Palestijnse blogger gearresteerd voor het ergeren van islamistische Facebook gebruikers

De omstreden webpagina van Waleed op Facebook die door de religieuze politie van de Palestijnse Autoriteit werd gesloten en de oprichter achter slot en grendel plaatste

Een 25-jarige student aan de universiteit in de Palestijnse Autoriteit die in zijn vrije tijd blogt op het internet, werd door de veiligheidsdiensten van de PA opgepakt voor zijn atheïstische activiteiten op het internet en het ergeren van islamitische gebruikers op de sociale website van Facebook. Hij werd betrapt in een internet café in Kalkilya, in het westen van Samaria.

Volgens een rapport dat werd gepubliceerd door het in Bethlehem gebaseerde Ma’an nieuwsagentschap beriep de controversiële blogger zich op theologische motieven en vertelde bij zijn verhoor dat hij boos was op andere gebruikers waardoor hij de woede wekte van moslimgebruikers.

Hij was zijn Facebookprofiel aan het updaten toen veiligheidstroepen hem arresteerden, zowat twee maanden nadat ze begonnen waren met het opsporen van veranderde verzen uit de Koran en van de beruchte spotprenten van de Deense kranten die hij postte in zijn Facebookpagina.

Waleed al-Husseini begon zijn blog, de “Verlichting van de Rede”, nadat de sociale netwerk site zijn groep had afgesloten op verzoek van honderden Facebook-leden die eisten dat zijn account werd verwijderd.

Aanhangers van al-Husseini starten prompt een nieuwe Faebookgroep op “In Solidarity With Waleed Al-Husseini” en schreven na zijn arrestatie op de Facebookpagina dat “kritiek leveren op religies vrij veel wordt toegestaan in landen met een moslimmeerderheid; mensen bekritiseren openlijk het christendom en het Jodendom in moskeeën, geven boeken uit, uiten hun kritiek in nationale en pan-Arabische tv-stations en zelfs in de openbare scholen. Alleen het bekritiseren van de islam wordt niet toegestaan.”

Het blogbericht in kwestie dat blijkbaar de spreekwoordelijke druppel was die de emmer deed overlopen, werd geplaatst in augustus jongstleden. “Moslims vragen me dikwijls waarom ik de islam heb verlaten,” schreef al-Husseini. “Wat me bijzonder kwetste is dat moslims maar niet lijken te begrijpen dat afzien van de islam een keuze is die iedereen moet hebben en iedereen het recht heeft om dat te doen.”

“Zij geloven dat iedereen die de islam de rug toekeert een agent of een spion is voor het Westen, met ,name de Joodse staat,” schreef hij, “en dat ze bundels bankbiljetten betaald krijgen door deze regeringen en hun geheime diensten. Ze willen maar niet begrijpen dat mensen vrij zijn om te denken en te geloven in alles wat bij hen past.”

Al-Husseini, een Arabier uit de Palestijnse Autoriteit en naar verluidt kapper van beroep, voegde eraan toe dat dit niet impliceert dat het christendom of het Jodendom beter is dan de islam. Hij schreef dat alle religies “voor mij een een heleboel geest verruimende legenden zijn en een stapel onzin die elkaar beconcurreren op het gebied van domheid.”


Bronnen: Ma’an News Agency: PA detains controversial blogger van 8 november 2010; Arutz Sheva: PA Blogger Arrested for Upsetting Muslim Facebook Readers door Chana Ya’ar van 11 november 2010; lees ook op Brabosh.com: Wat Palestijnen echt willen lees je beter op het internet van 22 oktober 2010; Moslimbroederschap lanceert eigen sociaal netwerk gebaseerd op Facebook van 29 augustus 2010; Waar Facebook goed voor is [satire] van 20 augustus 2009; Doorbreek de Stilte: Geef het internet weer vrij in Iran van 29 juni 2009; Europese bedrijven leverden Iran spionage-apparatuur om dissidenten op het internet te onderscheppen van 23 juni 2009; Iran blokkeert Facebook tijdens presidentsverkiezingen van 24 mei 2009; Zwarte Lijst van 10 slechtste landen van de wereld voor bloggers van 6 mei 2009; Iran, een natie van [allemaal gevaarlijke] bloggers…; Iran: vier Bloggers veroordeeld tot gevangenisstraf, geldboetes en zweepslagen van 14 februari 2009; Censuur op het internet: vooral een zaak van moslimfundi’s in het M-O van 3 april 2009;