Israël schakelt in Gaza gevaarlijke terroristen van Leger van Islam uit

De Israëlische luchtmacht [IAF] heeft in samenwerking met Shin Bet [de Israëlische Veiligheidsdienst] afgelopen woensdag 17 november andermaal met succes een liquidatieopdracht uitgevoerd  in de Gazastrook van een belangrijke terrorist die het voornemen had om Israëliërs, burgers en/of soldaten, te ontvoeren en te gijzelen.

Het wordt dikwijls vergeten, maar naast de terreurgroep Hamas die de Gaza domineert, bestaan er nog een dozijn andere terreurorganisaties in de Gaza die allemaal hun plaats opeisen in de bloedrode poel van de islamistische strijd voor de vernietiging van de Joodse staat Israël en de beloofde uitvoering van de genocide op de Joden van Israël. Zelfs als er al ooit een akkoord wordt bereikt tussen Hamas en Israël, is de ellende nog lang niet voorbij. Een volledige demilitarisatie van Gaza zal absoluut noodzakelijk blijken om de vrede ietwat geloofwaardig te maken èn te houden.

Eén van die andere terreurgroepen is Leger van Islam [in het Arabisch Jaish al-Islam ofte Army of Islam] van Mumtaz Durmush, de leider van de groep. Leden van Leger van Islam lagen in het verleden herhaaldelijk overhoop met Hamas wat dikwijls tot geweld leidde waarbij aan weerskanten doden vielen. Zo werd tijdens één van de zovele aanvaringen twee familieleden van Durmush door Hamasmilitanten vermoord.

Het slachtoffer, de Palestijnse terrorist Islam Yassin [nom de guerre Abu Adham], 35 jaar oud en afkomstig uit het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalaya in het noorden van de Gazastrook, was een belangrijk lid van de terreurgroep Leger van Islam [Army of Islam], een aantal aan al-Qaeda gelinkte groep Jihadisten die qua gebruik van geweld niet moeten onderdoen voor Hamas of Islamitische Jihad. Ook zijn broer Mohammed kwam om het leven. Beide broers waren ook neven van sjeik Ahmed Yassin, die in 1987 Hamas heeft opgericht en op 22 maart 2004 door het IDF werd uitgeschakeld, toen hij en zijn bodyguards met Hellfire missiles onder vuur werden genomen vanuit een Israëlische AH-64 Apache helicopter.

Ook zijn broer Mohammed Yassin werd zwaar gewond en overleed korte tijd later
Ook zijn broer Mohammed Yassin werd zwaar gewond en overleed korte tijd later

In de luchtaanval op het voertuig dat Islam Yassin bestuurde, werd ook zijn broer Muhammad Yassin gedood en vier andere terroristen werden lichtgewond, volgens Palestijnse bronnen. De Israëlische veiligheidsdienst was er achter gekomen dat Yassin van plan was om Israëliërs die in de Sinaï in het zuiden van Israël op vakantie waren, te ontvoeren en te gijzelen om ze eventueel te ruilen voor andere terroristen, zo deelde de woordvoerder van het IDF mede in een officiële mededeling.

Volgens het IDF was Islam Yassin de tegenwoordige rechterhand en helper van Mumtaz Durmush, de chef van Leger van Islam [Army of Islam]. Op 11 november 2010 had het Bureau voor het Contra-Terrorisme een dringende waarschuwing uitgegeven aan alle Israëlische vakantiegangers in de Sinaï omtrent het reële gevaar van een kidnappingsoperatie. De veiligheidsdienst sommeerde hen om onmiddellijk terug naar het binnenland van Israël te keren.

Het Leger van de Islam is één van de drie Palestijnse terreurformaties die soldaat korporaal Gilad Shalit op 25 juni 2006 ontvoerden en die sindsdien door Hamas wordt gegijzeld [de andere twee organisaties zijn Hamas en de Popular Resistance Committees.] Hamas wil Shalit ruilen voor 1000 terroristen die opgesloten zijn in Israëlische gevangenissen.

