Nederlandse overheid doneerde jaarlijks 124 miljoen euro aan antisemitische ngo

Nederlandse belastingbetaler steunt hulp aan Afrika, maar dat geld komt terecht bij Palestijnse organisaties die terreur tegen Israël promoten

door Benjamin Weinthal

Marinus Verweij, directeur van ICCO

De Nederlandse overheid financiert de Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking [ICCO], een Nederlandse hulporganisatie die op haar beurt de website van de Electronic Intifada financiert. De organisatie NGO Monitor vertelde afgelopen donderdag aan The Jerusalem Post dat Electronic Intifada een antisemitische website is waarin het Israëlische beleid vaak vergeleken wordt met die van het naziregime.

ICCO over één van haar zogeheten “projecten” voor ontwikkelingssamenwerking met Palestina op haar website over Electronic Intifada: “ICCO is van mening dat deze club bijdraagt aan een gebalanceerde meningsvorming voor een internationaal publiek. Daarom is er nu na kortere financieringen, een driejarige financiering aangegaan.

Het rapport van NGO Monitor waarin de overheidsfinanciering van het Nederlandse kabinet van de NGO Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking heeft meteen ook Uri Rosenthal, de Nederlandse minister voor Buitenlandse Zaken, wakker geschud: “Ik zal deze zaak persoonlijk bekijken. Als mag blijken dat de overheid inderdaad de NGO ICCO subsidieert die Electronic Intifada financiert, dan hebben ze een serieus probleem met mij.

Die overheidsfinanciering bedroeg in 2008 124 miljoen euro. Ook de Europese Commissie financiert de ICCO. Prof. dr. Gerald Steinberg, voorzitter van NGO Monitor, zei:

“Dit soort giftige activiteiten is precies de reden waarom op de financiering van NGO’s door de Europese regering nauw moet op worden toegezien en een volledige transparantie vereist.

Gebaseerd op onze ervaring, gaan we er vanuit dat de top van de Nederlandse ambtenaren zich helemaal niet bewust zijn van het verband van het steungeld dat werd uitgegeven aan de ICCO en anderzijds werd doorgesluisd naar de Electronic Intifada, een groep waarvan de retoriek en de activiteiten de hoop op wederzijds begrip ondermijnen.”

De ICCO website wijdt een pagina aan Electronic Intifada, prees haar werk als “een internationaal erkende dagelijkse nieuwsbron” en dat die een tegenwicht levert voor de “positieve rapportage” over Israël. Op de website van ICCO verwijst de organisatie haar drie jarige financiering van Electronic Intifada.

Ratna Pelle op 27 nov. 2010 op Israël & Palestijnen Nieuws Blog:

“Volgens ICCO is er teveel positief nieuws over Israël en daarom subsidiëren ze de haat website Electronic Intifada. Maar het volgende nieuws hoef je toch echt niet te gaan zoeken in de NRC, de Volkskrant of op het NOS journaal. Nee, er is wel belangrijker nieuws: Israël zou weer een familie uit hun huis in Oost Jeruzalem hebben gezet (hoeveel mensen worden er in Nederland dagelijks uit hun huizen gezet? Krijgen we iedere huisuitzetting hier op het journaal te zien?), Israël wil de Palestijnen geen toestemming geven om een eigen luchthaven te bouwen, Wilders gaat volgende week naar Israël en de nieuwe referendum wet zou niet deugen. Geen ruimte dus voor het kleine detail dat het afgelopen jaar 180.000 Palestijnen zijn behandeld in Israëlische ziekenhuizen.”

NGO Monitor vertelde aan de Jerusalem Post dat de Post dat “Ali Abunimah, de directeur van Electronic Intifada, een aanvoerder is van de campagnes in de delegitimizering en demonisering van Israël. In zijn reizen en spreekbeurten, mogelijk gemaakt door de begroting van Electronic Intifada, pleit hij voor een éénstaatoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict  (boekomslag van zijn boek ‘One Country’ hiernaast) en gebruikt hierin routinematig de valse apartheid retoriek.”

“Ook vergelijkt Abunimah Israël met nazi-Duitsland, vergelijkt de Israëlische pers met Der Stürmer, verwijst naar Gaza als een “getto voor het overschot aan niet-Joden” en beweert dat “het zionisme niet ontstaan is uit de Holocaust, maar haar feitelijke voortzetting in diezelfde geest.”

