Lieberman eist excuses van Turkije voor laster en smaad omtrent Free Gaza Flotilla

Istanboel, 26 december 2010. Duizenden Turkse leden en sympathisanten van de Foundation for Human Rights and Freedoms and Humanitarian Relief, beter gekend onder het acroniem IHH, schreeuwden “dood aan Israël” en begroeten jubelend het schip de Mavi Marmara toen het gisteren zondag na een afwezigheid van zeven maanden aanmeerde in de haven van Istanboel.

Het schip werd beroemd toen het aan het hoofd van een klein flottielje met geweld de blokkade rond de Gazastrook trachtte te doorbreken, onder het voorwendsel van hulpgoederen af te leveren aan de bevolking van Gaza. In werkelijkheid was het een roekeloze mediastunt om steun te verlenen aan de islamistische dictatuur van Hamas dat de Gazastrook  met harde hand bestuurt en de strook langzaamaan islamiseert in de richting van een moslimstaat, waar de mensenrechten plaats moeten maken voor de sharia [islamitische wetgeving].

Nadat het schip bijna letterlijk werd gekaapt door een Turks terreurcommando van de IHH, zette het ondanks herhaalde waarschuwingen van de Israëlische marine toch koers naar Gaza en ging gewapend met messen en ijzeren staven de confrontatie aan met het Israëlisch leger. Het manŒvre mislukte en negen terroristen werden uitgeschakeld. Het schip en de rest van het flottielje werd afgeleid naar de Israëlische haven van Ashdod en bleef er aan de ketting liggen tot het gisteren terug naar haar thuishaven voer. Aan boord  van het schip werden – behalve het lunchpakket van de kapitein – geen hulpgoederen aangetroffen. Alles bleek opgezet spel.

Sultan Suleiman de Grote (1494–1566), de murenbouwer van Jeruzalem

Nadat de Ottomanen in 1517 Jeruzalem veroverden, bouwde de Sultan in 1542 de huidige gekende muren en poorten rondom de stad, om Joden en Christenen buiten te houden. In 1918 werd het Ottomaanse leger door de Britse troepen onder het commando van generaal Allenby in de pan gehakt in de Slag van Megiddo (het Bijbelse Armageddon). De Turkse president Abdullah Gül en premier Recep Tayyip Erdogan dromen nog alle dagen over die 400 jaar dat het Ottomaanse Rijk heer en meester was in het Midden-Oosten en de Joden weinig meer mochten dan hun schoenen te poetsen.

Turkije wil Israël opnieuw onderwerpen aan de geest van de Ottomaanse Keizer

Sindsdien zijn de betrekkelijk ‘goede’ relaties met Turkije aanzienlijk bekoeld. Op zaterdag kerstdag had de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu aan de pers verteld dat, hoewel Turkije haar voormalige ‘vriendelijke’ banden met Israël wil herstellen, de Joodse Staat eerst haar excuses moet aanbieden voor de dood van de negen terreuractivisten. De negen werden gedood nadat ze de IDF-soldaten hadden aangevallen toen die het schip trachten te enteren. Tegelijk eist Turkije dat Jeruzalem schadevergoeding betaalt aan de families van de negen gesneuvelde terroristen.

Ook internationaal staat Turkije onder druk om de banden met Israël te herstellen. Zoals bekend is Turkije lid van de NATO en probeert het al jaren lid te worden van de Europese Unie. Het persbureau Anatolia citeerde Davutoglu: “Wij zijn voor vrede met alle landen. Waarom zouden we slechte relaties willen met een land met wie we in vrede proberen te leven?” De minister van Buitenlandse Zaken verwees naar het verleden van de rol als bemiddelaar tussen Israël en Syrië.

Eerder deze maand zond Turkije onverwacht enkele brandblusvliegtuiigen naar Israël om het land bij te staan in de reusachtige brand op de Carmelberg. Tot aan Operation Cast Lead, het verdedigingsoffensief van Israël in een poging om een einde te maken aan het terrorisme vanuit Gaza twee jaar geleden, onderhield de Joodse staat nauwe banden met haar islamitische buren. Turkije en Israël ondertekenden in 1996 een militair samenwerkingsakkoord en onderhielden ook lange tijd sterke economische en andere banden.


