Welke mensenrechtenorganisatie neemt het op voor de vrouwen van Gaza?


Gaza City, 14 januari 2010. Vrouwelijke politieagenten in reglementaire burqa houden toezicht opdat andere Palestijnse vrouwen zich houden aan de gedrag- en kledingvoorschriften opgelegd door het islamistisch regime van Hamas.

Terwijl onze openbare omroep de hele ochtend maar één buitenlands hoofdpunt heeft, namelijk een rapport over de blokkade van Gaza dat door 22 anti-Israëlische mensenrechtenorganisaties werd uitgebracht [het klassieke pakket halve waarheden en hele leugens], zouden diezelfde mensenrechtenorganisaties zich ipv met de uitwendige blokkade van Gaza zich ook eens om de inwendige blokkade van Gaza bekommeren. Met name omtrent het lot van vrouwen en andere minderheden onder het talibanistisch regime van Hamas.

Gaza’s Women: Who Is Defending Their Rights?

door Khaled Abu Toameh

Het is niet makkelijk om als vrouw te leven onder een fundamentalistisch islamitische regime zoals in de Gazastrook. In de afgelopen drie jaar werden de vrouwen in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook geconfronteerd met een campagne van intimidatie en terreur die velen ertoe heeft gedwongen om thuis te zitten en niets doen. Het feit dat vrouwen onderdrukt worden onder radicale islamitische regimes is natuurlijk zeer verontrustend. Maar wat nog meer verontrustend is, is de stilte over misbruik van de rechten van vrouwen in de Gazastrook.

Heeft ooit iemand de prominente Palestijnse woordvoerster Hanan Ashrawi in het openbaar horen opkomen tegen de repressieve maatregelen van Hamas tegen de Palestijnse vrouwen? Waar zijn lokale en internationale mensenrechten organisaties, met name degenen die aanspraak maken de rechten te verdedigen van de vrouwen in de Arabische en islamitische wereld? Heeft dan geen enkel mediakanaal van belang in het Westen ooit eraan gedacht om een documentaire te maken over het lijden van de vrouwen onder de Hamas?

Of zijn ze zo geobsedeerd door alles wat Israël doet [of niet doet] dat zij liever een oogje dichtknijpen voor wat er gebeurt in de Gazastrook? Heeft iemand het ooit aangedurfd om Hamas te vragen waarom zij het uitsturen van vrouwen om zelfmoordaanslagen uit te voeren wel goedkeuren maar het terzelfdertijd niet ok is voor hen dat vrouwen alleen lopen op het strand of in het openbaar worden gezien met een man? Hebben “pro-Palestijnse” groepen in Noord-Amerika en Europa er ooit aan gedacht om het op te nemen voor de zaak van deze vrouwen door bv. hun bewustzijn te verhogen van hun benarde situatie waarin ze leven?

Sinds Hamas in 2007 de volledige controle heeft overgenomen over de Gazastrook, werden de Palestijnse vrouwen beroofd van veel van hun fundamentele rechten, zoals alleen een wandeling maken langs het strand of roken in het openbaar. Onder het regime van Hamas mogen vrouwelijke advocaten niet in de rechtbank verschijnen, tenzij zij de hijab dragen. Ze mogen ook geen mannelijke kappers hebben. Een vrouw die in het openbaar wordt gezien met een man wordt vaak tegengehouden door Hamas politieagenten en ondervraagd over de aard van de relatie tussen hen.

Vrouwen in de Gazastrook die het hebben aangedurfd om deel te nemen aan openbare politieke en sociale gebeurtenissen werden herhaaldelijk lastiggevallen door de Hamas-regering. Als gevolg daarvan werden velen van hen gedwongen om thuis te blijven uit angst voor hun leven. Zelfs Palestijnse vrouwen groepen op de Westelijke Jordaanoever lijken zich maar weinig te bekommeren over de leefomstandigheden van de vrouwen onder Hamas. Hebben geen van hen er dan ooit aan gedacht om demonstraties te organiseren of acties om te protesteren tegen het misbruik van de rechten van vrouwen onder Hamas?


Bronnen: Hudson New York: Gaza’s Women: Who Is Defending Their Rights? door Khaled Abu Toameh van 23 november 2010

2 gedachtes over “Welke mensenrechtenorganisatie neemt het op voor de vrouwen van Gaza?

 1. Waarom komt het nooit eens bij mensen op dat de Staat Israel in 1948 niet, herhaal NIET werd gesticht door de resten van het Joodse volk om aldaar de Arabieren gelukkig te maken.
  Arabieren zijn geen poesjes, het zijn helemaal geen troeteldieren en zij kunnen opperbest voor zichzelf zorgen.Voorts voeren zij OORLOG tegen de Joodse staat, vanaf 1948 en daarvoor. Oorlog zonder zijden handschoentjes.
  Het gehele volk voert die oorlog, niemand protesteert er ooit tegen, allen dragen gelijkelijk de verantwoordelijkheid, het is een oorlog tussen volken. De oorlog komt van e e n kant. De Joden verdedigen zich slechts. De Arabische aanwezigheid in Israel (en, heus, Gaza behoort daar ook toe, het is nog altijd door Israel heroverd gebied) is geen onschuldige. Deze aanwezigheid is een der middelen om het Joodse volk te verdringen uit het land.
  Vrouwen hebben rechten? Ongetwijfeld. Zolang echter tot die rechten ook “het recht” wordt gerekend om de Joden te bestrijden doen de andere rechten er al heel weinig toe, van Joods standpunt uit bekeken.

  Like

 2. Shalom Wiesje;
  Gisteren heb ik de stemming gevierd met een dank aan de Eeuwige.
  Het is een gelukkige dag voor ons.
  Moge de Eeuwige Yisra=El zegenen.
  Shalom en: Baruch haba b’ Shem Adonai.
  PS De druk op de Joden in Europa neemt hand over hand toe.
  Conform hetgeen onze profeten hebben moeten zeggen/schrijven.
  Hetgeen betekent dat de Verlossing nabij is.

  Like

Reacties zijn gesloten.