NGO Monitor bekritiseert de werknemer van ICCO Mieke Zagt die “de officiële leiding heeft bij de ICCO en als zodanig verantwoordelijk is voor de financiering van Electronic Intifada”. Mieke Zagt is een ex-medewerker van Amnesty International voor de Midden-Oosten divisie en een fervente vocale voorstander van BDS.” BDS is de afkorting voor Boycot, Desinvestering en Sancties beweging gericht op Israël.

Marinus Verweij, die op 9 september 2010 aangesteld werd als voorzitter van het bestuur van ICCO, schreef gisteren donderdag aan The Jerusalem Post: “Electronic Intifada werd gelanceerd in februari 2001. Het publiceert nieuws, commentaar, analyse en naslagwerken over de Israëlisch-Palestijnse situatie… De EI is uitgegroeid tot een belangrijke bron van informatie uit de bezette Palestijnse gebieden. Kranten zoals The Washington Post en de Financial Times hebben vaak materiaal gebruikt afkomstig uit de Electronic Intifada.”

“En,” zo vervolgde hij, “worden de rechten van het Palestijnse volk door de E.I. op een fatsoenlijke manier in het middelpunt van het nieuws gebracht. De EI brengt regelmatig rapporten uit over de schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht door de staat Israël. Op geen enkele wijze is de EI anti-Israëlisch of antisemitisch.”

Volgens Verweij voert de ICCO “een beleid van ondersteuning van zowel Israëlische en Palestijnse organisaties die zich houden aan de beginselen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht. ICCO steunt de Electronic Intifada sinds 2007. Mieke Zagt is een van de programma uitvoerders van de ICCO die werkt aan het Midden-Oosten. Zij voert het beleid uit dat goedgekeurd werd door de raad van bestuur van ICCO.” Verweij weigerde commentaar te leveren op de belangenbehartiging van Zagt inzake haar BDS-activiteiten alsmede Electronic Intifada’s vergelijkingen van Israël met Nazi-Duitsland.

Mieke Zagt van ICCO: Israëlbashen op kosten van de Nederlandse belastingbetaler is toch gewoon zalig!

Sprekend vanuit Den Haag, vertelde Ronny Naftaniel, hoofd van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (Cidi.nl), aan The Jerusalem Post dat “veel christenen zich niet bewust zijn dat hun middelen worden misbruikt” door ICCO en ter goeder trouw denken zij dat de financiering van ICCO wordt aangewend voor het subsidiëren van hulpprojecten in Afrika. De Nederlandse autoriteiten moeten bewust worden gemaakt dat “geld van de belastingbetaler rechtstreeks gaat naar anti-Israëlische propaganda” en de financieringsbronnen van ICCO moeten worden onderzocht.

Ward Bezemer, een woordvoerder van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, schreef in een email aan The Jerusalem Post dat “Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland Nederlandse NGO’s subsidieert, zoals ICCO, die landen ondersteunen uit het maatschappelijk middenveld in ontwikkelingslanden. De NGO’s brengen nadien verslag uit aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken over de uitvoering van hun programma en de activiteiten van de afgelopen periode.

Volgens ICCO heeft het financieel bijgedragen aan het onderhoud van de website Electronic Intifada, [die] subsidie werd gefinancierd met Nederlands overheidsgeld tot 2010. Vanaf 2010 heeft het enkel niet-gesubsidieerde activiteiten van EI ondersteund.” Bezemer ging verder: “Of ICCO het antisemitisme (een strafbaar feit) heeft bevorderd of niet, wordt bepaald door de officier van justitie op basis van de Nederlandse wet.”


Bronnen: The Jerusalem Post: Dutch will look into NGO funding of anti-Semitic website door Benjamin Weinthal van 26 november 2010; NGO Monitor: Dutch Government Funding for Antisemitic “Electronic Intifada” van 26 november 2010; Cidi.nl: Onderzoek naar financiering ICCO van Electronic Intifada van 26 november 2010

8 gedachtes over “Nederlandse overheid doneerde jaarlijks 124 miljoen euro aan antisemitische ngo

 1. Nou Meneer Brabosh,uw leugens en bedrog worden door zelfs Uri Rosenthal geloofd,zegt toch iets over het nivo van Uri.
  Maar goed,helaas zijn er websites die het handelen van Israel laat zien en dat is niet echt een mooi gezicht.
  Het is niet echt netjes om het internationaal recht aan je laars te lappen en misdaden te plegen tegen de menselijkheid.
  Gaat u ook de Amerikaanse belasting betaler mailen dat er wapens vanuit de VS naar Israel gaan,dat Israel 20 F35 krijgt als zij 3 maanden niet bouwen?
  Arme Amerikanen die op straat leven omdat de regering gevechtsvliegtuigen aan Israel geeft.
  Maar ga vooral door met uw leugens en bedrog,de waarheid zal altijd zegenvieren.

