In Gaza is een oosters tapijt meer waard dan een vrouw

Islamitische Universiteit in Gaza, 26 oktober 2010: Moslim Liga herdenkt Dr. Fathi Shikaki. Hoofddoeken: steeds meer vrouwen evolueren van hijab naar nijab

De stemmen klinken steeds luider om een nieuwe interventie te vragen van het Israëlische leger om de Gazastrook binnen te trekken. Niet zozeer om militair strategische redenen maar om zuiver humanitaire: de Gazaanse vrouwen bevrijden van het juk van de steeds toenemende islamisering van de bevolking van Gaza door de terreurbrigades van Hamas en islamistische nevenorganisaties.

Het drama van de vrouwen in het Midden-Oosten is dat Arabische moslimmannen de vrouwen meer en meer zien als een lustobject. Groen van begeerte en jaloezie laten zij de vrouwen de prijs betalen voor hun eigen zwakheden en perversies. De wereld op zijn kop dus. Ik hoop dat er ooit een dag komt dat iemand die moslimmannen gaat uitleggen dat vrouwen wel wat meer zijn dan alleen maar [goed verborgen] borsten en billen en wiens ultieme taak het is om als geïnstitutionaliseerde broedmachine voor de productie te zorgen van veel  toekomstige shahids [martelaars]  voor Hamas. Als babies worden ze recht vanuit de baarmoeder samen met een raketlanceerder of een kalasjnikov machinegeweer in de wieg gelegd, in afwachting van het ogenblik dat ze de trekker kunnen overhalen.

De blokkade van de Gazastrook – die nog eens in beeld kwam tijdens de dodelijke interceptie van Israël van Turkse schepen toen die trachten de blokkade met geweld te doorbreken op 31 mei 2010 – is niet het enige probleem waarmee het gebied te maken heeft en de verarmde bevolking wordt belegerd. Human Rights Watch ondernam in diezelfde maand mei een reis doorheen Gaza en documenteerde ernstige schendingen van de persoonlijke vrijheid en onderdrukking van sociale organisaties die er in steeds moeilijker omstandigheden de vrijheid verdedigen.

Vrouwelijke Hamaspolitie leidt een manifestatie in goede banen

De Hamas-regering, in een poging om haar imago wat op te krikken als een zogenaamde islamitische hervormingsbeweging ten aanzien van de meer radicale islamitische groeperingen in Gaza, tracht haar sociale greep op de samenleving te consolideren door haar inspanningen systematisch op te drijven door de bevolking van Gaza in toenemende mate te “islamiseren“.


Palestijnse vrouwelijke politie van Hamas houden een oogje in het zeil aan de gebouwen van de Verenigde Naties in Gaza City ter gelegenheid van de eerste verjaardag van het Israëlische Cast Lead offensief , donderdag 14 januari 2010 Uiteraard moeten deze Hamaspolitievrouwen het ‘goede’ voorbeeld geven en lopen er reeds compleet gesluierd bij. Nu de bevolking nog…  (AP Photo/Adel Hana)

Een berucht voorbeeld is de uitgebreide rol die de ‘moraalpolitie’ in Gaza speelt. Afgelopen zomer zijn deze donker geüniformeerde politieagenten de stranden beginnen patrouilleren om erover te waken dat zowel mannen als vrouwen er wel “behoorlijk” gekleed bijlopen. Er zijn wel geen geschreven regels maar een vrouw werd gestraft voor het zwemmen in T-shirt en een spijkerbroek – en dat mannen en vrouwen die met elkaar geen relatie hebben, te beletten dat ze door of met elkaar lopen.

Hamaspolitie controleert het gedrag van eigen volk op het strand van Gaza

Zij kijken toe op kledingwinkels of de vrouwelijke mannequinpoppen die in de etalages zijn opgesteld wel ‘behoorlijk’ aangekleed werden. Ze hebben een verbod ingesteld voor vrouwen om nog op een motorfiets te rijden, en mannelijke kappers mogen geen vrouwen meer bedienen in hun kapsalons.

