Het ware verhaal van een stem: 29 november 1947 [video]

29 november 1947: stemming binnen de Verenigde Naties over het Verdeelplan (Res. 181) van het Britse Mandaat Palestina in een Joodse en een Arabische staat, de zogeheten 2-statenoplossing maar... verworpen door de Arabische landen

De volgende videoclip werd geproduceerd door onze vrienden van Toldot Yisrael die videobeelden maken van getuigenissen uit de eerste hand van mannen en vrouwen die geholpen hebben bij de stichting van de Joodse staat van Israël.

Het was de woensdag voor Thanksgiving van 1947 toen Abba Eban en een delegatie van het Joodse Agentschap deelnamen aan een belangrijke samenkomst van de Verenigde Naties. Uit een voorlopige stemming bleek dat de zionisten niet genoeg steun kregen voor het Verdeelplan, de beruchte VN-Resolutie 181.

Rodriguez Fabraget, de VN-afgevaardigde voor Uruguay, stond vriendelijk Abba Eban’s verzoek om te mogen filibusteren waardoor hij met succes de stemming wist uit te stellen tot nà Thanksgiving. Ze hoopten dat met deze korte verlenging genoeg tijd werd gevonden om de vereiste tweederde meerderheid te vinden die de oprichting van een Joodse staat zou goedkeuren. Het waren spannende momenten voor Israël in die dagen.

Op 29 november 1947, toen de dag van de stemming kwam, luisterden Joden over de hele wereld bezorgd naar wat komen zou. Binnen enkele ogenblikken zou er een einde komen aan 20 eeuwen van Joodse dakloosheid en ontworteling…

November 29, 1947: The Story of a Vote is de tweede plaatsing van een “Eyewitness 1948” – serie kortfilms die geproduceerd worden door Toldot Yisrael en het History Channel. De eerste film in deze reeks –Echoes of a Shofar – werd reeds 200.000 maal bekeken sinds die in september 2010 werd vrijgegeven op het internet.

Met dank aan The Muqata Blog voor de hint: Wherever I am, my blog turns towards Eretz Yisrael טובה הארץ מאד מאד