VS en Israël misnoegd door erkenning door Brazilië en Argentinië van PA als nieuw land

Cristina en Lula, presidenten van Argentinië(l) en Brazilië (r): samen Israël vernietigen

Verscheidene Zuid-Amerikaanse landen waaronder Brazilië, Argentinië en binnenkort (in 2011) ook Uruguay en wellicht zullen anderen nog wel volgen, hebben Palestina formeel erkend als een nieuw Arabisch land. De Verenigde Staten en Israël hebben het dreigement van Abbas om de Palestijnse Autoriteit op te heffen en eenzijdig een Palestijnse staat op te richten, reeds veroordeeld.  In 1988 riep Yasser Arafat de soevereiniteit van Palestina uit volgens de grenzen van de staakt-het-vuren lijn van 1949. Meer dan 100 landen hebben sindsdien Palestina erkend als een Arabisch onafhankelijk land.

De meeste Arabische landen, meeste Afrikaanse landen en nieuwe opkomende economisch machten in Azië zoals China en Indië hebben de Palestijnse staat erkend. DE enige reden waarom die Palestijnse staat tot op heden een lege doos is gebleken, is het feit dat de Verenigde Staten en Israël plus het overgrote deel van de landen van de Europese Unie Arafat’s Palestina volgens de grenzen van 1949 weigeren te erkennen.  Om de eenvoudige reden dat het “Palestina” van Arafat (en van Abbas) zich grotendeels op het grondgebied van Israël bevindt (Westoever, [Oost-]Jeruzalem enz.). Vandaar ook dat Abbas weigert Israël te erkennen als Joodse staat.

Echter, niets wijst erop dat de Amerikanen en Israëliërs er anders over denken, integendeel. Het zal ook deze keer niets veranderen en al helemaal geen oplossing bieden aan het Israëlisch-PalArabisch conflict. Andermaal een slag in de lucht van Abbas. Veel geblaat maar weinig wol dus. En zoals Geert Wilders het eergisteren in Tel Aviv nog zei: “Jordanië is de enige Palestijnse staat die er ooit zal komen.” Anders gezegd: de Jordaanse oplossing van het conflict komt steeds dichterbij.

Algiers, 15 november 1988: Yasser Arafat roept de onafhankelijkheid uit van Palestina. Die wordt erkend door meer dan 100 landen waaronder de moslimwereld (OIC) en de Arabische Liga, door China, Cuba, Rusland en de Oostbloklanden èn door de Verenigde Naties

Zowel de Verenigde Staten als Israël hebben beiden Brazilië veroordeeld voor de formele erkenning door president Lula da Silva van de Palestijnse Autoriteit als een nieuwe onafhankelijke Arabische staat, precies een maand voor het einde van de ambtstermijn van de Braziliaanse president.

Woensdag 17 maart 2010 legde Lula Da Silva een bloemenkrans neer aan het grafmonument van Yasser Arafat

Lula da Silva kondigde zijn besluit aan in een brief die hij op 1 december heeft verzonden aan “president” van de Palestijnse Autoriteit Mahmoed Abbas. Brazilië erkent “Palestina,” schreef Lula da Silva en hij hoopt dat de erkenning zal leiden naar twee staten, Israël en Palestina, “die vreedzaam en in veiligheid zullen samenleven.”

De officiële aankondiging werd, volgens Associated Press, op de website van het Braziliaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken geplaatst, met de opmerking dat de erkenning er kwam in antwoord op een verzoek dat Abbas de voorbije maand deed.

Israël ‘betreurt’ deze actie die in strijd is met eerdere akkoorden

De Israëlische regering heeft via het Ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren zondag in een verklaring haar “spijt en teleurstelling” uitgedrukt met de beslissing. Noterende dat Lula da Silva slechts een maand te gaan heeft vooraleer hij de sjerp doorgeeft aan zijn opvolger. Israël maakt duidelijk dat “erkenning van een Palestijnse staat een schending is van het Interim Akkoord dat op 28 september 1995 werd getekend door Israël en de Palestijnse Autoriteit,” een verwijzing naar de geamendeerde Oslo akkoorden.

Woordvoerder Andy David vertelde zondagnamiddag aan Israel National News dat hoewel het Ministerie Buitenland zich ervan bewust was dat er een dergelijke aankondiging zat aan te komen, en het personeel slechts enkele dagen restte om deze voor te bereiden, werd toch gehoopt dat de verklaring niet openbaar zou worden gemaakt.

“[De erkenning] is ook in strijd met de Routekaart [Road map for Peace; vredesplan zoals werd voorgelegd door de voormalige Amerikaanse president George W. Bush], aangenomen door het Kwartet [Rusland, VS, VN en EU die mede onderhandelen over de vrede] en ondersteund wordt door de internationale gemeenschap,” klonk het aldus in de verklaring.

Israël wees erop dat de twee regeringen van Israël en de Palestijnse Autoriteit momenteel “inspanningen doen om de onderhandelingen te hervatten” tussen hen. “Elke poging om dit proces te omzeilen door eenzijdige beslissingen over belangrijke en controversiële kwesties te nemen,” aldus de verklaring, “brengt alleen schade toe aan de goede trouw van de betrokken partijen en mensen die zich ertoe verplicht hebben om binnen het afgesproken kader vredesbesprekingen te houden.”

Congreslid Eliott Engel van de Democratische Partij: 'Brazilië werd ernstig misleid'

Verenigde Staten: Brazilië ‘ernstig misleid’

Amerikaanse vertegenwoordiger Eliot Engel, een lid van de Democratische partij van president Barack Obama, heeft dit weekeinde inmiddels de Braziliaanse beslissing minachtend afgewezen als “ernstig misleid,” en zei dat het “de laatste snik verbeeldt van het buitenlands beleid van president Lula dat voordien reeds aanzienlijk ontspoord was.”

