Hamas zet twee toponderhandelaars van rivaal al-Fatah uit de Gaza

De Arabische paranoia slaat weer toe: Palestijnen kunnen nooit voorzichtig genoeg zijn wanneer ze op bezoek gaan bij... andere Palestijnen! (foto: Associated Press)

Terwijl de halve wereldbol het vel van Israël wil omwille van de Palestijnse kwestie, lijkt aan het gekrakeel tussen Palestijnen onderling voorlopig maar geen einde te komen. Abbas had gisteren zondag 28 november een delegatie van zijn partij al-Fatah naar de Gazastrook gezonden om met Hamas te onderhandelen over verzoening tussen de twee rivalen, maar de veiligheidsdienst van Hamas heeft de twee topambtenaren belet om de Gaza binnen te komen. De twee konden onverrichter zake omkeren richting al-Fatahland in Judea & Samaria.

Die broedertwist tussen de Pal-Arabieren van Hamas in Gaza en al-Fatah in Judea en Samaria haalt nergens het nieuws of wordt afgedaan als Israëlische propaganda, die dan voorspelbaar wordt uitgelegd als zou Israël de aandacht van zich proberen af te leiden door altijd weer naar die ruzie tussen Palestijnen onderling te verwijzen. Dat is allemaal onzin natuurlijk. Het kan extreemlinks geen barst schelen hoe dagelijks weer blijkt dat Pal-Arabieren elkaar zèlf naar het leven staan en het licht in de ogen niet willen gunnen.

Die broedertwist van  de rivalen in de terreur, duurt onverminderd verder. Verschillende pogingen om de strijdende partijen terug bij elkaar te brengen hebben tot op heden gefaald. Zij beschuldigen elkaar constant de eenheidsgesprekken niet ernstig te nemen.

Afbeelding hierboven: Broedertwist in Gaza, voorjaar 2007. Hamaspolitie en militanten van al-Fatah in de clinch met elkaar. Beide terroristische groepen leggen de schuld voor deze broedertwist bij de ‘Zionistische Satan’ Israël. Toch iets waar deze nijvere discipelen van de islamistische geweldscultuur het over eens zijn. Intussen slaan ze maar wat op elkaar in, wellicht om in conditie te blijven en waarschijnlijker nog: bij gebrek aan Joden in de Gazastrook. Balans tot dusver: 616 doden, 1.500 gewonden en duizenden vluchtelingen,  voor het juiste begrip: allemaal Palestijnen dus…

Palestijnen vermoorden Palestijnen

Abdullah al-Ifranji en Rouhi Fattouh van het Centraal Comité van al-Fatah, waren naar de Gazastrook gezonden om in opdracht van Mahmoud Abbas rechtstreeks te onderhandelen met de Hamastop. Zij moesten trachten een einde te maken aan de crisis, die de twee belangrijkste facties van de Palestijnen al bijna vijf jaar verdeelt, sinds de verkiezingen van begin 2006 in Gaza met een nipte meerderheid Hamas aan de macht brachten. Sindsdien is de Palestijnse broedertwist tussen de rivalen-in-de-terreur alleen maar gegroeid.

In het voorjaar van 2007 barstte letterlijk de bom en moest de al-Fatah top in Gaza in zeven haasten het land verlaten. In de klopjacht die nadien volgde werden honderden al-Fatah leden door Hamasmilities gedood of gewond en sloegen duizenden op de vlucht. Meer dan 600 al-Fatahleden werden tijdens onderlinge afrekeningen door Hamas vermoord.

Tijdens de Gazaoorlog eind 2008 begin 2009 werden nog eens honderden al-Fatahleden of sympathisanten door Hamas opgejaagd op verdenking van collaboratie met Israël. Sommigen werden door Hamasmilities gewoon levend van de daken gegooid, anderen zonder vorm van proces of aanklacht ter plaatse afgemaakt, weer anderen werden door de knieschijven geschoten en levenslang kreupel gemaakt. De gruwel onder Palestijnen kende geen grenzen.

De militaire putsch door Hamas had nog een ander gevolg. Door het feit dat Hamas in 2006 aan de macht kwam werd door Israël een blokkade ingesteld die na de geweldstoename in 2007 en het uitdrijven van al-Fatah nog werd aangescherpt. Eén van de hevigste voorstanders van die blokkade van Gaza door Israël werd notabene Mahmoud Abbas, die tot op vandaag nog altijd hoopt om Hamas ooit op de knieën te krijgen. Ook buurland Egypte stelde een blokkade in aan de zuidgrens van Gaza ter hoogte van Rafah.

Natuurlijk was het voor Hamas een kleine moeite geweest om een telefoontje naar Abbas te maken en te zeggen dat de twee niet welkom waren, maar Hamas wilde een signaal geven aan al-Fatah dat het terug de vrije hand wil krijgen op de Westoever. Vandaar ook dat toen de twee Fatahtopambtenaren de Erezgrensovergang in het noorden van Gaza wilden passeren, zij werden tegengehouden door politieagenten van Hamas die hen het besluit van de Hamastop meedeelden.

“Een veiligheidsofficier van Hamas heeft ons geïnformeerd dat hij orders had ontvangen van de regering van Hamas om ons te beletten de Gazastrook te betreden,” zei Ifranji. “Hij drukte zijn spijt uit over die beslissing en vertelde ons dat we moesten terugkeren.” Ifranji vertelde aan de pers dat hij en zijn collega in vertrouwen werden genomen door Abbas om ontmoetingen te houden met vertegenwoordigers van Hamas en andere Palestijnse facties in de Gazastrook om besprekingen te houden die moeten leiden naar ‘nationale eenheid’.