  Like

  1. O, Rosa. blind voor de waarheid.

   In politiek kun je in verschillen van mening.
   In het geloof kun je ook verschillen van mening.

   Maar de waarheid blijft altijd de waarheid.

   Als je maar even de moeite zou nemen om de leugens en bedrog van Brabosh te onderzoeken en te staven aan de historie, zou zelfs jij ergens anders uitkomen.

   Dat jij volkomen blind bent voor de waarheid is wel duidelijk:
   Internatioanaal recht aan je laars lappen en misdaden tegen de menselijkheid plegen is vooral iets wat wij bij de andere club zien en waar jij blind voor bent. Al die raketten en mortieren die Hamas naar Israel schiet, worden naar burgerdoelen geschoten. O, ja dat wil jij niet zien.

   Hamas wil een Islamitische staat. Dat betekend dat andere geloven niet welkom zijn, net al in bijna alle andere Arabische landen. Alleen de Moslims. Anti homo, anti democratie, anti vrouwenrechten, ach Rosa, de lijst is te lang. In Israel (de enige democratie in in het midden oosten) is dat wel allemaal toegestaan.

   Werden er geen 800.000 uit de Arabische landen gejaagd in de jaren na 1948? Ook niet willen zien of wist je dat nog niet? En zijn er enkele tienduizenden Joden die generaties lang in Judea en Samaria hebben gewoond door Jordanie weggejaagd in 1948, en als dank hebben de Jordaanse soldaten meerdere Joodse synagoges opgeblazen. Kijk maar even op deze site naar de Hurva synagoge. Zij wilden geen Joden in de Judea en Samaria wat in eens de Westbank werd genoemd: in Zuid Afrika heet dat apartheid.

   Ach, om af te sluiten, Rosa, wat is er terechtgekomen van de accoorden van Oslo? 7 afspraken weren er gemaakt 7 maar. Israel heeft er 6 van vervuld, en de Palastijnen NUL! Het probleem is dat de Palastijnen/Arabieren in Engels over vrede hebben en in het Arabisch over Jihad.

   Dat jij deze dingen hier schrijft zegt iets over jou: namelijk dat je de geschiedenis van Israel/Palestina totaal niet niet kent. Even een tipje van de sluier: naar aanleiding van de Arabische massamoord op de Joden in Hebron is er een onderzoek gedaan door de Engelsen. (Hebron was een overwegend Joodse stad met een Arabische minderheid, en na de massamoord zijn de Joden gevlucht): De Hope Simpson heeft een onderzoek gedaan en meldde in 1930 dat er een illegale en ongecontroleerde Arabische immigratie vanuit Egypte, Trans-Jordanië en Syrië plaats vond, die oogluikend toegestaan werd door de Britse regering. (Palestine, Report on Immigration, Land Settlement and Development, pag126) ook kun je even kijken naar het volgende rapport: Palestine Royal Commission Report, p. 291. Zo leer je meteen waar het grootste deel van Palestijnse vluchtelingen van afstammen.

   Maar ik ben bang dat je zo blind bent dat je dat niet lezen kan.

   Like

  2. Nou Rosa, alsof per definitie vliegtuigbouwers hun verkoop moeten laten afhangen van een bouwstop ergens in de wereld. Wie dat gelooft omdat ze niet tussen de nieuwslijnen kunnen lezen, kent de wereld niet.
   Overigens heeft de VS en haar wapenindustrie er alle belang bij dat Israël e.a. die vliegtuigen wel degelijk aankopen.
   Indien Israël wat meer medestanders zou hebben, dan kunnen dezelfden argumenteren indien Israël ze niet mag aankopen, ze ook niet moeten hebben en dan ligt Amerika op zijn achterste. Meer werkeloosheid en nog meer “arme Amerikanen”. En dat is nu niet wat jij wilt of wel?
   Deze Amerikaanse domme politieke zet omwille van een bouwstopje zal hun in de toekomst nog parten spelen, let op mijn woorden Rosa!
   Gegroet
   David

