Volksfront voor de Bevrijding van Palestina viert feest in Gaza

Gaza City, 11 december 2010. Palestijnen nemen deel aan een bijeenkomst van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (Popular Front for the Liberation of Palestine / PFLP) ter gelegenheid van de 43ste verjaardag van de oprichting van de Palestijnse terreurorganisatie. Ook leden van haar gewapende militaire vleugel, de Brigades van de Martelaar Abu Ali Mustafa, waren present. (foto: REUTERS/Suhaib Salem)

We zouden het soms durven vergeten, maar naast de grootste terreurformaties Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad bestaan er nog een paar dozijn andere terreurgroepen in Gaza en/of die vanuit Gaza  of uit de Arabische buurlanden opereren voor de vernietiging van Israël, die qua geweldscultuur zeker niet moeten onderdoen voor hun grote voorbeelden.

Deze fotosessie gaat over een andere groep met name het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, niet te verwarren met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina van het Generaal-Commando (PFLP-GC) van  Ahmed Jibril die zich enkele jaren terug afscheurde van het origineel. de PFLP heeft ook een engelstalige sectie op haar website: http://www.pflp.ps/english/

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (Popular Front for the Liberation of Palestine /PFLP) werd opgericht door George Habash en Abu Ali Mustafa op 11 december 1967, in samenwerking met twee linkse Palestijnse organisaties. De leiders waren Wadi ‘Haddad (die later verantwoordelijk werd voor terroristische acties) en George Habash, de algemene secretaris. De groep werd oorspronkelijk gesteund door de Egyptische president Gamal Abdul Nasser.

George Habash (1925-2008)

Het PFLP inspireert zich zich door het marxisme-leninisme en samen met andere linkse Palestijnse organisaties, beweert het te strijden om een arbeiderspartij op te bouwen. Habash bekeek de ‘bevrijding’ van Palestina als een integraal deel van communistische revolutie in de de wereld.

Het PFLP pleit voor de gewapende opstand en pleegt media-gerichte aanvallen, met name de kaping van vliegtuigen, om de Palestijnse zaak onder de publieke aandacht te brengen. Het PFLP kaapte Israëlische vliegtuigen in 1968. Het ontvoerde en bedreigde vier Amerikaanse journalisten in Beiroet in 1981 (twee van de New York Times, een van de Washington Post en een van Newsweek). PFLP-leden zijn steeds terroristische daden blijven plegen door de jaren heen.

In 1971, onder leiding van Habash, nam de organisatie een meer pragmatische lijn. Niettemin was de PFLP het nooit eens om Israël te erkennen en verliet de PLO na de aanvaarding van de “Stage-strategie” (juni 1974), zoals aangenomen werd in Caïro door de Palestijnse Nationale Raad. De PFLP keerde zich tegen de Oslo-akkoorden en is kritisch ten aanzien van de Palestijnse Autoriteit, ondanks het feit dat zij zich later verzoende met Arafat en terugkeerde naar de rangen van de PLO.

In mei 2000, nam George Habash ontslag als secretaris-generaal als gevolg van zijn zwakke gezondheid en werd vervangen door Abu Ali Mustafa. Mustafa stuurde de organisatie om de terreur aanslagen te plegen tegen Israël. Hij werd gedood in Ramallah in een gerichte aanval op 21 augustus 2001 en vervangen door Ahmad Sa’adat. Sa’adat regisseerde de moord op Rehavam Ze’evi, de Israëlische minister van Toerisme (17 oktober, 2001). In de nasleep van Israëlische en internationale druk, werd Sa’adat gearresteerd door de Palestijnse Autoriteit. Sa’adat werd als leider van de PFLP op 25 december 2008 door een Israëlisch gerechtshof veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf en zit zijn straf momenteel uit in een Palestijnse gevangenis in Jericho.

De politieke leiding van de PFLP zetelt in de gebieden van de PA en in Syrië. De PFLP heeft net zoals de andere Gazaanse terreurgroepen eveneens een gewapende militaire vleugel, de zogeheten Shaheed Abu Ali Mustafa bataljons ofte de Brigades van de Martelaar Abu Ali Mustafa. Uiteraard werd ook deze terreurgroep flink uitgedund tijdens de Gaza oorlog van twee jaar geleden.


Tijdens de viering van afgelopen zaterdag 11 december 2010 leverde Jamil Majdalawi de belangrijkste toespraak van de rally. Majdalawi (hierboven op de foto met rode das) is lid van het Politiek Bureau van de PFLP en de feitelijke leider op dit ogenblik. Hij legde de nadruk op de noodzaak voor de Palestijnse nationale eenheid en benadrukte dat het Palestijnse volk het recht heeft om alle vormen van verzet aan te wenden, met inbegrip van gewapende, volkse en economische weerstand en dat het [gewapende] verzet de enige oplossing is om een einde te maken aan de bezetting.

Blijkbaar is niet iedereen even gelukkig met de groeiende welvaart in Gaza en in de PA. Als ‘goede communist en marxist’ hekelde Majdalawi de toename van van rijkdom, macht en invloed [in Gaza en op de Westoever] ten koste van de strijd van het Palestijnse volk, zeggende dat dit de vijand alleen maar voordeel brengt. Hij riep Hamas en Fatah om zich te verzoenen en de nationale strijd van het Palestijnse volk te prioriteren. Tja, hoe beter het Gaza met de Gazaanse welvaart hoe minder gaar ‘het volk’ ten strijde wil trekken.

Hij hekelde het pad van de ‘onderhandelingen’ en ‘vredesonderhandelingen’ die voortvloeien uit de Oslo-akkoorden en zei riep de massa van het Palestijnse volk op om de gewapende revolutionaire strijd verder te zetten. Tot slot deed hij een oproep tot de vrijheid van secretaris-generaal Ahmad Sa’adat die in Jericho wordt vastgehouden en de erfenissen te eren van hun voorgangers de secretarissen-generaal Abu Ali Mustafa en George Habash.

Bronnen: Hammer & Sickle Blogspot: PFLP Defiant in Face of Invasion van 4 januari 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.