Gaza: stormloop naar Israëlische producten in de winkelschappen

Een opmerkelijke reportage van de Israëlische TV zender Kanaal 2 brengt een nieuw fenomeen in beeld in Gaza: de stormloop op de winkelrekken naar Israëlische producten!

Palestijnen verkiezen made in israel

Drie jaar nadat Hamas aan de macht kwam, puilen de winkelschappen in de Gazastrook weer uit van Israëlische producten. Consumenten en inwoners van Gaza zijn blij om het royale aanbod van kwaliteitsproducten die eindelijk weer verkrijgbaar zijn. Bovenal zijn ze opgelucht dat ze verlost zijn van de afhankelijkheid van de vele rommel die door de tunnels werd gesmokkeld en aan woekerprijzen op de markten van Rafa en Gaza City werd aangeboden.

Het lijkt de wereld wel op z’n kop. In het Westen werken anti-Israëlische organisaties zich met deze feestdagen de naad uit het lijf om de verkoop van Israëlische producten te boycotten (BDS-groupies) “want daar steun je de bezetter mee“.

Echter, op de Westoever en in dit geval in de Gazastrook zelf, wordt er eens flink gegniffeld om die westerse boycot en zoveel grenzeloze domheid en naïeviteit . De werkelijkheid van het dagelijkse leven gaat voor alles en dus wordt er massaal Israëlisch gekocht. Geen ideologische vooroordelen en oordelen jegens “de bezetter”, maar de wet van vraag en aanbod: laat de kassa rinkelen!

Ondanks de blokkade door Israël van de Gazastrook, ondanks de vijandigheid van de inwoners van Gaza tegen Israël, ondanks de hoge prijzen – geven de inwoners van Gaza de voorkeur aan producten te kopen uit Israël. Sinds Hamas aan de macht kwam, heeft Israël de belegering verscherpt en de controle van de grensovergangen verstrengd, waardoor de winkeliers de producten in de Gazastrook importeerden via smokkeltunnels vanuit de Sinaï.

“De Egyptische merchandise doet er twee dagen tot drie over om via de tunnels tot hier te komen”, zegt Mohammed Sha’ar die een groentewinkel uitbaat “De meeste van de groenten die ik heb komen uit Israël.” Een andere persoon, die op de markt een nieuw hemd kocht, vertelt dat ondanks de goedkope prijs van het hemd hij liever meer wil betalen voor een shirt  uit Israël. “Ik kocht een gescheurd hemd dat niet eens authentiek is,” zegt hij.

Als gevolg van de internationale druk heeft Israël een paar maanden  geleden het aanbod van goederen die de Gazastrook binnen mogen uitgebreid tot grote vreugde van winkeliers in elektro artikelen.  “Goederen die we toekregen via de tunnels waren goedkoper”, zegt een winkelier van een elektroshop.  “We betaalden de eigenaar van de tunnel gewoonlijk 500 dollars alleen al voor de huur van de tunnels om koelkasten te smokkelen.”

Dus, na jaren van beleg en een overvloed aan veel te duur betaalde rommel die de Gaza werd binnen gesmokkeld, zijn de inwoners van Gaza opgelucht en blij dat ze weer kwaliteitsproducten kunnen aanschaffen: Made in Israel.

"Israeli products are the best!", vraag het maar aan de inwoners van Gaza en de Palestijnen in Judea & Samaria (Westoever)

Bronnen: Kanaal 2 / Israël TV: Fenomeen: de inwoners van Gaza geven voorkeur aan producten uit Israël van 22 december 2010; Elder of Zyon: Gazans have no interest in BDS – they prefer Israeli products van 22 december 2010;

Een gedachte over “Gaza: stormloop naar Israëlische producten in de winkelschappen

  1. Er is een diepe kloof tussen de werkelijkheid van het praktische, dagelijkse leven en de schandalige anti-Israelische en anti_Joodse propaganda waarmee de wereld wordt opgestookt.
    Op den duur luistert niemand meer naar de bespottelijke roddels over Joden die bloed in de marsepijn stoppen en suiker in de erwtesoep deden. Moslims zijn in de eerste plaats mensen en in de tweede plaats Moslims, marcherend in hun hopeloze Jihad.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.