Bodemloze Jodenhaat oorzaak van het mislukken van elke kans op vrede

'Vanwaar komt al die haat', vroeg een lezer. Vraag dat aan deze man op de foto: 'Dat Allah een paddestoelwolk (van een atoombom) boven Israël mag brengen'

The Palestinians: What Is Really Destroying the Chance for Peace

door Khaled Abu Toameh

Het is triest en weerzinwekkend om te zien hoeveel Arabieren zich hebben verblijd over de grote bosbranden in Noord-Israël, en het een ‘goddelijke straf’ noemden voor Israëli’s en die wensten dat de brand verder zou uitbreiden tot alle Joden werden vernietigen. Lees op deze blog: Euforie in Gaza om het doodbranden van 40 Israëliërs op de Carmelberg

De boodschappen van haat zijn het resultaat van decennia opruiing tegen Israël en Joden in de Arabische media en in de moskeeën in de hele Arabische en islamitische wereld. De opmerkingen dienen als een herinnering dat veel mensen in de Arabische en islamitische landen nog steeds niet in het reine zijn gekomen met het recht van Israël om te bestaan in dit deel van de wereld. Erger nog, in veel van de nabeschouwingen blijkt dat veel Arabieren en moslims een nieuwe holocaust welkom zouden heten.

Deze reacties werden geplaatst op websites van de belangrijkste Arabische media, zoals de populaire Al-Jazeera en Al-Arabiya TV-netwerken en de krant Asharq Al-Awsat in Saoedi’s eigendom. Wat nog meer verontrustend is is dat deze weerzinwekkende commentaren verschenen op websites die niet noodzakelijkerwijs in verband worden gebracht met de radicale islam.

Al-Arabiya en Asharq Al-Awsat zijn eigendom van leden van de Saoedische koninklijke familie, die, ironisch genoeg, vaak het doelwit is geweest van moslim-fundamentalistische groeperingen zoals Al-Qaeda. De overgrote meerderheid van nabeschouwingen die de afgelopen dagen verschenen op de websites van deze drie krachtige media-organisaties, laten zien hoeveel Arabieren en moslims blijven dromen over de vernietiging van Israël.

Het klopt dat sommige lezers en kijkers niet hebben mee gedaan met de feestvierders die zich verblijden dat het vuur meer dan 40 mensen heeft gedood en honderdduizenden bomen vernietigd. Sommige betuigden zelfs hun medeleven met Israël en sommigen hebben zelfs andere Arabieren en moslims bekritiseerd die verheugd waren over de brand. Maar deze ‘positieve’ reacties zijn slechts de afspiegeling van de mening van een kleine minderheid. Zo bijvoorbeeld bleken van de 123 reacties op een van de websites, minder dan 15 rationeel te zijn.

De hatelijke boodschappen [postings] waren niet enkel afkomstig uit Arabische en islamitische landen en uit de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde gebieden, maar ook uit Arabieren die wonen in Noord-Amerika, Australië, Zweden en Europa. Ahmed Abdallah uit Australië schreef de volgende commentaar op de website van Al-Jazeera: “O God, hoe vrijgevig bent u! Geluk brengen naar het hart van elke Palestijnse moeder die haar zoon heeft verloren of wiens zoon in de gevangenis zit.

Een ander bericht vanuit Berlijn, Duitsland, van een lezer die zich voorstelde als Sarrawi leverde de volgende commentaar: “Dank God en 1.000 x gefeliciteerd [voor de dood van 42 Israëli’s]. O God, geef er ons nog meer!” Uit het Verenigd Koninkrijk schreef ene Zuheir Dabbagh: “Dank God, we brengen de moslims het goede nieuws dat het land weer bevrijd is van 40 criminelen.

Arabieren die instemden om Israël te helpen bij het blussen van het vuur kwam zelf ook onder vuur te liggen. Het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit en van de Egyptische en Jordaanse regeringen werden aan de kaak gesteld ‘verraders’ voor het sturen van brandweerlieden naar Israël. Wat ons ook ook zorgen baart omtrent de duizenden reacties, is dat veel Arabieren en moslims Israël ’s oproep voor internationale hulp voor het blussen van de brand, zien als een teken van zwakte.

Veel van degenen die hun vreugde over de brand uitdrukten, hebben er bij Iran, Hezbollah en Hamas op aangedrongen om deze “gouden kans” te grijpen en te trachten Israël voor eens en altijd te elimineren. Anderen schreven dat als Israël niet kan omgaan met een brand, er geen reden is om te geloven dat het een oorlog zou kunnen winnen. [Die hebben blijkbaar last van een kort geheugen, want de Arabische en moslimwereld heeft al zeven aanvalsoorlogen op een rij verloren van Israël.]

Er is een goede reden om te geloven dat de anti-Israëlische en anti-Joodse houding die uit deze opmerkingen blijkt, de opvattingen weergeven van veel Arabieren en moslims. Met houdingen zoals deze, is het moeilijk om te zien hoe ooit echte vrede kan worden bereikt in het Midden-Oosten in de nabije toekomst. Tenzij dit aanzetten tot Jodenhaat stopt, zijn de vooruitzichten op vooruitgang in het ‘vredesproces’ tussen Israëli’s en Arabieren net zo somber als altijd.


Bronnen: Hudson New York: The Palestinians: What Is Really Destroying the Chance for Peace door Khaled Abu Toameh van 7 december 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.