Koppels die over straat lopen worden routinematig gestopt en van elkaar gescheiden ondervraagd of ze wel getrouwd zijn en meer van dat. “Je hebt eigenlijk beter altijd een kopie van je huwelijksakte op zak of je dreigt ten allen tijde te worden vernederd,” vertelde een jong echtpaar tegenover HRW. En ouders zeggen dat hun dochters permanent onder druk worden gezet om zich meer conservatief te kleden voor de school.

Succesvolle informele dwang van vrouwen in alle sectoren van de samenleving om de islamitische kleding of de hijab werd gemeld in de Gazastrook, waar Mujama al-Islami, de voorloper van Hamas, een mengsel van instemming en dwang gebruiken om het dragen van de hijab te ‘herstellen’ bij stedelijk opgeleide vrouwen in Gaza in de late jaren 1970 en 1980. Vergelijkbaar gedrag werd getoond door Hamas tijdens de eerste intifada.

De campagne van Hamas voor het dragen van de hijab, naast andere maatregelen zoals aan te dringen bij vrouwen om thuis te blijven, segregatie van mannen en de bevordering van polygamie. In de loop van deze campagne werden vrouwen die weigerden om de hijab te dragen verbaal en fysiek lastig gevallen, met als gevolg dat de hijab werd gedragen ‘gewoon om problemen op straat te voorkomen’.

Zo'n middeleeuws badpak op het strand van Gaza heeft ook zo zijn voordelen: geen zonnebrandolie nodig

Na de gewelddadige machtsovername van de Gazastrook in juni 2007 heeft Hamas geprobeerd om de islamitische wet te implementeren in de Gazastrook, met name op scholen, instellingen en rechtbanken door het opleggen van de islamitische jurk of Hijab op vrouwen. Sommige van deze islamiserende inspanningen botsten op min of meer hevige weerstand van vrouwen.

Gesluierde vrouwelijke politie op patrouille in Gaza manen vrouwen aan zich te bedekken conform de kledij voorschriften

Toen rechter Abdel Raouf Al-Halabi van het Palestijnse Hooggerechtshof, vrouwelijke advocaten de opdracht gaf om voortaan een hoofddoek en kaftans te dragen in de rechtbank, hebben de advocaten satelliet tv-stations gecontacteerd waaronder Al-Arabiya om te protesteren, waardoor Hamas ministerie van Justitie zich gedwongen zag om de richtlijn te annuleren.

In 2007 dreigde de islamistische groep Swords of Truth [Zwaarden van de Waarheid] ermee vrouwelijke TV-journalisten te onthoofden als ze zich niet willen kleden volgens de islamitische kledijvoorschriften. “We zullen jullie kelen oversnijden van ader tot ader, indien dat nodig is om de geest en de moraal van dit land te beschermen,” verklaarden ze tegenover de pers.

De groep beschuldigde de omroepvrouwen ook van “schaamteloos gedrag noch moraal” te zijn. Ook werden persoonlijke bedreigingen naar omroepvrouwen gestuurd via hun mobiele telefoons, maar het was niet duidelijk of deze bedreigingen afkomstig waren van dezelfde groep. Ankervrouwen dan de Gazaanse TV-stations verklaarden tegenover Associated Press dat ze bang werden van de verklaringen van de Zwaarden van de Waarheid.

"Wat heb ik toch misdaan?" roept deze vrouw vertwijfeld uit. De volgende keer toch maar voor alle zekerheid een hijab dragen, kwestie van problemen te vermijden....