Eén van de terroristen waarvan de vrijlating wordt geëist is terroristenleider Marwan Barghouti die in maart van dit jaar in gevangenschap zijn doctoraatstitel behaalde via de Israëlische Open Universiteit. Door mensenrechtenbewegingen zoals Human Rights Watch en Amnesty International wordt al jaren om de vrijlating van korporaal Shalit geëist. Onlangs beloofde de anti-Israëlische oud-president Jimmy Carter dat hij een brief van soldaat Shalit zal meebrengen voor zijn ouders.

Gegijzeld door Leger van Islam, 25 juni 2007. Op een videoboodschap schreeuwt Brits reporter Alan Johnston met een gordel explosieven om zijn middel het uit van angst voor zijn leven en vraagt het IDF om vooral niet in te grijpen

Leger van Islam (Jaish al-Islam)

Het Leger van Islam is één van de zovele Salafi groepen die nog steeds aan macht winnen in de Gazastrook en net zoals de meeste terreurgroepen in Gaza en Westoever een Islamitische Staat Palestina nastreven, niet naast Israël maar in de plaats van. In mei 2005 werd er voor het eerst iets van Leger van Islam gehoord toen ze pamfletten uitdeelden in de straten van Gaza. In juni 2006 publiceerde Leger van Islam op verschillende Palestijnse islamitische websites haar programmapunten:

Mumtaz Durmush (rechts) met een van zijn aanhangers 21 januari 2007 (foto IICC)

“Wij voeren geen jihad (heilige oorlog) omwille van het heil (of de herovering) van een perceel grond, denkbeeldige grenzen of uit nationalisme… Onze jihad is veel verhevener. Deze religie (Islam) zal niet in staat zijn om te zegevieren door middel van een generatie die weggerot is door (wereldse) genoegens of gebroken werd door de veiligheidsdiensten van de tirannieke regeringen. Onze jihad is gebaseerd op een solide basis en heeft tot doel de bezetting en de tirannie te beëindigen als de prelude van de oprichting van een islamitisch kalifaat in de Palestijnse gebieden.”

Leger van Islam werd opgericht uit elementen van Hamas en de Popular Resistance Committees en onderhouden rechtsreeks contact met al-Qaeda. In een interview op de website van Ilaf op 17 juli 2007 gaf Abu Ashur toe, de toenmalige rechterhand van Mumtaz Durmush, dat zijn organisatie financieel wordt gesteund en haar instructies krijgt van al-Qaeda in Afghanistan. Leger van Islam raakte internationaal bekend toen de terreurgroep in 2007 de BBC correspondent Alan Johnston ontvoerde. Op 25 juni 2007 [niet toevallig precies dezelfde datum van de ontvoering van Shalit 1 jaar voordien] gaf Leger van Islam een video vrij waarop journalist Johnston werd getoond met een bommengordel om zijn middel. Johnston werd op 4 juli 2007 na 114 dagen gevangenschap door Hamas weer op vrije voeten gesteld.

De uitschakeling door het IDF van afgelopen woensdag was al de tweede succesvolle actie van die aard die op een maand tijd door het IDF werd ondernomen, in een poging om de ontvoeringsplannen van Leger van Islam in de Sinaï te verijdelen. Zo werd op 3 november de 27-jaar oude Mohammed Jamal al-Nahmnam gedood toen zijn auto in de lucht vloog in de Gazastrook. Hij werd gedood toen een raket werd afgevuurd door een Israëlische helicopter toen hij met zijn wagen ter hoogte was van een politiepost van Hamas in Gaza City. Het IDF deelde mee dat al-Nahmnam, die eveneens een lid was van Leger van Islam, uitgeschakeld werd voor zijn betrokkenheid in de Sinaï samenzwering om Amerikanen en Israëliërs te ontvoeren [“was killed due to his involvement in this [the Sinai kidnapping plot] attack.”]

Archieffoto uit 2007 van de auto die tijdens een raketaanval door het IDF werd vernield met daarin vier omgekomen leden van Leger van Islam

 


Bronnen: The Jerusalem Post: IAF kills Army of Islam leader in Gaza door Yaakov Lappin; Arutz Sheva: IDF Hits Second Army of Islam Leader in Gaza door Maayana Miskin van 17 november 2010 en IDF Takes Out Top Al-Qaeda Terrorist in Gaza door Maayana Miskin van 3 november 2010; Haaretz: As Gaza burns door Avi Issacharoff van 27 april 2007