Amerikaanse vredesvoorstel bouwstop in ruil voor straaljagers en steun is nep

Het Israëlische blunderboek

Het Amerikaanse voorstel rammelt aan alle kanten en misleiding en bedrog zijn  troef. Als er al gevechtsvliegtuigen worden geleverd om een nieuwe bouwstop af te kopen, dan zijn die niet gratis. Israël moet daar uit eigen zak de volle pond voor betalen. Bovendien wordt er maar aan alle voorwaarden voldaan als tijdens die 3 maanden bouwstop de vredesonderhandelingen in zoverre zijn opgeschoten, dat de toekomstige grenzen van de nieuw op te richten staat ‘Palestina’ definitief vastliggen op papier. Een onmogelijke opgave dus in dergelijke korte tijdspanne.

Avi Dichter (Kadimapartij): 10 maanden bouwstop was een kritieke blunder

Die tien maanden bouwstop staat in mijn persoonlijke Top Tien van Grootste Israëlische Blunders Aller Tijden. Bovendien is het niet helemaal duidelijk of de Amerikanen ook een bouwstop willen in [Oost-]Jeruzalem. De ene zegt ja en de ander denkt weer van niet. Niet ernstig dus. Ook staat er nog helemaal niks op papier. Veel geblaat dus en weinig wol.

Na bijna de voltallige Likoedpartij van Netanjahoe haakt nu zelfs de gematigde Kadima van Tzipi Livini af. Zo noemde parlementslid Avi Dichter de 10 maanden bouwstop op de Westoever “a critical mistake” en vervolgde: “..nobody thinks that Netanayhu will reach a final-status agreement in 90 days. And if there isn’t a final-status agreement at the end of those 90 days, we will be asked to do another freeze, and another one…” Dichter zei vlakaf: “We would have continued West Bank building“.

Wat mij betreft is het beter om het complete vredesproces voor onbeperkte tijd  opnieuw in de diepvriezer te stoppen, totdat de PA met redelijke voorstellen op de proppen komt en duidelijk te kennen geeft dat het “vrede” wil, wat dat ook in het Arabisch mag betekenen. Nu brengt dit hele circus ons helemaal nergens.  Israel Today maakt hieronder een stand van zaken op.

Jeruzalem, vandaag 21 november 2010. Duizenden kolonisten demonstreren tegen een vernieuwde bouwstop aan de ambtswoning van Netanjahoe

Israëlische minister: Aanbod VS voor bouwstop is valstrik

door Israel Today

De Israëlische minister van Infrastructuur Uzi Landau heeft dinsdag ervoor gewaarschuwd, dat het voorstel waarbij de regering-Obama Israël zal voorzien van diverse giften en hulp in ruil voor opnieuw een Joodse bouwstop, een truc is, zoals de meeste voorafgaande Amerikaanse diplomatieke beloften nep bleken.

Voor Voice of Israël Radio bekritiseerde Landau het feit, dat het voorstel in de Israëlische media verkeerd werd uitgelegd en zelfs door de meeste Israëlische parlementsleden. Volgens de gepubliceerde versie van het voorstel zal Israël een 90-daagse Joodse bouwstop opleggen in Judea en Samaria (met uitzondering van Oost-Jeruzalem) om een hervatting van de directe vredesbesprekingen met de Palestijnen te vergemakkelijken. In ruil krijgt Israël Amerikaanse steun bij de VN, meer erkenning van zijn veiligheidseisen, en 20 F-35 gevechtsvliegtuigen.

Minister Uzi Landau (Yisrael Beiteinu): geen vertrouwen in Obama

Uzi Landau: “Israël wordt misleid over de details van Amerikaans aanbod, want de geschiedenis leert dat beloften van Witte Huis aan Israël niet betrouwbaar zijn.”

De meeste Israëli’s geloven nu ten onrechte, dat ze een grote diplomatieke overwinning bereiken en gratis militaire hardware krijgen, alleen doordat ze een klein, tijdelijk gebaar maken, verklaarde Landau. ‘We moeten de structuur van de overeenkomst zien – dan zie je dat de Amerikanen eisen dat we tot een volledige overeenkomst met de PA komen, om de voordelen te ontvangen’, vervolgde Landau. ‘Je krijgt alleen de voordelen indien er een allesomvattende vredesovereenkomst is – alleen wanneer alles voorbij is’.

Omdat de Palestijnen het tijdelijke en beperkte karakter van de bouwstop al hebben afgewezen, is er nauwelijks enige kans dat Israël de beloofde voordelen zal ontvangen voor het maken van dit gebaar. In plaats daarvan zal Israël merken dat het verraden is, net als in het verleden, aldus Landau. ‘Israël heeft gefaald om te leren van het verleden,” klaagde hij. “President Obama negeert eerdere beloften, die president Bush deed aan premier Ariël Sharon. Die beloften werden ook als een grote diplomatieke prestatie afgeschilderd”.

De Bush-Sharon brief bevatte waarschijnlijk de Amerikaanse erkenning, dat Israël grote Joodse blokken nederzettingen in Judea en Samaria zou behouden, zelfs als onderdeel van een allesomvattend vredesakkoord. Het is nu het papier niet waard waarop het stond geschreven. Landau wees er op, dat de onlangs verstreken zelfopgelegde bouwstop van tien maanden Israël niets heeft opgeleverd, dus waarom zou iemand geloven dat de Amerikaanse regering nu anders zal handelen?

‘In plaats van aan de Palestijnen te vragen om soortgelijke ‘gebaren’ te maken komt de VS weer bij ons’, aldus Landau, Hij concludeert dat concessies uiteindelijk slechts leiden tot meer concessies, omdat Israël zich zo buigzaam en besluiteloos presenteert aan zijn vijanden en opportunistische buitenlandse bemiddelaars.


Bronnen: Israel Today.NL: Israëlische minister: Aanbod VS voor bouwstop is valstrik van 17 november 2010;

Een gedachte over “Amerikaanse vredesvoorstel bouwstop in ruil voor straaljagers en steun is nep

  1. Israel werd in 1948 zoals men nu zou zeggen ïllegaal”aangevallen door de arabische/islamitische landen in het midden oosten.Het is dus Israel dat compensatie zou moeten ontvangen voor alle aangedane ellende.De zogenaamde palestijnen moeten daarvoor niet bij Israel zijn maar bij de aanvallers van 1948!!!
    Israel moet compensatie claimen en Judea en Samaria voor dat doel opeisen!

    Like

Reacties zijn gesloten.