Amerikaans congres keert zich tegen eenzijdig uitroepen van Palestijnse onafhankelijkheid


Zaterdag 11 december 2010 moest de Amerikaanse staatssecretaris Hillary Clinton openlijk toegeven dat de poging van Obama’s om het vredesproces in een tijdstabel te gieten, mislukt zijn en hun ambities moeten bijgesteld worden. Het lijkt erop dat de VS de druk op ketel vermindert en zich concentreert op de problemen met Turkije en Iran. Een diplomatieke mislukking voor de VS enb tegelijk een hele opluchting voor Israël. Abbas en zijn PA bijten in het stof en koesteren slechts een kleine hoop het tij in hun voordeel te kunnen keren met de erkenning van een “Palestina” door enkele Z-Amerikaanse staten uit de achtertuin van de VS om Obama alsnog de draad van het vredesproces weer op te nemen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft afgelopen woensdag 15 december ingestemd met een maatregel die het eenzijdig uitroepen of erkennen van een Palestijnse staat veroordeeld en tegelijk haar steun uitspreekt voor een onderhandelde oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Deze richtlijn van het Congres volgt nadat Brazilië (en intussen ook Bolivië) – en op een later tijdstip Argentinië en Uruguay – deze decembermaand een Palestijnse staat erkenden binnen de grenzen van de Groene Lijn uit 1949 toen de vijandelijkheden werden gestaakt na het einde van de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948-1949. [Dus niét volgens de grenzen die ontstonden na het einde van de Zesdaagse Oorlog van juni 1967. In feite dus een bijzonder slechte zaak voor Israël moest dat ooit werkelijkheid worden. Annexatie van de Westoever – dwz Judea & Samaria – lijkt dan onvermijdelijk te worden.]

Kaartje zoals het was tussen juni 1949 en juni 1967

 

De resolutie, die werd ingediend door Howard Berman van de Democratische Partij, bevestigt de ‘sterke steun’ in de lagere kamer van het Amerikaanse Congres “voor een onderhandelde oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict dat moet resulteren in twee staten, een democratische Joodse staat Israël en een levensvatbare democratische Palestijnse staat.”

De tekst “herbevestigt de sterke tegenstand jegens elke poging om een Palestijnse staat op te richten of te erkennen buiten een onderhandelde overeenkomst tussen Israël en de Palestijnen.” En dringt er er bij de Palestijnse leiders op aan “alle pogingen te staken om de onderhandelingen te omzeilen” en doet een beroep op buitenlandse regeringen “om dergelijke erkenning niet uit te breiden.”

Een van de mede-ondersteuners van deze mededeling van het Huis van Afgevaardigden is Ileana Ros-Lehtinen, een vertegenwoordigster van de Republikeinse Partij, de inkomende vertegenwoordiger op buitenlandse zaken van het Huis, die eerder de erkenning door de Zuid-Amerikaanse landen veroordeelde om een onafhankelijke Palestijnse staat te erkennen.

Philip Crowley, de woordvoerder van het Staatsdepartement, zei dat een dergelijke erkenning door de Zuid-Amerikanen “contra-productief” werkt voor de verwezenlijking van het vredesproces in Midden-Oosten. De Europese Unie stopte afgelopen maandag net op tijd in het zicht van een regelrechte erkenning van een Palestijnse staat, ondanks de toenemende druk om de impasse in het Midden-Oosten te doorbreken, maar heeft opnieuw haar bereidheid getoond om een dergelijke staat te erkennen “ter zijner tijd”.

De directe vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen zijn in elkaar geklapt nadat Washington had toegegeven dat het er niet in geslaagd was om overeenstemming te bereiken met Israël over een hernieuwde bevriezing van de bouwactiviteiten in Jeruzalem en Samaria & Judea, de Palestijnse voorwaarde vooraf voor verdere onderhandelingen.

George Mitchell, de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, voerde eerder deze week twee dagen lang gesprekken met Israël’s premier Benjamin Netanjahoe en de Palestijnse president Mahmoed Abbas om te proberen aan beide zijden een manier te vinden om de betrokken partijen in de vredesonderhandelingen te houden.

De Amerikanen zijn nu gefocust op het bedenken van nieuwe ideeën, met Mitchell die gedurende zes weken “parallelle” gesprekken zal houden, waarbij de onderhandelaars aparte gesprekken zullen voeren met de Amerikanen op een formaat dat niet zal gezien worden als “onderhandelingen”, zo vertelde een Palestijnse functionaris woensdag aan het AFP.

Een Palestijnse staat? Hoe wat waar?

Het roodbruine gedeelte op de kaart is het gebied op de Westoever dat op dit ogenblik volledig onder controle van de Palestijnse Autoriteit valt. De ‘PA’ is de voorlopige werknaam van een toekomstig autonoom islamitisch kalifaat ‘Palestina’. Dat rode gedeelte is wat overblijft na het eindeloze gelamenteer van de Palestijnse leiders.

Dwz: als die er ooit zal komen. Het lijkt er eerder op dat die Palestijnse staat in de stratosfeer zal verdampt zijn vooraleer die ooit gestalte krijgt. Het gele en geel gearceerde gebied was het deel dat Arafat kreeg aangeboden in 2000 door Ehud Barak. Maar Arafat weigerde en begon een nieuwe 2de Intifada.  Dit Palestijnse manoeuvre wordt thans door de meeste waarnemers gezien als één van de grootste Palestijnse blunders ooit – zoniet dè grootste – en zette de zwanenzang in van de Palestijnse droom op onafhankelijkheid.

Elke steen die om het even welke Palestijn ooit naar Israël heeft gegooid, nog gooit en ooit nog zal gooien, is een steen die voor altijd verloren is voor de fundering waarop ooit het Palestijnse Huis moet worden gebouwd. Het wordt tijd dat de Palestijnen ophouden met dromen, hun Jodenhaat en vernielzucht opbergen, realistischer worden en vooral andere leiders kiezen of ze houden straks geen levensvatbare gronden meer over.

Situatie in Gaza en in Judea & Samaria sinds het IDF in augustus 2005 de Gazastrook ontruimde - KLIK op het beeld voor extra groot formaat

Bronnen: AFP/Yahoo: US House opposes declaration of Palestinian state van 16 december 2010;

Een gedachte over “Amerikaans congres keert zich tegen eenzijdig uitroepen van Palestijnse onafhankelijkheid

  1. En Ban Ki Moon heeft weer ’s een mening

    Ban Ki-Moon urges Israel to freeze settlement activity
    http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=199923

    Zou het niet verstandig zijn om zich ’s druk te maken om zijn eigen land Zuid Korea? Daar is de bevolking zich aan het voorbereiden op een eventuele aanval van Noord-Korea. Ik hoop dat hij thuis is, dan weet hij ook een keer hoe het voelt om aangevallen te worden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.