Lieberman vraagt VN-gezant om klacht in te dienen na raketaanval met witte fosfor vanuit Gaza

De Israëlische luchtmacht [IAF] heeft doelwitten bestookt in Gaza als vergelding voor 11 raketten en mortiergranaten die werden afgevuurd naar het westelijke deel van de Negev woesdijn in de omgeving van Ashkelon. Vier van de granaten bevatten witte fosfor. De Nasser Salah al-Din Brigades eisen de beschieting op die volgens hen een reactie was op de recente uitschakeling van terroristen door het IDF (Israëlische leger).

Mortiergranaten bevatten witte fosfor

De Israëlische Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft zijn gezant bij de Verenigde Naties, Meron Ruben, geïnstrueerd een klacht in te dienen bij de internationale organisatie omtrent het spervuur van raketten en mortiergranaten dat werd afgevuurd op Zuid-Israël vanuit de Gazastrook op vrijdag, zo meldde de Israëlische radio.

Lieberman vertelde Ruben om specifiek de aandacht van de Verenigde Naties te vestigen op het feit dat mortiergranaten met witte fosfor werden afgevuurd. In het in opdracht van de Verenigde Naties geschreven Goldstone Rapport werd Israël veroordeeld voor het gebruik van witte fosfor tijdens Operatie Cast Lead.

Eerder op vrijdag, als antwoord op het afschieten van raketten en mortiergranaten, hebben gevechtsvliegtuigen van de IAF met succes drie met de terreur gerelateerde doelwitten beschoten in Gaza. Onder meer twee smokkeltunnels in Deir al-Balah werden vernield en eveneens een doelwit in Khan Yunis werd geraakt. Palestijnse bronnen meldden dat een uitvalsbasis waar militanten van de terreurgroep Islamitische Jihad werden getraind, was aangevallen door het IDF. In totaal werden acht mensen gewond bij de luchtaanvallen.

Palestijnse strijders van de Nasser Salah al-Din Brigades op training in Gaza, 7 augustus 2008 (UPI foto/Ismael Mohamad)

De Nasser Salah al-Din Brigades

Het IDF meldde ook dat vier mortiergranaten die neerkwamen in het gebied van de Regionale Raad van Ashkelon, witte fosfor bevatten. De Nasser Salah al-Din Brigades hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de vier mortiergranaten, waarvan ze zeiden dat het een reactie was op de moord door het IDF op twee leden van het Leger van Islam, een aan al-Qaeda gelieerde terreurgroep eerder deze week.

De Salah al-Din Brigades zijn de gewapende vleugel van de Volksverzet Comités (PRC / Popular Resistance Committees). Het feit dat deze Palestijnse militanten fundamentalistische moslims zijn en dus de Joden haten en moorddadige terroristen zijn, verschilt de Nasser Salah al-Din bende in niets van terroristische organisaties zoals Hamas en Hezbollah. Echter, zij verschillen in zoverre met hun moslimbroeders dat zij niet tegelijkertijd een gewapende organisatie handhaven en daarnaast een apart netwerk van sociale en politieke diensten.

De Volksverzet Comités (PRC) zetten nog steeds hun terroristische kracht in tegen Israël, waarvan belangrijkste manier van aanvallen het afvuren is van raketten vanuit de Gazastrook naar steden in het zuiden van Israël. Zo was de groep onder meer betrokken bij de aanslag van 15 oktober 2003 waarbij meerdere Amerikanen met een bermbom werden gedood in de Gazastrook. En op 22 mei 2007 werd een Joodse vrouw, Shirel Feldman (32 jaar), gedood toen een raket insloeg op haar auto en een tweede slachtoffer zwaar gewond.

Palestijnse terroristen verwondden drie koeien. Gaia zal dit niet leuk vinden

Westelijke Negev onder vuur

In aanvulling op de vier mortiergranaten die vrijdag werden afgevuurd op Israël en die witte fosfor bevatten, werden drie bijkomende mortiergranaten afgevuurd richting de westelijke Negev. Al de granaten ontploften gelukkig in open land. Er werden geen gewonden gemeld en er werd geen schade veroorzaakt.

Eerder werd op vrijdag een Grad-raket vanuit Gaza afgeschoten richting Israël. De Grad-raket was de eerste raket sinds juli en de eerste die insloeg in de buurt van Ofakim sinds het einde van Operation Cast Lead [de oorlog in Gaza]. De raket ontplofte in een open gebied, verwondde drie koeien en beschadigden een gebouw.