Lieberman over de Turkse eis: “Chutspa!”

Intussen krijgt Avigdor Lieberman, de Israëlische Minister van Buitenlandse Zaken, het danig op zijn heupen van de Turkse houding en kafferde zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu zondag flink uit. “Ik kan de voortdurende leugens en valse beschuldigingen uit Turkije niet meer verdragen,” vertelde Lieberman in het openbaar tegenover een groep Israëlische ambassadeurs uit de hele wereld die profiteren van de feestdagen om het vaderland te bezoeken.

“Ik hoorde dat hun minister van Buitenlandse Zaken ons bij voorbaat al beschuldigt dat wanneer zich daar ooit een humanitaire ramp zal voordoen, Israël zal blijven treuzelen in het geven van hulp of zelfs totaal geen hulp zal verlenen,” zei Lieberman. “Ik ben er zeker van dat als er zich ooit een ramp in Turkije zal voordoen, Israël onmiddellijk zal helpen.”

Lieberman sprak van een ongelofelijke chutspa (hebreeuws voor schaamteloze onbeschoftheid, ongehoorde brutaliteit) om de Turkse eis te beschrijven dat Israël zich moet verontschuldigen voor het incident met de m/s Mavia Marmara en voor de dood van de negen terroristen van de IHH op het schip. “Als er iemand excuses verschuldigd is, dan is het wel de regering van Turkije,” voegde hij eraan toe.

Davotuglu zei dat Turkije afgelopen zaterdag andermaal de hand uitstak naar Israël en uit is op verzoening met de Joodse staat, maar liet doorschemeren dat Israël niet geïnteresseerd was. “Het is erg moelijk om politieke moed te vinden in Israël,” legde hij uit. “Het kostte ons twee minuten om te beslissen dat we vliegtuigen voor brandbestrijding zouden,” zei de Turkse diplomaat. “Moest het omgekeerde het geval zijnn geweest, zouden er enkele dagen zijn verstreken tot een coalitie in Israël zou hebben ingestemd om een hulpvliegtuig te sturen.”

Lieberman sprak de kritiek van Turkije onmiddellijk tegen. “We moeten begrijpen dat de huidige veranderde aanpak van Turkije niets te maken heeft met Israël op zich. Er vind een diep interne verschuiving plaats die niets te maken heeft met Israël, net zoals de revolutie van ayatollah Khomeini in Iran ook niets te maken had met Israël.”

Lieberman heeft ook nog wat gezegd over de vastgelopen onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit.

“Zelfs als we Tel Aviv hadden aangeboden als de hoofdstad van Palestina en ons zouden terugtrekken achter de grenzen van 1948, dan nog zouden de Palestijnen een excuus hebben gevonden om de overeenkomst niet te ondertekenen.”


Bronnen: Arutz Sheva: Lieberman: ‘Enough Lies’ from Turkey door Gil Ronen en Mavi Marmara Arrives in Turkey; Ankara Holds Out for Apology door Chana Ya’ar van 26 december 2010; The Jerusalem Post: Israel refutes Turkish criticism on peace gestures van 25 december 2010;

11 gedachtes over “Lieberman eist excuses van Turkije voor laster en smaad omtrent Free Gaza Flotilla

  1. Dankzij uw bijzondere bijdrage, vooral door haar eenvoud in gedachte en taal, zal het intellectuele peil van dit artikel naar eenzame hoogte worden getild, waar het door iedere aardworm die het leest op de juiste wijze kan worden begrepen.

   Laat u vooral niet afleiden door slinkse kwinkslagen, maar doe onvervaard verder! 🙂

   Like

  2. Kees,
   Recente studie heeft uitgewezen dat 99,99 % van de personen die de naam Kees dragen een IQ hebben die lager ligt dan die van eencellige.
   Gezien ik het vermoeden heb dat u Nederlander bent, moet ik treurend vaststellen omwille van de degradatie van het onderwijs aldaar sinds decennia, elke communicatiestrategie verloopt via het in elkander kloppen van de andere. Deze wijze van “primitief handelen” was eveneens te zien bij enkele terroristische Turken op de Mavi Marmara. Doe de groeten aan uw antisemitische vriendinnen Meulenbelt en Duisenberg.
   David
   ps indien interesse wat betreft de studie, mag u mij steeds contacteren.