Hij voegde eraan toe dat het bezoek aan de Gazastrook oorspronkelijk gepland was aan het begin van november, maar werd uitgesteld omdat er eerst nog een ontmoeting werd gepland tussen Hamas en al-Fatahleiders in Syrië, maar ook die meeting werd geannuleerd omwille van de diepe politieke kloof die tussen beide facties gaapt.

Rouhi Fattouh, een voormalige woordvoerder van de Palestijnse Wetgevende Raad, betuigde zijn spijt over de Hamas ban, zeggende dat het de verzoeningspogingen met Hamas verder bemoeilijkt. Hij herhaalde wat de veiligheidsofficier van Hamas hem had gezegd dat besluit was genomen omdat het bezoek vooraf niet goed was voorbereid in overleg met het leiderschap van Hamas.

“In hun haastig geklungel en gestommel om wie het eerst Israël kan vernietigen en de Joden uit te moorden, vertrappelen beide terreurfacties elkaar in het gewoel en raken in het gedrum niet eens meer samen door dezelfde deur.”

Hamas tegen al-Fatah: Laat onze mensen gaan!

Een verklaring voor de ban door Hamas liet niet lang op zich wachten. De ban van gisteren van twee Fatahonderhandelaars kwam niet toevallig een dag nadat Hamasleider Khaled Meshaal zaterdag een oproep deed aan Mahmoud Abbas en de Palestijnen op de Westoever, om de vredesonderhandelingen met Israël onmiddellijk af te breken en de “wapens weer op te nemen tegen de zionistische vijand.”

Maar dat is slechts de helft van het verhaal. Zoals bekend probeert Hamas weer voet aan de grond te krijgen in Judea & Samaria op de Westoever maar al-Fatah ligt dwars. Ehab Ghissin, een woordvoerder van het door Hamas gecontroleerde Ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza, zei dat al-Fatah verantwoordelijk is voor de ban omdat het blijft doorgaan met maatregelen te nemen tegen aanhangers van Hamas op de Westoever.

Een en ander houdt natuurlijk verband met de moord op 4 joodse kolonisten door een Hamas terreurcel van enkele maanden geleden, die werd gevolgd door een veiligheidsactie tussen het IDF in samenwerking met de politiediensten van al-Fatah. De hele Hamascel werd met de hulp van de politiediensten van de PA van Abbas opgerold. Enkele werden gedood andere aangehouden en opgesloten. Verschillende Hamasmilitanten zitten nu vast in Palestijnse gevangenissen en daar kunnen ze bij Hamas niet mee lachen.

“De massacre die wordt gepleegd door veiligheidsagenten van al-Fatah die worden gecommandeerd door [premier van de Palestijnse Autoriteit minister Salam] Fayyad, moet onmiddellijk ophouden,” zei Hamaswoordvoerder Ehab Ghissin. Hij eist dat de Palestijnse Autoriteit onmiddellijk alle aanhangers van Hamas weer vrijlaat die worden vastgehouden in [Palestijnse] gevangenissen op de Westoever.

“De massacre die wordt gepleegd door veiligheidsagenten van al-Fatah die worden gecommandeerd door [premier van de Palestijnse Autoriteit minister Salam] Fayyad, moet onmiddellijk ophouden,” zei Hamaswoordvoerder Ehab Ghissin. Hij eist dat de Palestijnse Autoriteit onmiddellijk alle aanhangers van Hamas weer vrijlaat die worden vastgehouden in [Palestijnse] gevangenissen op de Westoever.

Ghissin verduidelijkte dat de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit onlangs Tamam Abu Su’ud arresteerden, een lerares op de Westoever, op verdenking van lidmaatschap van een terreurcel van Hamas die klaarblijkelijk een complot hadden gesmeed om de gouverneur van Nabloes van de PA om te brengen. Hamas ontkent ten stelligste elke band met die geplande aanslag en beschuldigt de veiligheidsdienst van de PA van het verspreiden van “leugens en verzinsels”.

Fawzi Barhoum, een woordvoerder van Hamas, zegt dat vele gevangenen die worden geassocieerd met Hamas gefolterd worden door ondervragers van al-Fatah in de [Palestijnse] gevangenissen van de PA op de Westoever. Hij zei dat verscheidene gevangen die worden vastgehouden in een PA gevangenis in Jericho in hongerstaking zijn gegaan uit protest tegen de harde leefomstandigheden. Barhoum ontkent de beschuldiging dat Hamas een plan had om de gouverneur van Nabloes te vermoorden. Hij zei dat het manoeuvre moet dienen om de voortdurende hetze jegens Hamas op de Westoever te doen rechtvaardigen.

Al-Fatah of Hamas, geen normaal mens die nog een verschil merkt

Bronnen: Geïnspireerd door een artikel uit The Jerusalem Post van 28 november 2010: “Hamas bans senior Fatah officials from entering Gaza” van de gekende Israëlisch-Arabische journalist en schrijver Khaled Abu Toameh

2 gedachtes over “Hamas zet twee toponderhandelaars van rivaal al-Fatah uit de Gaza

 1. Israël heeft van dat zootje ongeregeld niks te vrezen; onze zingende en fluitende vogeltjes in de tuin hebben meer verstand van onze Schepper meegekregen dan deze dwazen.

  Like

  1. Karel De Gucht, Anja Meulenbelt, Gretta Duisenberg of Inge Neefs zullen weer gaan klagen dat het de schuld is van Israël dat die gasten elkander afmaken. Alle vier ontvangen daardoor een riant inkomen en de rest die mogen stikken. De koude winter met al die daklozen die geen opvang hebben, daar zouden die protagonisten zich beter met bezighouden.
   Kareltje zijn kasteel en Duisenberg haar riante woning confisqueren om al die dutsen een dak boven hun hoofd te geven. Dat is pas humanisme pur sang.
   David

   Like

Reacties zijn gesloten.