Hamas vuurt opnieuw mortiergranaten af op burgerdoelwitten in Z-Israël


Afbeelding hierboven: Naast de gekende Qassamraketten worden haast evenveel mortiergranaten ingezet, meestal door de Al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas. In het algemeen worden granaten gebruikt van 60 en 80 mm doorsnede, evenals mortieren van andere kalibers. Mortiergranaten zijn normaliter erg nauwkeurig – mits ze op de juiste manier worden bediend – en hebben een vernietigende kracht. Gelukkig voor Israël behoren Palestijnse terroristen zowat tot de slechtste schutters van de wereld. 99 procent van de oorlogsmunitie die door Palestijnen wordt afgevuurd, mist haar doel. Mortiergranaten worden gewoonlijk gebruikt om Israëlische militaire posten en burgerdoelwitten te bestoken, wat in feite door de Conventie van Genève is verboden maar dat zal Hamas worst wezen..

Nieuwe aanval met mortiergranaten

Wat Hamas betreft in de Gazastrook, of het nu voor, tijdens of na vredesonderhandelingen betreft, loopt de gewapende strijd  tegen Israël onverminderd verder. Hamas houdt haar 1,5 miljoen inwoners bewust buiten de onderhandelingen, omdat de terreurorganisatie strijdt voor de oprichting van een Palestijnse staat, niet naast, maar in de plaats van Israël en bij voorkeur zonder Joden. Volgens het Handvest van Hamas kan dat doel enkel bereikt worden door de gewapende strijd en niet door onderhandelingen met de Zionistische Entiteit [= een Palestijns scheldwoord voor de Joodse staat Israël].

Ten minste vier mortiergranaten werden gisteren woensdagavond afgevuurd vanuit Gaza op Israël. De granaten ontplofte in het het gebied van de Regionale Raad van Eshkol. Eén persoon werd matig gewond en moest voor behandeling worden opgenomen in het Soroka Ziekenhuis van Be’er Sheva. De bewoners in het gebied werden verzocht om in de buurt te blijven van beschermde gebieden nabij hun huizen. Diezelfde nacht nog heeft het IAF [de Israëlische luchtmacht] een vergeldingsoperatie uitgevoerd waarbij een wapenfabriek en enkele smokkeltunnels in het zuiden van de Gazastrook direct werden getroffen.

Het IDF houdt enkel en alleen de terreurgroep Hamas rechtstreeks verantwoordelijk voor om het even welke aanval die vanuit de Gazastrook op Z-Israël wordt uitgevoerd, sinds Hamas sinds augustus 2007 helemaal alleen de Gazastrook bestuurt nadat het eerder al-Fatah met geweld heeft verdreven. Het IDF herhaalt dat het bij elke – al dan niet geslaagde terreuraanslag of -aanval vanuit Gaza – telkens en onmiddellijk ongenadig hard zal terugslaan.

Eerder op woensdag was een mortiergranaat ontploft in de buurt van een kibboets in het gebied van de Regionale Raad van Sha’ar Hanegev. Schade werd toegebracht aan een van de huizen in de kibboets, maar niemand raakte gewond. Volgens de statistieken die eerder deze week door de ISA werden gepubliceerd, was er in november een lichte stijging van het aantal aanvallen door terroristen in vergelijking met oktober. In november waren er 52 aanslagen, terwijl er in oktober nog 44 werden geregistreerd.

Een van de aanslagen die in november werd uitgevoerd gebeurde met een Grad raketaanval op 19 november. De raket werd afgevuurd op de Zuid-Israëlische stad Ofakim. Gelukkig stortte de raket neer in een open veld nabij de stad en raakte niemand gewond. De aanval was de eerste met een Grad-raket in de Ofakim regio sinds het einde van de Cast Lead contraterreur-operatie in de Gazastrook in het begin van 2009.

Uit de gegevens die door de ISA werden vrijgegeven blijkt dat de hoogste stijging in het aantal aanvallen gebeurde in het gebied van Jeruzalem (10 terreur aanslagen, in vergelijking met 6 in oktober) en in het gebied nabij de Gazastrook (22 aanvallen in vergelijking met 18 in oktober). Judea en Samaria ondervonden hetzelfde aantal aanslagen (20 aanslagen).

Tijdens de maand november werden vijf raketten en 28 mortiergranaten gelanceerd tegen de staat Israël in 16 aanvallen. In oktober werden drie raketten en 20 mortiergranaten afgevuurd in 13 aanvallen.


Deze twee Palestijnse terroristen die mortiergranaten afvuurden op Israël, werden op heterdaad betrapt en onmiddellijk onder vuur genomen door het IDF tijdens een luchtaanval op Gaza op 16 november 2008. Dit incident gebeurde nauwelijks zes weken voor de contraterreur Operation Cast Lead zou beginnen. Er bestond nochtans al sinds juni 2008 een staakt-het-vuren met de terreurgroep Hamas, maar geen enkel dergelijke aangegane verbintenis met Israël heeft de terreurgroep er ooit van weerhouden om regelmatig raketten en mortiergranaten af te vuren op Israëlische dorpjes in Z-Israël. [Foto: Reuters/Stringer]


Bronnen: Arutz Sheva: Mortars Shot Into Negev, One Person Wounded door Elad Benari van 9 december 2010; IDF: In Response to attack, IAF Targets Terror-Linked Sites in the Gaza Strip van 8 december 2010; Uncoverage.net: Hamas’ Huge Arsenal to Fight Israel: Smuggled to or Made in Gaza van 8 augustus 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.