   Like

 1. Van horen zeggen!
  Die Vlaamse extremiste Inge Neefs die in het voorjaar van 2010 meevoer met Free Gaza Flotilla, heeft niet zolang geleden tijdens een gesprek met enkele medestanders gezegd dat de onderdrukking van miljoenen moslimvrouwen in de Arabische landen haar geen bal kan schelen.
  Dat diezelfde dame kinderen er toe aanzette om Israëlische soldaatjes over boord te gooien in spelvorm, getuigt van onmenselijkheid.
  Dit onmens leeft en reist op kosten van de belastingbetaler en giften.
  Waar gaat dit heen?
  David

  Like

 2. Tjonge, tjonge Israel werd niet aangevallen maar hulpgoederen zouden naar de Gaza strook worden gebracht waarvan allang de blokkade door de VN is afgekeurd.
  De hele wereld tegen Israel, zielig he?
  Hoe zou dat nou komen ?

  Like

  1. Waarom lieg jij? Er waren helemaal geen hulpgoederen aan boord van de m/s Mavi Marmara. Wat deed dat schip daar dan? Het had er dan toch niks te zoeken?

   Like

 3. Volgens elke zionist, die geen zionist is is een terrorist. En elke zionist is volgens de zionist de goedheid zelve. Stil stil… Wij de zionisten mogen alles flikken (geen kritiek geven…anders) Zionistische agenda heeft voorrang op alles… We (zionisten) zullen de wereld proberen verzieken en het zal ons gaan lukken. We zijn goed opweg na alle tegenslagen…

  Alleen jammer dat de zionisten zelf niet inzien dat zij de boosheid de zelve zijn, jullie zijn onder ban van de duivel. Corruptie, ellende, bederf, en alle denkbare verschrikkelijke zaken kunt bedenken staat op jullie voorhoofd geschreven. Toegeven en jullie leven beteren is mijn devies. Hel zal anders voor jullie de enige plek zijn om eeuwig te vertoeven.

  P.S. Ik weet wat voor tuig jullie zijn. De mensheid zal zonder jullie beter af zijn.
  En bah wat voor misleidend site is dit…

  Like

  1. Zeg, waar haalt u al deze wijsheden vandaan? En wat verstaat u precies onder het Zionisme? Wie zijn die zogenaamde Zionisten dan?

   Like

   1. Ach Sophie ,je kunt niks met deze wijshieid.

    Je maag draait om bij deze kortzichtige wijsheiden en de bekrompen manier van denken, het is, het grenst aan racisme.

    Ik denk dat je met deze Anti-Zionist geen debat kunt voeren, deze persoon heeft gigantische oogkleppen op.

    Like

  2. Lafbek… een beetje posten op de shabbat. dan kan ik pas een dag later reageren.

   LET OP TROLL ALERT!!!

   Wel zielig hoor. die genen die zich anti-iets noemen ontleden het gebrek aan een eigen identiteit door zich tegen iets anders te stellen.
   En zeg nou, wanneer jij als unter-djimmie bereikt hebt dat je als anti-zionist de zionisten de wereld uitgeholpen hebt en bereikt hebt dat het kalifaat door je islammeesters in ingesteld, hoe ga je je dan noemen?!

   Like

 4. Anti-Zionism is louter anti-Semitism! Jullie in Europa hebben 6 millioenen Joden vermoord uit puur primitive (onbegrijpelijk) haat voor the Joden and hebben ze vervangen met 25 milioenen Mohammedaanen..and still growing.. Good luck! When are you going to wake up to reality and stop participating in your own Judeo-Christian civilization’s decline. Jews make up 0.05% of world population and you consider them to be a danger and object of your hate, while ignoring 1.2 billion Muslims and 300 million Arabs, Islamo-Fascist imperialism and their Allah given sacred mission to conquere and submit the non-muslim world to Islam. Israel bashers are stupid ignorant fools!

  Like

Reacties zijn gesloten.