   Like

   1. Alsof een bouwstop wat uitmaakt. Voor de meeste Palestijnen is heel de Israëlische staat één grote illegale Joodse nederzetting. Of er nu Joodse woningen gebouwd worden in Nabloes of Ramallah op de Westoever, of in Tel Aviv, Nazareth of Haïfa in Israël, voor Hamas en Co is dat allemaal Palestijnse grond en moeten de Joden oprotten. Dat staat zo letterlijk in hun handvest. “Een Palestijnse staat, niet naast maar in de plaats van Israël,” luidt steevast het devies. Neem dat gerust letterlijk want dat is wat er bedoeld wordt met “From the river to the sea Palestine shall be free.”

    Trouwens, diegenen – en daar zitten ook veel Joden tussen – die menen dat Israël moet ophouden met te bouwen op de Westoever en in [Oost-]Jeruzalem, moeten bedenken dat ooit ook Tel Aviv in 1909 is begonnen met drie tenten en een plaspot op een zandduin. Als het van diezelfde lieden had afgehangen zou Tel Aviv niet eens bestaan hebben en zouden de moslim Arabieren vandaag nog altijd hun gevoeg doen op de grafstenen van de Joodse begraafplaats op de Olijfberg. Nee bedankt.

    Nogmaals: Judea & Samaria komen historisch en rechtens Israël toe. De PalArabieren die daar wonen kunnen, in zoverre zij bereid zijn de vredespijp te roken met de Joden, blijven wonen in het gebied, eventueel onder een beperkte vorm van [islamistisch] zelfbestuur. De rest kan oprotten naar Jordanië [of naar elders] dat in 1923 een verkeerde naam meekreeg en in feite “Palestina” had moeten heten. Voor mijn part mogen ze Amman zelfs tot al-Quds hernoemen. Who cares?

    Like

 2. @rosa: “dat Israel 20 F35 krijgt als zij 3 maanden niet bouwen” – “omdat de regering gevechtsvliegtuigen aan Israel geeft

  Dat is een foute veronderstelling. Israël “krijgt” niks. Voor die gevechtsvliegtuigen moet het wel de volle pot betalen als ze die willen geleverd krijgen. Bovendien is de bijkomende voorwaarde [om die gevechtsvliegtuigen te mogen KOPEN] dat op het einde van die 90 dagen bouwstop, de grenzen van die toekomstige staat Palestina worden vastgelegd op papier. Geef toe, dat is toch heel wat anders dan uw favoriete anti-Joodse websites vermelden.

  Like

 3. Wat een leugens worden hier weer verspreidt.
  “Voor de meeste Palestijnen is heel de Israëlische staat één grote illegale Joodse nederzetting. ” Dat is echt de grootste onzin die ik ooit gehoord heb.
  Vooral leuk omdat vandaag dit artikel in Haaretz staat:

  Overigens is ook allang bekend, als je iets beter had gezocht, dat dat “hele” rapport is opgesteld door de NGO Monitor wat een grote scam blijkt te zijn, en helemaal niet “impartial” is zoals ze zeggen te zijn.

  Like

  1. Die “onzin” staat wel in het Handvest van Hamas, en zolang dat niet wordt teruggetrokken (ook in Haaretz spreekt Haniyeh daar niet over) zijn al dat soort statements pure propaganda. Haaretz schrijft in datzelfde artikel dat Hamas inderdaad héél Israël wil hebben. Blijkbaar heb je dat artikel maar met een half oog gelezen.

   Bovendien: geef mij eens een goede reden waarom Palestijnen opeens betrouwbare onderhandelaars zijn geworden die je op hun woord mag geloven. Alle akkoorden die met hen werden afgesproken hebben ze geschonden. Ten nadere: terug naar de grenzen van 1967 is onmogelijk. Israël Jeruzalem afgeven aan de islam? Dan maar geen vrede als dat het laatste Palestijnse voorstel is. Het gaat niet om territoriale geschillen maar om ideologische. Land voor vrede werkt niet.

   Het laatste is helemaal om te gillen: NGO monitor “niet helemaal impartial.” Geef mij eens een goede “impartial” tip. Stop de Bezetting van Gretta Duisenberg of de blog van Anja meulenbelt misschien? Voor jou is alles “impartial” zolang het maar tegen Israël is en pro-Palestina.

   Like

Reacties zijn gesloten.