Engel, de co-voorzitter van de Congressional Brazilië Caucus,  heeft gewezen op het feit dat de binnenkort als ex-president zetelende Lula, de banden met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad nauwer heeft aangehaald. Hij werd door het nieuwsagentschap AFP geciteerd zeggende dat Brazilië “zichzelf wilt verheffen als een stem in de wereld, maar daarbij de verkeerde keuzes maakt als het dat probeert te doen.”

President-elect Dilma Roussef, een voormalige kabinet chef en protégé van Lula da Silva, “zendt een boodschap naar de Palestijnen dat ze geen vrede nodig hebben als ze een soevereine staat willen oprichten,” zegt Engel. Hij voegde eraan toe dat hij toch een “groot voorstander” van Brazilië blijft als een “dynamische, diverse democratie.”

Amerikaanse vertegenwoordiger Ileana Ros-Lehtinen, de inkomende Republikeinse voorzitter van de machtige Huis van Buitenlandse Zaken heeft eveneens de aankondiging verworpen. Ze noemde het “betreurenswaardig” en zei dat “het enkel zal dienen om vrede en veiligheid in het Midden-Oosten te ondermijnen.”

Ros-Lehtinen voegde eraan toe dat “verantwoordelijk naties” beter niet overwegen een soortgelijke stap te maken zolang Palestijnse Autoriteit weigert om zonder voorwaarden vooraf de rechtstreekse onderhandelingen met Israël te hervatten en haar “recht erkent om te bestaan als een Joodse staat.”

Ook Argentinië erkent Palestina, Uruguay volgt later

Na de beslissing van Brazilië om een Palestijnse staat te erkennen binnen de grenzen van 1967, heeft ook de president van Argentinië, Cristina Fernández de Kirchner, afgelopen zondag bevestigd, dat ze ook een onafhankelijk Palestina zal erkennen binnen dezelfde parameters. De aankondiging werd gedaan door een telefoontje naar de Palestijnse president Mahmoud Abbas waarin Kirchner eraan toevoegde dat haar erkenning niet enkel een politiek gebaar was, maar een moreel standpunt.

Mahmoed Abbas en president Cristina Kirchner van Argentinië

Gisteren maandag heeft Yasser Abed Rabbo, de secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie, gezegd dat het gebaar van Argentinië een teken is dat het eerdere besluit van Brazilië andere Latijns-Amerikaanse landen heeft aangemoedigd en hoopte dat ook andere landen zullen volgen.

Gisteren heeft dan ook Uruguay aangekondigd dat het van plan is om volgend jaar 2011 de Palestijnse Autoriteit (PA) als een staat te erkennen, zo deelde Agence France Presse mee.

De aankondiging volgde kort na die van Argentinië dat een Palestijnse staat zal erkennen langsheen de staakt-het-vuren grenzen van 1949, vertelde onderminister van Buitenlandse Zaken Roberto Conde aan het AFP. “Uruguay zal in 2011 dezelfde weg volgen als Argentinië.” En voegde eraan toe dat “We werken aan de opening van een diplomatieke vertegenwoordiging in Palestina, waarschijnlijk in Ramallah.”

Overheidsfunctionarissen in Israël maken zich intussen zorgen dat het feit dat Brazilië, Argentinië en Uruguay de erkenning van een Palestijnse staat hebben aangekondigd binnen de grenzen van 1967, ook andere Zuid-Amerikaanse landen en de rest van de wereld zullen beïnvloeden. “Dit is een spijtige en teleurstellende stap, die niet het minste zal bijdragen aan het vredesproces,” zei Yigal Palmor, de woordvoerder van ministerie van Buitenlandse Zaken over de Argentijnse aankondiging.

“Het is een gesproken gebaar dat indruist tegen de Oslo-akkoorden, waarin staat dat een definitieve oplossing er alleen kan komen als resultaat van onderhandelingen.” Yigal Palmor vertelde aan het AFP: “Deze betreurenswaardige beslissingen zullen helemaal niets bijdragen en de situatie tussen Israël en de Palestijnen niet veranderen.”


Bronnen: Arutz Sheva: US, Israel Slam Brazil’s Recognition of PA as New Country door Chana Ya’ar van 5 december 2010; IMEMC: Argentina Recognizes Palestine Within its 1967 Borders van 6 december 2010; Ynet News: Israel slams Argentina for recognizing Palestinian state van 6 december 2010; Arutz Sheva: Argentina, Uruguay Recognize PA as a State door Elad Benari van 7 december 2010; Mercopress: Argentina defends the right of the Palestine people to have a State van 24 november 2009; Arutz Sheva: Report: Uruguay to Recognize PA as State van 6 december 2010;

2 gedachtes over “VS en Israël misnoegd door erkenning door Brazilië en Argentinië van PA als nieuw land

  1. Ze zijn meer dan >50 jaar te laat. Jordanie bestaat al veel langer.
    Waarom nu pas erkennen?!

    Domme, domme linkse latino’s die zich nog steeds laten ringeloren door het ‘pact’ van de communistische broeders overal ter wereld.
    Da’s wel een meesterzet geweet van Arafat destijds door te doen alsof zijn organisaties iets met communisme gemeenschappelijk heeft tegen de ‘tirannie’ van de kolonisatie terwijl de Islam en het pan-Arabisch nationalisme bij uitstek koloniaal is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.