Daarnaast zijn twee Qassam-raketten ingeslagen de de Regionale Raad van Merhavim in de westelijke Negev. Geen gewonden en de schade werden gemeld. Een andere raket werd vrijdagochtend afgevuurd.  De islamistische militant die de raket afvuurde had blijkbaar te diep in het glas gekeken want de raket stortte te vroeg neer stortte neer binnen de Palestijnse gebieden van Gaza.

Qassam-raketten worden sinds 2001 bijna dagelijks afgeschoten vanuit de Gazastrook naar de Westelijke Negev. De woordvoerder van het IDF meldde dat sinds het begin van dit jaar meer dan 180 raketten zijn geland in Israël.


Bronnen: The Jerusalem Post: Lieberman tells UN envoy to file complaint on Gaza rockets van 19 november 2010


Gemaskerde militanten van de terreurgroep Islamitische Jihad in actie op 20 december 2008

Chronologie op brabosh.com van doorlopende raketbeschietingen door Hamas & Co sinds de eenzijdige terugtrekking van het Israëlische leger op 18 januari 2009. Op Wikipedia kan u een lijst vinden van de Palestijnse beschietingen van burgerdoelwitten in Zuid-Israël van het afgelopen jaar 2010. Klik hier Palestinian rocket attacks on Israel, 2010

 • Opnieuw beschietingen door Hamas, nieuw bestand in de maak? 02.02.2009
 • Meer dan 100 raketten afgevuurd op Israël sinds bestand, reactie kan niet lang meer uitblijven.. 03.03.2009
 • Steeds minder raketten en mortiergranaten afgevuurd vanuit Gaza op Zuid-Israël 31.03.2009
 • Bescherm ZELF Israël tegen raketten vanuit Gaza met twee realistische PC-games 29.04.2009
 • Israël bevestigt aankoop van Vulcan-Phalanx Afweersysteem tegen raketten vanuit Gaza 29.04.2009
 • Nog altijd raketten en mortiergranaten vanuit Gaza op burgerdoelwitten in Zuid-Israël 27.05.2009
 • Amnesty International veroordeelt Hamas voor oorlogsmisdaden en schending mensenrechten 03.07.2009
 • ‘Overwinningsfeest’ van Hamas in Syrische hoofdstad Damaskus 28.08.2009
 • Islamitische Jihad vuurt Qassamraket af op Eshkol (Z-Israël) 27.09.2009
 • Israël: ‘t is genoeg geweest! De wereld: hoezo genoeg? 29.09.2009
 • Mijnheer Goldstone, waarom heeft u mijn getuigenis compleet genegeerd? 06.11.2009
 • Het verschil tussen mortieren en raketten en hoe dodelijk ze zijn 14.12.2009
 • 242 raketten en mortieren afgevuurd op Zuid-Israël sinds het ‘einde’ van het Gazaconflict 16.12.09
 • Gaza 1 jaar geleden: Hamas vuurt raket af vanuit het persgebouw 22.12.09
 • Israëlische slachtoffers dagen Hamasmisdadigers voor Belgische rechtbank 26.12.09
 • Israëlische Veiligheidsdienst Shin Bet: 2009 was een rustig jaar 02.01.2010
 • Raketinslag in Sderot 04.01.2010
 • Israël antiraketsysteem succesvol getest 08.01.2010
 • Gazaconflict laait weer op. Voortdurend raketbeschietingen vanuit Gaza op Zuid-Israël 11.01.2010
 • Qassam raket afgevuurd op Zuid-Israël, luchtmacht bombardeert smokkeltunnels 13.03.2010
 • Dode in Israëlisch dorpje bij raketaanval vanuit Gaza 19.03.2010
 • Terreurgroep Hamas brengt ezel tot ontploffing aan Israëlische grenspost 28.05.2010
 • Ook in 2010 blijft Hamas raketten en mortieren afschieten op Israël 14.08.2010
 • Palestijnse raketaanvallen overschaduwen vredesgesprekken 16.09.2010
 • Raketbeschietingen vanuit Gaza zullen toenemen als Iron Dome operationeel wordt 27.09.2010
 • Sderot, schuilkelder hoofdstad van de wereld 17.10.2010
 • Lieberman vraagt VN-gezant om klacht in te dienen na nieuwe raketaanval vanuit Gaza 19.11.2010
 • Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.