Palestijnse terrorist krijgt levenslang voor moord op Israëlische soldaat


Afbeelding: Terroristen van de Al-Aqsa Martelaren Brigades, de gewapende vleugel van al-Fatah, de partij van Mahmoud Abbas. Sinds september 2000 tot op heden werden 1.194 Israëliërs vermoord door Palestijns geweld en terrorisme.

De Palestijnse terrorist Marwan Elaziz uit Samaria werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op IDF soldaat-sergeant Ro’i Farjoun op 19 augustus 2006. Elaziz had die aanslag gepland, die plaatsvond aan de controlepost Bekaot in de vallei van de rivier de Jordaan. De schietpartij zelf werd uitgevoerd door een andere terrorist Muhammed Ban-Yuda, 22 jaar oud, afkomstig uit het dorpje Tamun nabij Jenin.

Soldaat Ro'i Farjoun

Elaziz bereidde de aanval voor, arrangeerde een auto en chauffeur en liet Muhammed Ban-Yuda afzetten aan de controlepost en had voor Uda een werkvergunning bemachtigd zodat hij gemakkelijk voorbij de controlepost raakte. Hij bezorgde de bestuurder tevens benodigde informatie over de procedure die op de controlepost betrekking had.

Uda raakte aldus de controlepost met succes voorbij, waarna hij Farjoun neerschoot en vermoordde. Farjoun was soldaat van het 97ste Bataljon van de Netzach Yehuda (Nahal Haredi – een speciale eenheid om Orthodoxe Joden toe te laten te dienen in het IDF) en gestationeerd in Bekaot.

De al-Aqsa Martelaren Brigades, de gewapende vleugel van al-Fatahpartij van Mahmoud Abbas, eiste later de aanslag op. Elaziz werd een jaar later in 2007 gearresteerd en bekende bij zijn ondervraging dat hij de aanval had gepland.

“Het feit dat de veroordeelde niet persoonlijk de trekker overhaalde… is geen verzachting voor zijn aandeel in de moord noch pleit dit in zijn voordeel,” oordeelde rechter Yaniv Navon van het IDF. “De levenslange gevangenisstraf opgelegd aan zijn mede-samenzweerder is in dit geval de correcte strafmaat,” voegde hij eraan toe.

Ro’i Farjoun was 21 jaar toen hij werd vermoord en was de eerste soldaat van Netzach Yehuda die omkwam in de uitoefening van zijn diensttijd. Hij was een van een vierling. Hij en zijn broers en zussen werden opgevoed door hun moeder nadat hun vader was omgekomen bij een ongeluk toen ze twee jaar oud waren. Hij studeerde in de Ma’aleh High School van Yahud en volgende een vooropleiding voor het leger in de academie Beit El voor hij het leger inging. Zijn twee broers en zus dienden eveneens in het leger.


Bronnen: Arutz Sheva: Terrorist Gets Life in Jail for 2006 Murder door Maayana Miskin van 10 december 2010; IMFA: St.-Sgt. Ro’i Farjoun van 19 augustus 2006;

Een gedachte over “Palestijnse terrorist krijgt levenslang voor moord op Israëlische soldaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.