu herhaalde maandagavond dat Israël niet zich niet zal verontschuldigen bij Turkije over de Mavi Marmara incident waarbij negen gewapende terreur activisten werden gedood nadat ze IDF commando’s hadden aangevallen.

“We willen ons niet verontschuldigen tegenover Turkije – maar we zijn klaar om verdriet uit te drukken, net zoals we reeds ons verdriet hebben geuit over het verlies aan mensenlevens,” zei de premier. “Maar we willen eerst en vooral onze soldaten beschermen,” voegde hij eraan toe. “Wij eisen dat Turkije erkent dat Israël niet kwaadwillig handelden en dat onze soldaten hebben gehandeld uit zelfverdediging.”

Lieberman over de Turkse eis om excuses: CHUTSPA!

De premier maakte deze opmerkingen maandag in een interview op de Israëlische TV-zender Channel 10. Hij voegde eraan toe dat Israël ook verwacht dat Turkije alle internationale juridische procedures tegen de Joodse staat zal staken in verband met het incident.

De acht Turkse staatsburgers en een Amerikaans burger die werden gedood waren allen leden van de Turkse organisatie IHH met banden met de internationale terreur en die de actie van de Mavi Marmara gesponsord had. Het schip maakte deel uit van een poging door een flottielje van zes schepen dat de Israëlische blokkade van Gaza met geweld trachtte te doorbreken onder het voorwendsel van het brengen van hulpgoederen.

De schepen negeerde herhaalde verzoeken door de Israëlische marine personeel om van koers te veranderen richting de haven van Ashdod. Wanneer IDF commando’s het schip trachtten te enteren, werden ze op de Mavi Marmara aangevallen door de IHH leden die hen met messen staken en hen sloegen met metalen staven en knuppels. De vijf andere schepen werden opgeleid en naar de Israëlische haven afgeleid zonder noemenswaardige incidenten.

Turkije blijft volhouden dat Israël haar excuses moet aanbieden voor het incident op zee van 31 mei 2010 en eist compensatie van de families van de gedode aanvallers – een eis die door minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman als “chutspa” (=ongelooflijke onbeschoftheid) werd aangeduid en beschuldigde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu tegelijk van leugens nadat Davutoglu impliciet had gezegd dat Israël bijstand aan Turkije zou vertragen indien Turkije ooit te kampen zou krijgen met een humanitaire ramp.

Een reactie van het kantoor van premier Netanyahu volgde enkele uren later in een poging om de diplomatieke schade te beperken door te zeggen dat de opmerkingen van Lieberman zijn eigen “persoonlijke analyses en standpunten” vormen. De opmerkingen van maandagavond bleken maar een slap aftreksel van terwijl de premier bleef benadrukken dat de opmerkingen van zijn minister van buitenlandse zaken niet het standpunt van de regering vertegenwoordigen. “De minister van Buitenlandse Zaken vernedert mij niet,” zei de premier. “Hij geeft zijn eigen opvattingen weer. Volgens het systeem van regeren in Israël hebben ministers altijd hun persoonlijke meningen kunnen uiten.”

We hebben een coalitie en we hebben verschillende opvattingen. “In dit specifieke geval hebben de minister van Buitenlandse Zaken Lieberman, minister van Defensie Barak, minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai en HaBayit HaYehudi – allemaal verschillende opvattingen,” zei hij. “Uiteindelijk,” zo voegde Netanjahoe eraan toe, “eindigt alles nog steeds in mijn kantoor. Het definitieve advies wordt opgesteld door de regering dat later wordt verwoord door de minister-president”, zei hij nadrukkelijk. “Dat is hoe het gaat in alle regeringen.”


Bronnen: Arutz Sheva: PM: No Apologies to Turkey, Interim Deal with PA Possible door Chana Ya’ar van 27 december 2010; The Jerusalem Post: Prime minister rejects Labor’s call to punish FM door Gil Hoffman van 28 december 2010;

Een gedachte over “Netanjahoe formeel: geen excuses aan Turkije voor incident Free Gaza Flotilla

 1. ondertussen heeft parlementslid Danny Danon dan toch zijn excuses aangeboden namens het Israëlisch parlement…

  Aan de premier van Turkije, Recep Tayyip Erdogan (middels de Turkse ambassadeur in Israël), Betreffende: Het verzoek voor een excuus aan de regering van Turkije voor de gebeurtenissen aan boord van de Mavi Marmara van het Gaza konvooi:

  Bij deze bied ik u in de naam van het hele Israëlische volk mijn excuses aan voor het feit dat de staat Israël niet voldoende deed om het terroristenschip Marmara te controleren voordat dit Turkije verliet. Dat zou namelijk voorkomen hebben dat het schip bewapend was met geweren en andere wapens en dat er onder bescherming van de Turkse regering terreuractivisten werden vervoerd.

  Vanwege onze excellente relatie en uw grote respect voor de staat Israël en het Zionistische initiatief moet ik u excuus vragen voor het feit dat de mariniers -toen zij het schip bereikten en begroet werden door bewapende terroristen die hen wilden vermoorden, zich niet onmiddellijk verdedigden door het vuur te openen, maar in plaats daarvan terughoudend reageerden op de zogenaamde ‘vredesactivisten’ die probeerden hen te doden.

  Onze verontschuldigingen voor het feit dat de commando’s zo voorzichtig handelden en rekening hielden met de aanwezigheid van burgers op het schip, en slechts negen terroristen doodden. Als de autoriteiten hadden geweten dat er zich terroristen aan boord van het schip bevonden dan zouden zij het bevel hebben gegeven om iedereen die een gevaar voor onze troepen vormde te doden.

  Met uw permissie, er is nog een excuus noodzakelijk, namelijk voor Israëls besluit om de gevaarlijke terreurverdachten die zich aan boord van het schip bevonden weer vrij te laten en zelfs hun terugreis naar huis te betalen, en hen niet te berechten voor poging tot moord.

  Tenslotte: accepteert u alstublieft onze welgemeende verontschuldigingen voor het niet indienen van een verzoek bij de VN om Turkije te berispen en tevens voor het niet eisen van een onderzoek naar het verband tussen de IHH terreurorganisatie, uw partij en uzelf, meneer Erdogan.

  Met de beste wensen,
  Parlementslid Danny Danon, namens de Israëlische Knesset

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.