Amerikanen hebben het eindelijk begrepen: bouwstop brengt geen vrede

Mahmoud Abbas is een goed geklede bedrieger, oplichter en een leugenaar. Obama heeft daar maar weinig tegen in te brengen

Amerikanen laten eis om Israëlische bouwstop in [Oost-]Jeruzalem en op de Westoever vallen. Terug naar de werkelijkheid en naar de feiten aan de grond.

Het begint er stilaan op te lijken dat de vredesonderhandelingen met de Pal-Arabieren op hun einde lopen. De enige die geloofde dat er met Abbas iets zoals “vrede” af te spreken is, was president Barack Obama en staatssecretaris Hillary Clinton. Hopelijk gaat Obama zich voortaan nog enkel met eigen interne keuken bemoeien ipv met die van Israël.

Philip Crowley, de woordvoerder van het State Departement, zegt dat de VS zich blijven verzetten tegen wat ze noemen de kolonisatie van de Westoever. “Ons standpunt over de kolonisatie is niet veranderd en zal ook niet veranderen”, luidt het verder. Maw: een Amerikaanse officiële erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël zit er ook onder president Obama niet aan te komen. Het zij zo, misschien dat een volgende Amerikaanse president er anders over denkt.

En wat Abbas en zijn PA betreft herhaal ik de woorden van Geert Wilders: “Jordanië is de enige Palestijnse staat die er ooit zal komen.” [BRON] Abbas mag nog 100 keer de onafhankelijkheid van Palestina uitroepen en door 200 naties worden erkend, het zal niet baten. Zolang “zijn Palestina” het grondgbied van [delen van] Israël bestrijkt, zal hij geen levensvatbare staat hebben en zijn patatten elders moeten planten.

De kansen op een 2-statenoplossing zijn na zeven Arabische oorlogen sinds 1947 tegen de Joodse staat ruimschoots verkeken. Ophouden met die formule “land voor vrede,” dat heeft nooit wat uitgehaald. Herinner je wat er gebeurde toen Israël in 2005 Gush Katif in Gaza afstond: meer geweld, meer aanslagen, meer doden, 8000 raketten en granaten.

Enkel onderhandelen volgens de formule “vrede om vrede” maakt nog een kans voor Israël. De geschiedenis heeft bij herhaling bewezen dat er met de Pal-Arabieren nu eenmaal geen afspraken te maken zijn. Met liegen en bedriegen maak je nu geen vrienden. Dus, wat mij betreft: geen vrede is altijd beter dan een slechte vrede.

VS begrijpt het eindelijk: Joodse bouwstop zal geen vrede brengen

door Israel Today.nl

Geen druk meer op Israël om nòg een Joodse bouwstop op te leggen; Palestijnen willen zich nu tot internationale gemeenschap wenden om hun eigen staat te krijgen, met of zonder toestemming van Israël

Een hoge Amerikaanse functionaris maakte dinsdag bekend, dat de regering-Obama Israël niet langer onder druk zet om nog een Joodse bouwstop op te leggen, en terugkeert naar de tekentafel om een nieuwe benadering van vredesbemiddeling in het Midden-Oosten op te stellen.

In een telefoongesprek met verslaggevers gaf de functionaris geen van de partijen openlijk de schuld voor het mislukken. Hij gaf wel aan dat Washington zich bewust werd, dat zelfs als Israël nog een bouwstop oplegt, dit nog steeds geen zinvolle onderhandelingen of vooruitgang met de Palestijnen oplevert.

Vorige maand zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, dat hij in beginsel had ingestemd met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, om nog een bouwstop gedurende 90 dagen op te leggen om hernieuwde vredesbesprekingen te vergemakkelijken. Maar de Palestijnen lieten onmiddellijk weten, dat het Amerikaans-Israëlische voorstel niet ver genoeg ging, omdat het Joodse bouw in Jeruzalem niet verbood en een kort tijdschema had.

Israël had zichzelf al van november 2009 tot september 2010 een bouwstop van 10 maanden opgelegd om de Palestijnen naar de onderhandelingstafel terug te lokken. Maar het Palestijnse leiderschap negeerde het gebaar tot het allerlaatste moment, toen zij instemden met gesprekken, maar dreigden te vertrekken als de bouwstop niet voor onbepaalde tijd werd verlengd.

De VS wil nu beginnen met een nieuwe ronde van overleg met leiders in het Midden-Oosten en hoopt deze maand de Israëlische en Palestijnse leiders naar Washington uit te nodigen voor afzonderlijke gesprekken.

Maar de Palestijnen hebben andere plannen. Senior adviseur Yasser Abed Rabbo van de Palestijnse Autoriteit verklaarde woensdag in Griekenland, dat de Amerikaanse vredespogingen op basis van bilaterale onderhandelingen hebben gefaald, en dat de Palestijnen zich nu ‘moeten wenden tot het bredere kader van de internationale gemeenschap’ om een oplossing voor het conflict op te leggen.

Rabbo, die op reis was met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, stelde dat de PA zich nu tot de Verenigde Naties zou wenden voor de erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat, iets dat de VS heeft gedreigd te torpederen met een veto omdat er geen bilaterale overeenkomst met Israël is.


Bronnen: Israel Today.nl: VS begrijpt het eindelijk: Joodse bouwstop zal geen vrede brengen van 8 december 2010; Xander Nieuws: Nieuwe bouwstop deal mislukt; Palestijnen willen nu erkenning via VN van 8 december 2010; Ynet.news: US: Decision to halt freeze talks recognition of reality van 8 december 2010