Het bleef de voorbije jaren steeds meer beperkingen voor vrouwen regenen en geen enkele voor mannen. Wel vreemd. Zo werd in 2009 het vrouwen verboden te lachen tijdens het zwemmen. Datzelfde jaar werden meisjes door Hamas verboden op achter de mannen op de scooters en motoren te zitten, even later gevolgd door een verbod voor vrouwen om te gaan dansen. Eveneens werden vrouwen verboden om in het openbaar te roken maar dat verbod werd later weer ingetrokken. Dit jaar in verbood Hamas het roken van de hoekka [typische waterpijp] door vrouwen in het openbaar, om de absurde reden om het zogezegde toenemende aantal echtscheidingen terug te dringen.

Een bekend geval is dat van de Palestijnse journaliste Asma al-Ghul. Ghul vertelde aan een mensenrechtenorganisatie in de Gazastrook dat Hamaspolitieagenten haar arresteerden onder het voorwendsel dat ze onfatsoenlijk gekleed naar het strand kwam en ze het had gewaagd in het openbaar te lachen. “Ze beschuldigden mij van luidop te lachen tijdens het zwemmen met mijn vriend en om niet de hijab te dragen. Ze wilden ook de identiteit hebben van de mensen die met mij op het strand waren en of ze familieleden van mij waren.”

Al-Ghul voegde eraan toe dat de officieren haar paspoort in beslag genomen, en dat zij doodsbedreigingen had ontvangen van anonieme bellers na het incident. Ten aanzien van het incident, verklaarden veiligheidsageenten van Hamas in eerste instantie dat ze al-Ghul en haar vrienden hadden tegen gehouden omdat ze een gemengd feest hielden op het strand. Later verklaarde een van de commandanten dat al-Ghul werd gestopt voor het niet dragen van een hoofddoek tijdens het zwemmen.

Samen gezellig een dagje aan zee op het strand van Gaza City, 20 juni 2008

Bronnen: Qantara.de: Policewomen in Gaza – Chaste and in Conformity with Islam; Domestic Violence against Women in the Gaza Strip – “A Woman Is Like a Carpet”; The Women of Hamas: “Islam Protects Us”; Wapedia: Wiki: Islamization of the Gaza Strip; Terrorism Info.org : The Islamization process promoted by Hamas in the Gaza Strip van 28 juli 2009; Fox News: Hamas Tries to Detain Woman Walking With Man on Gaza Beach van 8 juli 2009

 

2 gedachtes over “In Gaza is een oosters tapijt meer waard dan een vrouw

  1. Shalom chaweriem, toda raba aan jullie site. Wat goed dat jullie zoveel nieuws brengen in de wereld. Waarheid en mensen laten zien dat de andere 90% aan nieuws leugen en bedrog is. Alles op de TV is leugens, ook alle journaals liegen over Israël. Vanmorgen nog, hoe bedenken ze het, het zou de schuld van Israël zijn dat er niet genoeg schapen zijn om ritueel te slachten, de dwazen. Ze krijgen ze in Israël gratis bij de aankoop van een nieuwe TV. En nu lieten ze ook de tunnels zien waar ze de schapen door leiden naar Gaza. Zou de gemiddelde mens nu niet eindelijk eens nadenken dat ALLES door deze tunnels naar Gaza gebracht wordt?? Er is nergens een tekort aan daar, enkel aan gezond verstand. Maar goed, we weten het, het blijft vechten tegen de duivel, maar overwinnen ZAL hij NOOIT!! Hoop nog veel te horen van jullie. Zoals jullie zien heb ik ook een eigen website, van heel andere dingen, bij mij kan iedereen alles kopen aan goedere uit Israël, zo probeer ik op mijn manier mijn volk te ondersteunen en de mensen te vertellen hoe de waarheid is. Ik hoop zo iets positiefs bij te dragen aan die genen die Israël WEL een warm hard toedragen en gelukkig zijn het er toch nog aardig wat. Als jullie het leuk vinden mag je mijn site gerust op die van jullie plaatsen, misschien wat positief’s tussen de ellende.
    Met een hartelijk shalom , Malka Yisraela bat Yochanan

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.